Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Magyar és olasz ízek a Bakony kapujában: Kipróbáltuk az eplényi EPL Bisztrót

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2022. 03. 15. 0:00

Magyaros és olasz ízek találkoznak Eplény néhány hónappal ezelőtt megnyílt, mindennap nyitva tartó bisztrójában, ahová nemcsak egy síelés vagy egy kirándulás után érdemes betérni, hanem ebédre is megéri átruccanni a közeli Veszprémből.

A Veszprémtől csak 10 perc autóútra található Eplény és az Ámos-hegy már rég nem csak a síelésről szól: a kirándulók és a városból kimozdulni vágyók Mekkája lett, erdőkkel, túraútvonalakkal, kilátóval, és egy gigantikus csúszdapark is épül a közelben.

Veszprém felől közelítjük meg a települést, és azonnal feltűnik a 82-es út mentén álló étterem fehér tömbje a nagy üvegterasszal. Már tudjuk, a napfényes, télikertre emlékeztető épületrészben fogunk ebédelni, kilátással a környező dombokra.

A panorámás terasz mellett döntöttünk

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A belső tér világos, kényelmes, a fehér és sötétszürke alapszínek szigorúságát kék fotelek és pasztellsárga kiegészítők törik meg. Az egyik sarokban a pizzaszakács dolgozik a látványpultban, minden egyes mozzanatot figyelemmel kísérhetnek a vendégek. A vendégtér másik sarkában egy mini-delikátüzlet vonzza a belépők tekintetét, méretes olasz sonkákkal, tésztákkal, kávéval és balatoni borokkal.

A belső tér és az üveges terasz

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Profi kiszolgálásban részesülünk, lassan lecseng a hétvége, de a felszolgálókon ez egyáltalán nem látszik. Érzik, hogy kell egy kis idő, amíg lélekben is megérkezünk a panorámás teraszra, és csak ezután kapjuk meg a rövid étlapot. Két előétel, két leves, hat főétel, nyolcféle pizza és két desszert közül választhatunk, és a táblára írt séf ajánlata is opció.

Egy apró delikátot is berendeztek

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sertéspofától a nápolyi stílusú pizzáig

Az EPL Bisztrót Kovács Bálint nyitotta meg 2021 novemberében. A sokéves vendéglátói tapasztalattal rendelkező szakember először egy egyszerűbb koncepciót képzelt el, de aztán a „nehezebb”, a minőségre törekvő utat választotta. „Nem akartunk olasz étterem lenni, egy magyar étterem vagyunk, ahol felfedezhetők az olasz alapanyagok és ízvilág” – meséli. Az elképzelés egy bisztrókonyha regionális alapanyagokkal, magyaros étterem erős olasz vonallal és nápolyi pizza.

Nem adta alább, konyhafőnöknek Endrédi Zoltánt kérte fel, aki a veszprémi Gusto 13-ban (korábban Chianti) dolgozott, aztán 9 éven át vitte a csopaki Szent Donát Borkúria éttermének (korábban Márga Bisztró) konyháját. Érdemes még tudni róla, hogy 2015-ben megkapta a Fiatal Szakácsművészeknek járó Gundel-díjat. A tulajdonos által felvázolt koncepció azonnal megtetszett a séfnek, aki az előző munkahelyéről magával hozta a dolgozók valamivel több mint felét, így egy összeszokott, profi csapat kezdett Eplényben.

Az olasz sonkák több helyen is feltűnnek

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mindkét irányt kipróbáljuk. Két tartalmas téli leves szerepel az étlapon: a sütőtökkrémlevest gesztenyével és tökmagos kecskesajttal, a marhafartőlevest pedig házi metélttel és zöldségekkel adják. Vannak a magyaros vonalat követő fogások, mint például a marhaoldalas – vadas mártás és zöldfűszeres szalvétagombóc vagy a sertéspofa-paprikás juhsajtos sztrapacskával, máshol egy olasz hozzávalót is belecsempész a fogásba a séf, ilyen a jércemell taleggiós burgonyagombóccal. A kacsamell sem a „szokásos” köretet kapja, hanem batáta, mangó, fenyőmagos sült nudli és ördögszekérgomba kíséri. 

Minden hozzávaló értelmezhető, felismerhető, mégis tartogat meglepetéseket az összhatás. Amit egy kicsit hiányoltunk, az a vegetáriánus főétel a két húsmentes pizza és az egyik vegetáriánus leves mellett.

Rosé kacsamell

Fotó: EPL Bisztró

A nápolyi stílusú pizzáknál is alap, hogy magas minőségű feltétek kerülnek az eredeti recept alapján készülő tésztára: friss kecskesajt, San Daniele sonka, taleggio, mozzarella, pancetta, szardella stb. „A pizza az én értelmezésemben a nápolyi klasszikus pizza, nem lehet más” – mondja a pizzáról Kovács Bálint.

Nagy fejtörést okoz, hogy melyik desszerttel zárjuk az étkezést. A túrógombóc mellett döntünk, mert a túrógombóc megkerülhetetlen, sokszor maga a hely ars poeticája. Az EPL Bisztró túrógombóca omlós, madártej, hecsedli (csipkebogyólekvár) és tökmagropogós kíséri. A mákos kalács, mascarponefagyi, meggypüré nevű desszert egy másik alkalommal kerül sorra.

Túrógombóc madártejjel, hecsedlivel és tökmagropogóssal

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Amit a vendég lát, az a csapatmunka

A bisztró mindennap nyitva tart, hétköznap pedig heti menüt is kínálnak, ahol a vendégek 2 vagy 3 fogást választhatnak a kínálatból. Zoltán hangsúlyozza, hogy a menü esetében is ragaszkodnak a színvonalhoz és a „csavarokhoz”, hiszen az a cél, hogy akár Veszprémből is átugorjanak ide az emberek ebédelni, és megismerjék az étterem kínálatát.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

„Ez csapatmunka, egyeztetem Zoltánnal az elképzeléseimet, ő pedig elmondja az érveit vagy ellenérveit, és így összeáll egy megoldás. De a csapaton belül minden egyes kollégának meghalljuk a hangját és megkérdezzük a véleményét” – mondja Kovács Bálint. 

Az első hónapok bebizonyították, hogy ezen a lokáción is van igény egy ilyen szintű étteremre. Nyáron még több vendég számára lesz hely: elfoglalhatják a másik, teljesen nyitott teraszt és a belső kertet is. A tulajdonos azt is elárulta, hogy saját fagylalttal is készülnek majd, és már most tudnak szállást adni az épületben található apartmanban.

Endrédi Zoltán is megerősíti, hogy a vendégkörük már kialakult: „Szeretném folytatni azt, ami a Balaton-parton volt. Azt látom, hogy a Csopakra járó vendégek itt is megtaláltak minket.”

Hasonló tartalmak

Admin mode