Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Modern technológiába ágyazott kultúra – Többfunkciós épülettel bővül a Homola Pincészet Paloznakon

Szerzők

  • Talabér Dominika

2021. 09. 29. 16:39

Modern pincészettel bővül a Homola Pincészet Paloznakon, az új épület kulturális rendezvényeknek is otthont ad majd, mindezt úgy, hogy a technológiát és a kultúrát nemhogy nem választják el egymástól, de még össze is kötik azokat a készülő épület látványtereiben.

Üvegfelületeken keresztül látható acél bortartályok, betonelemek és csövek – a Homola Pincészet nemcsak közel hozza a borászati technológiát új pincészetében, de mindezt kultúrával egybekötve tálalja majd. A tervek szerint a négy évszakon át működő épület kulturális rendezvénytér is lesz.

Bár az indusztriálisnak is nevezhető, Paloznak határában megnyíló új központ még bőven építés alatt áll (hiszen csak 2022-re készül el), Homola Szabolcs, a Homola Pincészet és Borterasz tulajdonosa büszkén avatott be minket társaival a végső célokba, tervekbe. A balatoni panorámás, többfunkciós épület 

egyszerre lesz pincészet, vinotéka, valamint kiállításoknak, divatbemutatóknak vagy éppen színházi előadásoknak, irodalmi esteknek és koncerteknek is otthont adó helyszín.

Fotó: Gellér Anna

Homonna Attila, a Homola Pincészet főborásza

Fotó: Gellér Anna

Mindezt úgy, hogy az eseményeknek otthont adó terekben közben minden zajlik majd, ami egy pincészetben történhet – a rozsdamentes acéltartályokban „pihennek" a borok, vagy éppen csöveken át érkezik meg a frissen darált szőlő, ahogy most, a betekintő pincetúrán is az éppen leszüretelt syrah-t hozták meg. 

Homonna Attila és Nagyváradi Péter, a Homola Borászat borászai a munkálatok közepette elmondták, hogy a pincészetben gravitációs és félgravitációs szőlészeti technológiát alkalmaznak, így a lefelé terjeszkedő térben a folyamatok is lefelé csoportosulnak. Ennek értelmében az épület belsejéből kifelé vezető technológiai irány a vinotékában ér majd véget.

Új arcok, új food truck

Az új épület munkálatai mellett a Homola Borterasz is megújult: az idei őszi szezontól Horn Tamara, a Homola Borterasz új üzletvezetője és Pacsai Martin séf, a pincészet új gasztronómiai projektmenedzsere (akik korábban az 5 Ház Birtok üzemeltetői voltak) működtetik a laza, mégis gourmet-konyhát. Szeptembertől már a Borteraszon állomásozik a pincészet új food truckja is, melyben olyan újragondolt, tapasjellegű fogások kaphatók, mint a vegán körözött, a gravlaxpisztráng vagy éppen ázsiai–magyar fúziós ételkülönlegességek.

Az alapanyagokat illetően elsősorban Balaton-felvidéki termelőkre támaszkodnak, ezenkívül kizárólag magyar termelőkkel működnek együtt. A fenntarthatóság jegyében még a biogazdaság is fókuszba kerül, ami a pincészet biodinamikus szőlőtermelésre való átállásával van összhangban.

A borászat az őszi és a téli szezonra programokkal is készül. A még 2016 őszén útnak indult DJ a szőlőben programsorozat kora tavasztól egészen decemberig várja közönségét egy délutáni piknikre a Borteraszon. Októberben szerveznek még tematikus zenés gasztroestet, valamint egész napos családi szüreti programokra is várják az érdeklődőket.

Fotó: Gellér Anna

A Homola Pincészet nem titkolt célja, hogy az északi part egyik vezető borászati és gasztrokulturális brandje legyen, és persze hogy Paloznakot is egyre többen megismerjék. Ez utóbbi főként a Jazzpiknik miatt – ami szintén a Homola Pincészet égisze alatt valósul meg minden évben – már javarészt teljesült is.

Hasonló tartalmak

Admin mode