gasztró

szerkesztés

Michelin-csillag a Balaton körül? – Megkérdeztük a Világevőt!

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 09. 08. 16:05

Több vidéki étterem is hivatalosnak tűnő értesítést kapott, miszerint megjelennek a 2021-es Michelin-kiadványban, noha a „Vörös Kalauz” hazánkban Budapesten kívül köztudottan nem tesztel. Vagy mégis? Megkértük a Világevő Jókuti Andrást mint a Michelin-fronton egyik legtájékozottabb gasztronómiai szakértőt, hogy tegyük rendbe a témát.

Úgy tűnik, nemcsak a fővárost, hanem a vidéket is lázban tartja a világ legnagyobb presztízsű gasztronómiai kiadványának, a Michelin Guide-nak a megjelenése. Olyannyira, hogy több olvasónk megkeresett minket, mivel számos Facebook-kommentelő is Michelin-csillagot vizionált több – amúgy kiváló – észak-balatoni étteremnek. Mi lennénk a legboldogabbak, ha ez így lenne, de sajnos úgy tűnik, ez egy ideig még álom marad, bár ami késik, talán nem múlik.

Jókuti András Világevő

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

„Kezdjük azzal, hogy idén a Kalauz nyomtatásban nem, csak digitálisan jelent meg, így a honlapjukon vagy egy appon keresztül megnézhetjük azt a 25, jelenleg kizárólag fővárosi éttermet, amit csillaggal, Bib Gourmand-nal vagy pedig Michelin-tányérral jutalmaztak” – mondja a Világevő.

Michelin-plate – fönt, a csillag helyén tányér, kés és villa jelzi, hogy itt „egyszerűen jó ételeket szolgálnak fel”

Fotó: Facebook

Megkérdeztük Andrást arról is, hogy mit kell tudni a „Zöld Kalauzról”, aminek balatoni kiadványában számos nagyszerű étterem szerepel, és hátha ez okozta a félreértéseket.

Fotó: Facebook – Laposa Birtok

„A Green Guide egy teljesen más szakmai igényeknek és követelményeknek megfelelően, teljesen külön szerkesztés alatt készülő, alapvetően turisztikai kiadvány, így elkülönül a Red Guide-tól, ami a csillagokat és a tányérokat osztja. A jelenlegi furcsa helyzetnek – miszerint több vidéki étterem is értesítést kapott a Michelin Guide-ban való megjelenésükről, amit ők Facebookon posztoltak is, bár a valóságban jelenleg nem szerepelnek a kiadvány hivatalos oldalán – én más okát látom, de az nem hivatalos álláspont, csak a szubjektív véleményem” – teszi hozzá a szakember.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

És hogy mi lehet az a rejtélyes ok, arról számos teória kering, de a legvalószínűbbnek mi is azt tartjuk, hogy – mivel szakmai berkekben 1-2 éve lehet tudni, hogy a Michelin vidékre is járogat terepszemlézni – bár rendkívül örömteli lenne végre egy országos lefedettségű Vörös Kalauz, de annak még nem jött el az ideje.

Csak ezzel nem feltétlenül lehetett tisztában az az illető, aki a nemzetközi központ levelezőrendszerében vélhetően azt a hibát elkövette, hogy túl hamar megnyomta azt a bizonyos „küldés” gombot, és értesített néhány balatoni vendéglátóhelyet a tehát (még) nem létező kiadványba kerülésről. Budapesten kívül jelenleg nincsen csillag vagy tányér, de – ahogy mondtuk – ami késik, nem múlik. Mi lennénk a legboldogabbak!

Ha a Michelin hivatalosan reagálna minderre, azonnal frissítjük a cikket.

Hasonló tartalmak

Admin mode