Újra eljött a felejthetetlen balatoni fesztiválok ideje, végre nem kell létszámkorlátozástól és a vírushelyzet miatti bizonytalanságtól tartani. Visszatérnek a legendás nagy fesztiválok, világhírű előadók és legendás DJ-k érkeznek, filmvetítéseken vehettek részt, birtokba vehetitek a Művészetek Völgye helyszíneit, és egy új fesztivál hangulatát is letesztelhetitek Zamárdiban. A cikkben 20 többnapos kicsi és nagy, kulturális, zenei és gasztrofesztivált mutatunk be – nektek csak azt kell eldöntenetek, melyek lesznek azok, amelyekhez érdemes lesz igazítani a nyaralást.

A fesztiválajánlót időrendben állítottuk össze, a teljesség igénye nélkül, ugyanis várhatóan lesznek még a felsoroltakon kívül olyan többnapos fesztiválok, amelyekről egyelőre nincsenek információink.

Csigó Kult Fest 2022, Gyulakeszi, május 28. – október 30.

A Csigó Malom évek óta ad helyszínt komolyzenei fesztiváloknak, idei programjainak fókuszában a zene mellett a képzőművészet és a műgyűjtés áll. Megnézhettek egy különleges hangszerkiállítást, lesznek hangszerbemutatók, workshopok, koncertek, zenei kurzusok, előadások, pódiumszínpadi beszélgetések, a festmények és a hangszerszobrok a tapolca-diszeli Első Magyar Látványtár gyűjteményéből érkeznek. Az ünnepélyes megnyitóra május 28-án 19 órától kerül sor.

A részleteket a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa honlapján és a Stílus Galéria (Csigó Malom) Facebook-oldalán találjátok majd.

Magyar Mozgókép Fesztivál, június 9–12.

Közel száz film, köztük húsz premier, a legfrissebb magyar alkotások, felújított klasszikusok, dokumentumfilmek, animációk – összesen kilenc (veszprémi, balatonfüredi és balatonalmádi) helyszínen rendezik meg idén a Magyar Mozgókép Fesztivált. Az eseménysorozat A játszma című krimi díszbemutatójával indul, melyben olyan nagyszerű színészeket láthatunk majd az óriáskivetítőn, mint Nagy Zsolt, Kulka János, Hámori Gabriella és Scherer PéterLáthatjátok majd többek között a Szia, Életem! című romantikus vígjátékot Thuróczy Szabolccsal a főszerepben és a Katinka című életrajzi dokumentumfilmet is. A rendezvényt közönségtalálkozók, gyermek- és ifjúsági programok, kiállítások, koncertek és gasztroprogramok kísérik majd, június 12-én pedig a Magyar Filmakadémia átadja a Magyar Mozgókép Díjakat.

A műsort itt találjátok, a bérletekért ide kattintsatok! (Van diák-, nyugdíjas-, valamint helyi lakosoknak szóló kedvezmény is.)

Bondoró Fesztivál, Kapolcs, június 10–12.

Ez az a fesztivál, ahol a koncertre sietve szembetalálkozhattok egy csoport gólyalábassal vagy pantomimessel. Az utcaszínház műfaját bemutató Bondoró Fesztiválon komédiások és cirkuszi műsorok, látványos fényparádék, koncertek, kiállításokmasírbandák és utcai felvonulások is szórakoztatják a közönséget. A fellépők között szerepel a BAB Társulat, a Bánfalvy Stúdió  TeátRum Trapptop, a Fran Palermo, az Ivan & The Parazol két tagjának Parazol Akusztik nevű formációja vagy a mindenkit garantáltan megtáncoltató Los Orangutanes.

Napijegyek 2500 Ft-tól, bérletek 5500 Ft-tól elérhetők. Részletes jegyinfót és programokat a Bondoró weboldalán találtok.

Somló Fesztivál és Éjszakai Pincetúra, június 17–19.

47 pincészet borait tudjátok megkóstolni mintegy 30 helyszínen az éjszakai pincetúrán, és az eseményt most először egy kétnapos kulturális fesztivál is kíséri. A Somló pincészetei az idén az ország más vulkanikus termőterületeiről látnak vendégül borászokat, közben a Somló teljes területén egymást érik a koncertek, a kulturális, kézműves-, művészeti és boros programok. Már hagyomány, hogy szombat este 10-kor közös tábortűzgyújtással ünneplik a közeli napfordulót.

A napijegy 1500 Ft-ba kerül, a két napra és egy éjszakára szóló jegy pedig 4000 Ft-ba, ez utóbbi tartalmaz egy logózott poharat is. A jegyeket itt tudjátok megvásárolniTovábbi infót itt találtok

XVIII. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek, június 18-tól július 3-ig

Bár a programok feltöltése még folyamatban van, az biztos, hogy a lilába öltözött Tihanyban ezekben a hetekben minden a levenduláról szól majd. A fesztivál az itteni levendulatermesztők hagyományait eleveníti fel, és biztosan lesz az idén is kirakodóvásár, a kézműves-játszóház és a félsziget levendulamezőit is bejárhatjátok. Az egyik legizgalmasabb program az aratás.

További infót itt találtok.  

Everness Fesztivál 2022, Siófok-Sóstó, június 21–27.

Ez egy rendhagyó fesztivál, ahol a szórakozás mellett a pihenésre, az elcsendesülésre és a feltöltődésre is lehetőségetek nyílik. A különféle önismereti programokról és a zenei élményekről hazai és nemzetközi zenészek, előadók és szakemberek gondoskodnak. Vegyetek részt mozgásfoglalkozásonjógán, lakjatok jól a vega és vegán konyhák kínálatával, kapcsolódjatok egymáshoz, önmagatokhoz, és tapasztaljátok meg a flow életérzést!

A bérlet ára 34 900 Ft, és lehetőségetek van utalványt is vásárolni 5000, 10 000 vagy 20 000 Ft értékben. További részletek az Everness Fesztivál weboldalán. 

Salföldi Dalföld, Salföld, június 24–26.

Hetedik alkalommal ad otthont a Káli-medence a Salföldi Dalföldnek. Június 24. és 26. között világhírű balkáni művészek mellett bemutatkoznak magyarországi délszláv fellépők és olyan délvidéki magyarok, akiknek a zenéjére nagy hatással van a Balkán. Kiállításokkal, koncertekkel, táncházzal és sok más programmal várnak minden érdeklődőt. 

Jegyinfó és további részletek a fesztivál weboldalán

Kultkikötő, több helyszínen, július 2-tól egész nyáron

A Kultkikötő egy összművészeti fesztivál, ahol változatos, magas színvonalú színházi előadásokon, könnyűzenei koncerteken, gyermekelőadásokon, irodalmi esteken vehettek részt különböző balatoni helyszíneken. Régi ismerősként tér vissza a Budapest Bár, Kiss Tibi az Aranyakkorddal és A GRUND – vígszínházi fiúzenekar, Oláh Ibolya színházkoncerttel érkezik, fellép Bangó Margit és a Swing à la Django, a Balaton zenekar, és a Grecsó fivérek estje is műsoron lesz.

A programmal és a jegyvásárlással kapcsolatban itt találtok infókat.

ZamJam 2022, Zamárdi, július 28–30.

Zamárdi új fesztiválját a város több helyszínén, többek között a pazar panorámájú Kőhegyi kilátónál rendezik meg. A Balaton partján napközben jazzkoncertek lesznek, az éttermek teraszain DJ-k zenélnek, a színpadokon többek között Lovasi Andrást, Járai Márkot, a Kool & the Ganget, a Random Tripet és Shaggyt láthatjátok majd. A fesztivál idejére Zamárdiba költözik a budapesti WAMP vásár, valamint szabadtéri, képzőművészeti kiállítások is várhatók.

Napijegyet, két- és háromnapos bérletet is válthattok. A jegyekért és a részletes programért kattintsatok a fesztivál honlapjára

Balaton Sound 2022 (és B my Lake), Zamárdi, június 29. – július 2.

Két év kihagyás után tér vissza a fesztivál, nem is akárhogy. Soroljuk is a neveket: Martin Garrix, a Lost FrequenciesDimitri Vegas & Like MikePaul KalkbrennerMarshmelloTimmy TrumpetRobin Schulz és Alesso mellett olyan első fellépők is pörgetik a lemezeket, mint a vasúti mérnökből lett Grammy–díjas Imanbek, a DJ Mag top 100 világranglistán negyedik helyet elért Alok és az idei Brit Awardsot elnyerő Becky Hill. Ráadásul a fesztivál két színpada a B my Lake eddig megszokott zenei felhozatalát képviseli, egybeolvasztva ezzel a két fesztivált. Richie Hawtin, Deborah De Luca, FISHER és Sven Väth mellett biztosan ott lesz az Elrow és a B Stage-en Jamie Jones & Joseph Capriati, Chris Liebing, Meduza, Pan-Pot és Reinier Zonneveld is.
 
Négynapos bérletet 63 900 Ft-tól, háromnapos bérletet 55 900 Ft-tól vásárolhattok. A megvásárolt jegyek egyaránt érvényesek a Balaton Sound és a B my Lake zeneiségét képviselő két színpadhoz. Részletes infót és további árakat a fesztivál weboldalán találtok.

Pocca Piknik 2022, Felsőörs, június 30. – július 2.

A gasztronómiai, zenei és művészeti minifesztiválon a rockabilly, a dixieland és a blues lesz a főszerepben, meghallgathatjátok a Bohém Ragtime Jazz Band feat. Enrico Tomasso, a Mystery Gang vagy a Jambalaya koncertjét, miközben az ízletes fogásokat és a hűsítő borokat egy pokrócra heveredve fogyaszthatjátok el. Az esemény ideje alatt még levendulát is szüretelhettek.
 
A családias hangulat érdekében a rendezvényt 3000 főre korlátozzák. Jegyek 7900 Ft-tól, bérletek 14 900 Ft-tól elérhetők a Pocca Piknik weboldalán.

VeszprémFest 2022, Veszprém, július 11–16.

A felhozatal az idei évben is nagyon erős lesz, koncertet ad az ötszörös Grammy-díjas jazzénekes, zongorista és zeneszerző, Diana KrallJamie Cullum brit jazzművész és a fado melankolikus, tradicionális portugál zenei műfaját képviselő Ana Moura. Flamenco-popdalokra táncolhattok a spanyol Gipsy Kings show-ján, de fellép ZAZ és James Blunt is. A helyszínek a História Kertben és a Veszprém Aréna lesznek.   

Részletes program és jegyinfó a VeszprémFest hivatalos weboldalán.

Electric Garden 2022, Keszthely, Festetics-kastély, július 15–17.

Elektronikus zenei buli költözik a keszthelyi Festetics-kastély festői angolparkjába július 15–17. között. A tavaly elmaradt fesztivál piknikkel, pazar hangulattal, éjszakába nyúló bulizással tér vissza, egy nem szokványos helyszínen. A lemezlovasok között Guy J már biztosan ott lesz, a további fellépők bejelentésére még várni kell. 

Jegyek már kaphatók a fesztiválra, részletek a Facebook-oldalon

Veszprémi Utcazene Fesztivál, július 20–23.

Veszprémi Utcazene Fesztivál már-már kultikus esemény, ahol pár napra minden sarok és tér koncerthelyszínné válik, ahol nem csak a hivatalos programok között szereplő előadásokat csíphettek el, ha jó helyen jártok. A fellépők nevét és a programot csak később teszik elérhetővé a szervezők (a napokban kezdődik az utcazenészek jelentkezése).

Friss infókért érdemes időnként ellátogatni a fesztivál honlapjára.

Művészetek Völgye 2022, Kapolcs, július 22–31.

A fesztivál több mint 2000 programmal vár a mesés Balaton-felvidéki falvakba. Szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul, itt helye van a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a POKET Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy épp a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, a Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában az idén 50 éves táncházmozgalom áll majd. 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a várható programokról és a legizgalmasabb helyszínekről. 

A programokat a fesztivál weboldalán találjátok, de érdemes letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját is, ahol a kedvenc programjaitokat be is jelölhetitek!

Paloznaki Jazzpiknik, augusztus 4–6.

Festői környezet, piknik, borok és ízletes ételek, tánc a csillagok alatt – az idei, jubiláló Jazzpiknik különleges élményeket ígér. A 10. Jazzpiknik olyan előadókkal ünnepel, mint Emeli Sandé, Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band, a Stereo MC’s, Lisa Stansfield, az Al McKay’s Earth Wind & Fire Experience és az MF Robots, de a fellépők listája még nem teljes. A pikniktakarókat ne hagyjátok otthon!

A napijegyek 14 900 Ft-tól, kétnapos bérletek 26 190 Ft-tól, háromnapos bérletek 33 290 Ft-tól elérhetők. További részletek a Jazzpiknik weboldalán.

Balatonfüredi Borhetek 2022, augusztus 5–28.

A Balaton egyik legszínvonalasabb és legnépszerűbb borfesztiválján szinte az egész Tagore sétány fesztiválhelyszínné változik, a kis faházak kínálatából közel háromszázféle bort kóstolhattok meg. A borokat zenei programok is kísérik.

A programokat és a részt vevő pincészetek listáját egyelőre még nem tették közzé, a részleteket itt találjátok majd. 

Margófeszt, Szentgyörgyvár, augusztus 11–13.

Idén második alkalommal rendezik meg a Balaton környékén is a Margófesztet. Irodalmi és színházi programokkal, rengeteg zenével, kertmozival, helyi borokkal és ételekkel várnak mindenkit a zalai dombok közé, Szentgyörgyvárra. A fesztivál három napja alatt ott lesz a Rájátszás csapata is, akiktől ezen a fesztiválon – 11 év után – búcsúznunk kell.

Jegyinfó és további részletek az esemény Facebook-oldalán

Strand Fesztivál 2022, Zamárdi, augusztus 18–21.

Tizedszerre nyitja meg kapuit – két év kihagyás után – Zamárdiban a Strand Fesztivál. Igaz, hogy csak 4 napos, mégis méltó testvére a nagy vízparti fesztiváloknak. Főleg, hogy a mintegy 50 hazai fellépő mellett olyan nevek garantálják a feledhetetlen zenei élményeket, mint Parov StelarTom Walker, Sean Paul, Sam FeldtAlvaro Soler vagy Kungs.

Napijegyek 12 990 Ft-tól, bérletek 29 990 Ft-tól elérhetők. További infók a Strand Fesztivál hivatalos oldalán.

Bujtor István Filmfesztivál, Balatonszemes, augusztus 18–21.

A Bujtor István Filmfesztivál a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer szellemi örökségének állít emléket. A filmes programok és vetítések mellett színházzal, koncertekkel, utcabállal, kaszkadőrshow-val, családi programokkal várják a résztvevőket, akik néhány napra a 80-as évek elejére utazhatnak az időben. Lesz veterán autós felvonulás, Ötvös Csöpi-ételkóstoló, és találkozhattok a kultikus Bujtor-filmek alkotóival is a pódiumbeszélgetéseken. 

További infókért látogassatok el a fesztivál honlapjára!

Címkék