A várva várt kellemes tavaszi idővel együtt eljön a kulturális programok, a borkóstolók, a gasztrofesztiválok és az izgalmas vezetett túrák ideje a tónál. A Szent György-hegyen kincsként őrzött kéknyelűkre komponált borvacsora, Paloznakon és Veszprémben piac vár, Kőröshegyen gyönyörű tulipánokat, a Balaton-felvidéki erdőkben pedig medvehagymát szedhettek. A Festetics-kastély húsvétkor családi programokkal vár, Balatonfüreden írók tartanak ételkóstolót, a költészet napján pedig slammerek tartanak rendhagyó irodalomórát. 20+1 érdekes áprilisi programot gyűjtöttünk össze.

A húsvéti balatoni programokat egy külön cikkben gyűjtjük össze.

Muzsik és Volkova-lemezbemutató, Papírkutya, Veszprém, április 6.

A zenekar 2017. júliusban megnyerte a Veszprémi Utcazene Fesztivál szakmai zsűrijének díját, Volkova pedig a fesztivál versenyzőinek különdíját. Most megújult zenekari felállásban mutatják be Soha jobbkor című új albumukat. 

A belépés ingyenes. Részleteket itt találtok.

Borvacsora: A titkos kéknyelűsor, Hegymagas, Szászi Birtok, április 8.

A Szászi Birtok a kéknyelűt ünnepli ezen a borvacsorán. A 10+1 tételes kóstoló 2014-től sorakoztatja fel a kéknyelűévjáratokat, meglepetésekkel fűszerezve. A borokhoz kóstolhattok füstölt tokhalat fürjtojással, parajjal és salátával, báránygerincet cukkinikrémmel és szárított paradicsommal, de lesz fogasfilé roston, Bouillabaisse, ördöghal és citromos-mascarponés mandulatorta is. 

Jegyeket 22 900 Ft-ért és 25 900 Ft-ért vásárolhattok a tixa.hu weboldalán

Malmok Völgye Túrák – Vigántpetend kincseinek nyomában, Kapolcs, április 9.

Kapolcs és Vigántpetend szakrális értékei, csillogó ásványai és látványos ősmaradványai egyaránt terítékre kerülnek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kb. 3-4 órás, 5 km-es túráján. A két település között található Csórompuszta egy élettől nyüzsgő ősi tenger megkövült élővilágát őrizte meg, Kapolcsra visszatérve kiderül, honnan kapta a Fejfájós-kút a nevét, egy kúria, egy templom és egy galéria is kitárja kapuit egy rövid időre. 

Jegyek: felnőtt: 1500 Ft, gyerek: 800 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges! További infó és jegyvásárlás itt.

Áprilisi Paloznaki Piac Piknik, Paloznak, április 9.

Ha eddig csak a Jazzpiknik, a Sárfánkert Vendéglő vagy a Homola Pincészet miatt látogattatok el Paloznakra, itt az idő, hogy megismerjétek a település teljesen másik arcát is. Az áprilisi Piac Pikniken környékbeli termelők finomságai és kézműves portékák között válogathattok a falu főutcáján. Koncertek most nem lesznek, de egy pikniktakarót érdemes vinni. 

A piknikről bővebb infókat itt találtok.

Óváros Piac, Veszprém, április 10.

A Veszprém patinás műemlék épületekkel körülvett főterén található Óváros téri piacon mindent be tudtok szerezni, ami egy hétvégi bevásárláshoz kell, a termelői sajtoktól és a hústermékektől a szörpökön át a kerámiákig és a könyvekig, de a minőségi pincészetek borai is megvásárolhatók. Húsvéti készülődéshez is tökéletes program!

Nyitvatartás: 9–13 óra

POKET – Vates költészetnapi délután, Veszprém, Hangvilla, április 12.

Költészetnapi rendhagyó irodalomóra és beszélgetés az irodalom helyzetéről a 21. században, ahol a fellépők a 20. századi irodalom fontosságáról mesélnek. Beszélgetnek Ady Endréről, József Attiláról, Pilinszky Jánosról, versekről, prózákról, és megosztják közönségükkel a költőkkel kapcsolatos kedvenc anekdotáikat. 
 
Fellépők:
Kemény Zsófi költő, slammer
Horváth Panna (a POKET kommunikációs vezetője)
Bárány Bence (a Vates alapító tagja, slammer)
Csányi Péter (a Vates alapító tagja)
Agócs Márton (az Aurevoir. frontembere)

A belépés díjmentes, de ingyenes helyjegyeket kell váltani. Részleteket itt találtok

Tulipánszüret Kőröshegyen, április 13–24.

A Kőröshegyi Levendulás közel félmillió tulipánnal vár. Idén tavasszal a tavalyihoz képest dupla mennyiségű tulipánt ültettek, a szuper képekhez pedig két, kifejezetten a fotózás céljára elkülönített tulipánmező garantálja a látványos hátteret. A tulipánvásár tervezett időpontja: 2022. április 13–24., hétköznap 10–18, hétvégén 9–17 óra, de ez változhat az időjárás és a virágzás függvényében. 

Az aktualitásokért és a további fontos tudnivalókért kattintsatok a Facebook-eseményre!

Esti Kornél-lemezbemutató, Veszprém, Expresszó, április 15.

A tavaly 15. születésnapját ünnepelt Esti Kornél zenekar a március közepén megjelent, hatodik nagylemezével indul tavaszi turnéra, amelynek egyik állomása az Expresszó. A magyar zenei szcéna alternatív vonalát képviselő bandától most is számíthattok a különleges hangzásra, és az új számok mellett a klasszikus kedvenceiteket is elhozzák nektek.

Jegyárak: kedvezményes elővételes: 2900 Ft, normál: 3400 Ft.
Az eseményt itt találjátok, jegyet pedig itt lehet vásárolni. 

Füredi flódni, Balatonfüred, április 16.

A Túrajó flódnikóstolással egybekötött városi sétáján annak járhattok utána, hogy a zsidó múltnak mely nyomai lelhetők még fel a Kiserdő és a Balaton-part közötti városrészben, és milyen gasztronómiai örömöknek nézett itt elébe annak idején a Budapestről lerándult lelkes nyaralóközönség. A flódnizás a túra végén, az Anna Grand Hotel Wine & Vital kávézójában lesz.

A séta ára 4900 Ft. A találkozó a Jókai Mór Emlékházzal átellenben található padoknál lesz. Részletes infót a weboldalon és a Facebookon találtok.

Húsvéti programok a Festetics-kastélyban, Keszthely, április 15–18.

Családi játszóház, lovasbemutatók, ingyenes pónilovaglás, közös madáretetés, meseóra és bábszínházi előadás is lesz a kastélyban és a kastélykertben az ünnepi hétvégén. Megnyitja kapuit az északi szárny, és koncertet ad az Opera Singer Quartet. 

A programok érvényes belépőjeggyel ingyenesen látogathatók. További infót és a programot a Facebook-esemény leírásában találjátok.

Tavaszi Tárlat, Veszprém, Dubniczay-palota, április 16-ig

Az országos szinten is elismert Veszprémi Tavaszi Tárlat képző- és iparművészeti kiállítássorozat zsűrije 456 mű közül választotta ki a kiállításon látható 152 alkotást. A kiállítás – mint egy olvasztótégely – rengeteg művészt és a legkülönfélébb technikákkal készült alkotásaikat gyűjti egy helyre, a kortárs festmények mellett rajzokgrafikai alkotások is láthatók.

Tipp: A Csikász Galériában a tárlathoz kapcsolódó tematikus kiállítás nyílt, ahol Korényi Dalma és Somogyi Győző alkotásait láthatjátok.

A kiállítást április 16-ig nézhetitek meg a Dubniczay-palotában. A jegyárakkal kapcsolatos infókat a Művészetek Háza weboldalán találjátok, a tárlatról szóló beszámolónkat pedig itt

Medvehagyma-virágzás a Szent Miklós-völgyben, Vállus, április 23.

A kb. 14 km-es, közepesen nehéz geotúrán lesz minden, ami egy igazi erdei kalandhoz kell: kilátók, forrás, kellemes erdei utak, sziklák, páloskolostor-rom, két barlang és természetesen rengeteg virágzó medvehagyma

Részvételi díj: felnőtt: 3000 Ft/fő; gyerek: 1000 Ft/fő. A túra kutyabarát, a Facebookon tudtok jelentkezni rá.

Kóstold Körbe Bor & Gasztrofeszt, Balatonfüred, április 23–24.

Siófok, Köveskál és Keszthely után most Balatonfüred ad otthont a Balatoni Kör által szervezett gasztrofesztiválnak. A balatoni éttermek, borászatok, pálinka- és sörfőzdék most is finom fogásokkal és italokkal készülnek, a helyszín pedig a Vitorlás téren felállított sátor lesz, ami szombaton 12-22 óráig, vasárnap 12-18 óráig tart nyitva. A résztvevő vendéglátóhelyek listáját a Facebook-esemény leírásában találjátok. 

Tipp: Ezzel egyidőben a város 50 éves évfordulóját ünnepli, így játszóház, koncertek és egy felvonulás is lesz a közelben. 

Kishegyi Kortyok és Falatok, Balatonlelle, április 23.

Április 23-án ismét megtelik élettel a Kishegy, a déli part legromantikusabb dombján található éttermek és borászatok válogatott finomságokkal várnak mindenkit. A gasztrofesztivál helyszínei között szerepel a Konyári Pince, a Pócz Pincészet, a Majthényi Présház, A zöld ajtós ház és a Mimi Étterem is. 

Az éttermek és a borászatok 12-től 20 óráig várják a vendégeket. További infót itt találtok!

Gasztrohegy, Badacsony, április 23–24.

A Gasztrohegy ötletgazdái vega hétvégét rendeznek, izgalmas alapanyagokkal, új irányokkal. Mindez nem azt jelenti, hogy a húsevő családtagok és barátok hoppon maradnak, a részt vevő helyek étlapjain húsos verziót is találnak majd a fogásokból. De a szervezők és a séfek olyan húsmentes fogásokat ígérnek, amelyekkel még a húsimádóknak is érdemes lesz kísérletezniük.

A részletekért kísérjétek figyelemmel a Gasztrohegy Facebook-oldalát!

Olaszrizling szerintünk, Csopak, április 23.

21 termelő olaszrizlingjeit lehet megismerni egy izgalmas sétálókóstoló keretén belül, a Jásdi Borteraszon és a Szent Donát Borkúriában. A résztvevőket ingyenes busz szállítja a két helyszín, illetve Csopak és Balatonfüred között.

Jegyár: 13 500 Ft. A szervezők azt kérik, hogy a részvételi szándékot ezen űrlap kitöltésével jelezzétek. További infót itt találtok! 

II. Natúr Sümeg, Sümeg, Püspöki Palota, április 23.

A történelmi Magyarország legjobb natúr borászai és legelismertebb biodinamikus szőlőművelési szakértői találkoznak és osztják meg egymással és az érdeklődőkkel a tapasztalataikat. Válthattok sétáló-borkóstoló jegyet, a natúr borok rajongóiként pedig három mesterkurzuson is részt vehettek: Légli Attila: Amfora világa, dr. Mészáros Gabriella: ANCESTRAL METHOD vs. Pét-Nat, Dóber László – Kristinus Borbirtok: Biodinamikus átállás és farmindividualitás című előadásán.

A programok ára egységesen 7500 Ft, amit a jegy.hu weboldalon tudtok megvásárolni. További infót a Facebook-eseménynél találtok.

Geotúra az ősember festészete nyomában, Lovas, április 24.

A túra során a Miske-sziklát, a Forrás-hegyi geológiai tanösvényt és a felsőörsi templomot is útba ejtitek, a közel 12 ezer éves lovasi őskori festékbánya cinóberszínű gödrei és sziklái között pedig kipróbálhatjátok a neandervölgyi emberek által használt földfestéket. A túra 6 és 12 km-es verzióban is teljesíthető.

Ár: felnőtt: 1500 Ft, gyerek: 800 Ft. A programra előzetes bejelentkezés szükséges, a részleteket itt találjátok!

Jókai Napok, Balatonfüred, április 29. – május 1.

Az irodalmi fesztivál első napjának helyszínei a Jókai Mór Emlékház kertje és a Bergmann Cukrászda lesznek, a Blaha Lujza étterem teraszán pedig könyvbemutató és ételkóstoló lesz, többek között Saly Noémi várostörténész és Dragomán György író részvételével. 30-án Jókai-bableves-főzőversenyt rendeznek a Koloska-völgyben, a vasárnapi majális helyszíne pedig a Vaszary Villa és a kert lesz, ahol alkotóműhely, kvíz, szubjektív tárlatvezetés, koncertek várnak.

További infó itt.

Barangolás a bakonyi égbolton, Bakonybél, Pannon Csillagda, április 30.

Az este 9-kor kezdődő, 2 órás program során csillagászok mutatják meg az aktuális csillagképeket, majd a Csillagda kupolájában távcsövekkel vehetitek szemügyre az érdekesebb csillaghalmazokat, galaxisokat, színes csillagpárokat, bolygókat. Felhős idő esetén rendhagyó tárlatvezetésen és planetáriumi programon vehettek részt. 

Ár: 3000 Ft/fő, előzetes bejelentkezés szükséges! További infót itt találtok!

Rippl-Rónai Józseftől Maurer Dóráig, Balatonfüred, Vaszary Galéria, 2023. január 8-ig

A füredi galéria márciusban nyílt kiállítása a Fővárosi Képtár gyűjteményéből kiválogatott, száz évet felölelő kortárs műveket mutat be. A tárlat, melynek két „sarokpontja” Rippl-Rónai József és Maurer Dóra, a magyar modernizmus történetét öleli fel. A kiállítás klasszikusnak számító és ritkán látható alkotásokat egyaránt felsorakoztat, olyan alkotóktól, mint például Ferenczy Károly, Aba-Novák Vilmos, Czóbel Béla vagy Egry József.

A jegyárakat a Vaszary Galéria weboldalán találjátok.

Címkék