A Veszprémi Érsekség pincéjében több mint százéves fegyvermaradványokat, a tihanyi és sajkodi elágazó közötti bicikliút nyomvonalán pedig több kort érintő leleteket találtak.

Középkori sírfeltárás közben bukkantak elásott fegyverekre és lőszerekre a Magyar Nemzeti Múzeum régészei a Veszprémi Érsekség nagyszemináriumi épületének pincéjében, erről a Magyar Honvédség Tűzszerész És Hadihajós Ezred számolt be február 11-én, pénteken Facebook-oldalán.

A fegyvermaradványokhoz kapcsolódó részleteket azóta pontosították: a fém darabok és a 8 milliméteres lőszerek (60 darab) 1895 M Mannlicher ismétlőkarabélyokból származnak. A lövedékeket beburkoló hírlap nyomán – melyen Tisza István gróf, egykori miniszterelnök neve is szerepel – arra következtettek, hogy a fegyvereket az első világháború vége után áshatták el, vagyis több mint 100 évet lehettek a földben.

Az egykori balatoni falutól a Római Birodalomig

Mindeközben érdekes feltárásokra került sor a Budapest–Balaton kerékpárút építéséhez kapcsolódó földmunkák miatt. A Laczkó Dezső Múzeum munkatársai a tihanyi és a sajkodi elágazó között a neolitikumtól egészen a késő középkorig találtak régészeti leleteket, erről a Balatonfüredi Napló legújabb számában írtak.

A beszámoló alapján egyik legizgalmasabb leletnek a kb. 6000 éves csontvázas sírt tartják, de az épületmaradványoktól, kerámiatöredékektől és pénzérméktől kezdve egy még mindig éles, kőből készült pengén át egészen a Római Birodalom ezen részére jellemző pannon fibula (ruhakapcsoló tű) darabjára is bukkantak az I-II. századból.

A terület egykor egy folyamatosan lakott település lehetett (az érintett részt eddig csak részlegesen kutatták), a közelben lévő, műemlékileg helyreállított apáti templom a XII. században épült. A feltárás munkálatai azt is alátámasztják, hogy Tihany egykor sziget volt, és az apáti oldalról vízen keltek át az emberek az aszófői oldalra.

Borítóképünk illusztráció, egy másik feltárás során készült. 

Címkék