Berobbant a balatoni nyár, az időjárás is tökéletes a szabadtéri programokhoz és a strandoláshoz. Indul a fesztivál- és a kertmoziszezon, levendulamezőktől illatozik és lilába öltözik a Balaton-felvidék, ezzel pedig kezdődik a naplementenézős, borozós esték időszaka is. 20 izgalmas programot ajánlunk a nyár első hónapjára, amelyek között koncert, szervezett túra, városi séta és fotókiállítás is szerepel.

Pünkösd a Festetics-kastélyban, Keszthely, június 4–6.

A barokk kastély a család minden tagjának tartogat izgalmas programokat a hosszú hétvégén: a lovasbemutatók és a koncertek mellett vezetett délutáni és esti sétákra indulhattok a parkban és az épületben. Lesz irodalmi műsor, és megnyílik a kastély északi szárnya, a pálmaházban pedig virágvásárt rendeznek. A kicsiket kincskeresés, arcfestés, lufibohóc és ingyenes pónilovaglás várja. 

A programok egy része regisztrációhoz kötött. Itt találtok bővebb információt.  

Lokal47 x Kristinus Nyárköszöntő & Termelői Piac, Kéthely, június 5.

„A teraszon borozunk, piacozunk és örömzenélünk egész este. Vendégeink lesznek zalai és somogyi termelőink és a Vagabond Trio is” – írják a helyi termelők alapanyagaival dolgozó Lokal47 házigazdái. Az étterem a Kristinus Borbirtokon található, ezen a napon a birtokot is meglátogathatjátok.

A részletekért és az asztalfoglalással kapcsolatos információért ide kattintsatok!

Pünkösd a Romkertben, Szent László Nemzeti Emlékhely, Somogyvár, június 5.

A Szent László Nemzeti Emlékhely bejárása önmagában is szuper pünkösdi program, de 5-én, vasárnap vásározással köthetitek össze a somogyvári bencés apátság romjainak megismerését. A 11 órakor kezdődő eseményen lesz vezetett séta a Szent László Lovagrend jóvoltából, megnézhettek egy kard- és íjászbemutatót, és a kézművesvásárban is körülnézhettek.

Itt tudhattok meg részleteket a programról. 
 

Fürdőtörténeti séta, Hévíz, június 6.

Érdekes történetek maradtak ránk arról, hogy ismerték meg a fürdő jótékony hatását elődeink. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan lett nemzetközi hírnevű fürdőhely a hévízsárként emlegetett mocsaras vidék, mi történt a Köpölyözőházban, és mit keresett a tóban egy elefánt, akkor mindenképp sétáljátok végig a fürdőváros történetének legfontosabb helyszíneit! A vezetett túra 17 órakor startol a hévízi Tourinform Irodától. 

Jelentkezni a Tourinform Irodában, az idegenvezetőnél vagy a heviziturak.hu oldalon, online tudtok. További információt itt találtok.

Levendulaszüret Kőröshegyen, június 10-től

Ha a magyar tenger után a levendulatengerben is elmerülnétek, vegyétek az irányt a Kőröshegyi Levendulás felé! Itt 8 hektár levendula illatozik egész nyáron. A francia levendula június elejétől július elejéig, az angol levendula pedig július elejétől augusztus közepéig festi lilára a tájat. A gazdaság 2022. június 10. és augusztus 20. között mindennap 9-től 17 óráig látogatható. Ezek hozzávetőleges időpontok, melyek függnek az időjárástól.

A levendula szedésével kapcsolatos hasznos tudnivalókat és az árakat itt találjátok

Bondoró Fesztivál, Kapolcs, június 10–12.

Ez az a fesztivál, ahol a koncertre sietve szembetalálkozhattok egy csoport gólyalábassal vagy pantomimessel. Az utcaszínház műfaját bemutató fesztiválon komédiások és cirkuszi műsorok, látványos fényparádék, koncertek, kiállítások, masírbandák és utcai felvonulások is szórakoztatják a közönséget. A fellépők között szerepel a BAB Társulat, a Bánfalvy Stúdió – TeátRum Trapptop, a Fran Palermo, az Ivan & The Parazol két tagjának Parazol Akusztik nevű formációja vagy a mindenkit garantáltan megtáncoltató Los Orangutanes.

Felnőttnapijegyek 4500 Ft-tól elérhetők. Részletes jegyinfót és programokat a Bondoró weboldalán találtok.

Balaton, a magyar tenger – Pályi Zsófia fotókiállítása, Balatonfüred, Villa Gyetvai, június 10. – augusztus 10.

A Pályi Zsófia fotográfus által készített, Balaton, a magyar tenger fotósorozat bejárta a nemzetközi sajtót, szerepelt többek között a CNN oldalán is, de 2021 nyarán az amerikai National Geographic magazin is nyitó képriportként mutatta be hét oldalon át. Ezeket a fotókat nézhetjük meg a balatonfüredi Villa Gyetvai kiállításán a nyári hónapokban, június 10-től augusztus 10-ig. A június 10-i megnyitóra szuper balatoni borokkal várnak mindenkit.

A kiállítás ingyenesen látogatható. A fotósorozatról készült korábbi cikkünket, amelyben a fotográfus is megszólal, itt találjátok

SLOWWALK, Kisdörgicse, június 11.

Felfedezhetünk-e olyat, amit még sosem láttunk? Milyen a szikla illata, hogyan rajzol az idő a kövekre, hogyan dekorál és fojtogat egyszerre a borostyán, miként önszervez a hangyaboly-metropolisz, és hol van bennünk az erdő? A június 11-én, szombaton Kisdörgicsén debütáló SLOWWALK, lassú tájbejárásként definiált eseménysorozaton választ kaphattok ezekre a kérdésekre, de egy különleges pikniken is részt vehettek. A séta célja, hogy újfajta figyelemmel forduljunk a balatoni ökoszisztémák felé. A séta a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros (VEB2023 EKF) BALATORIUM programjának keretében és a szabadonbalaton ökológiai-művészeti kezdeményezés által valósul meg. 

A résztvevők létszámának tervezése végett előzetes regisztráció ajánlott a balatorium@pad.network e-mail-címen. További részletek itt.

Túra a Szent Miklós-forráshoz, Nemesvita, június 11.

A kb. 13 km-es, közepesen nehéz geotúra során a Keszthelyi-hegység legbővizűbb forrását egy kevésbé ismert, de annál látványosabb úton éritek el, és érintitek a hegység legszebb kilátópontjait is. A gyülekező 9 órakor lesz, Nemesvitán, a Szent István-templomnál. A kirándulás kutyabarát.

A részvételi díj felnőtteknek 3000 Ft, gyerekeknek 1000 Ft. Jelentkezni a Facebook-eseményben feltüntetett elérhetőségeken tudtok. 

Szent György-hegy hajnalig, Hegymagas, június 11. (0. nap: június 10.)

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. Érdemes már pénteken, a nulladik napon érkezni, ugyanis több borászat készül kis létszámú kóstolóval, a Borbolt a völgyben vinotéka kertjében pedig sor kerül az 1 Bor 1 Vers nevű bor- és verskóstoló piknikre.

A belépő ára elővételben 5500 Ft, a helyszínen 6000 Ft. A részleteket és a részt vevő helyek listáját itt találjátok, a korlátozott számban kapható jegyeket pedig itt tudjátok megvásárolni.

Malomsorsok a Séd mentén, Veszprém, június 11.

A Túrajó kényelmes patakparti sétáján nyolc egykor duruzsoló malom nyomait kutatjátok fel, és ezek közül háromba be is mentek majd. A városi sétán az is kiderül, hogy mi a csuvározás, melyik malom volt „cseremalom”, és szó esik a folyamatban lévő malomhasznosítási projektekről is. A séta hossza 3 km (vissza +3 km), időtartama 3,5 óra (vissza +35 perc). 

A séta részvételi díja 3900 Ft, gyermeknek 6 éves korig ingyenes, 7–14 éveseknek 2500 Ft, amely tartalmazza a Fenyves malom felújítására gyűjtött belépőjegyet és a vezetést. Itt találtok bővebb infókat a programról.  

MITSOURA + LANOU + ŽAGAR AV EXPERIENCE, Veszprém, Filmio Fröccsterasz, június 11.

Az első fellépő a folk-, a pop- és a világzene határain otthonosan mozgó Lanou, őket követi Mitsoura, a 2000-es évek legkarakteresebb magyar world music / etno-electronic zenekara, a kivételes estét pedig a Žagar AV Experience audiovizuális projektje zárja. A helyszín a Filmio Fröccsterasz lesz az Óváros téren.

A belépőjegy 500 Ft. A koncertekről és a jegyvásárlásról itt találtok bővebb információt.

Balatoni Gin Fesztivál, Balatonfüred, június 10–11.

A gin-tonikok rajongóit hívja kóstolni a balatonfüredi Tagore sétányon található Spicc Bisztró, mely az első Balatoni Gin Fesztivál helyszínét adja. Az eseményen „a legkiválóbb magyar ginek és a 100%-ig magyar Balatonic tonikital” találkozásainak lehettek tanúi. A vízpart és a naplemente csak ráadás. Sok más kiállító mellett a Balaton Ginre és a Lavender Tihany Ginre feltétlenül számíthattok!

A belépés ingyenes, a részleteket itt tudjátok figyelemmel kísérni.

Somló Fesztivál / Éjszakai Pincetúra, Somló hegy, június 17–18.

A már hagyományos Éjszakai Pincetúra – amire két év kényszerszünet után kerül sor – június 18-án este 10 órakor kezdődik. Előtte azonban megrendezik a kétnapos Somló Fesztivált, ahol koncertek, kézművesudvarok, vulkánudvar, kistermelői piac, vártúra, geotúrák, gyerekprogramok és persze kiváló minőségű, eredetvédett borok várnak titeket. Ráadásul minden somlói borásznál egy borász vendéget fogtok találni egy másik magyar vulkanikus borvidékről. 

Az árak: all-in jegy pohárral a két nappalra és egy éjszakára: 4000 Ft, napijegy pohár nélkül: 1500 Ft, csak pohár: 2000 Ft. További információt itt találtok, a jegyeket pedig itt tudjátok megvásárolni.  

Pont Csopak 2022 | több mint kertmozi, Csopak, június 17–19.

A rendezvénysorozaton, aminek egy működő vízimalom kertje ad otthont, ezúttal Spielberg-mozimaratonra, kulturális programokra és kulináris élményekre számíthattok. 17-én, pénteken a West Side Story (2021), 18-án, szombaton az E. T., a földönkívüli (1984), 19-én, vasárnap pedig a Párbaj (1971) lesz műsoron, a filmek után beszélgetés lesz filmes szakemberekkel.

Tipp: Ha kapunyitásra, 17 órára érkeztek bármelyik napon, a szervezők meglepnek egy vezetett túrával, amin mindent megtudhattok a 700 éves csopaki malomról!

A részleteket itt találjátok, a jegyvásárláshoz pedig kattintsatok ide!

Bortriatlon – Kéknyelű Zsendülés, Badacsony, június 17–19.

A Bortriatlon második állomásán, a június 17–19-ei hétvégén a kéknyelű lesz a főszerepben. Ez az ősi hungarikumfajta sok titkot rejteget, és most 10 részt vevő badacsonyi borlelőhelyen ismerhetitek meg jobban ezt a fajtát. A pincék nyitvatartása: pénteken 14–20 óráig, szombaton 10–20 óráig, vasárnap 10–18 óráig. (A kéknyelű jelentőségéről ebben a cikkben írtunk.)

További információért kattintsatok a Facebook-eseményre!

XVIII. Tihanyi Levendula Fesztivál és Levendula Hetek, június 18-tól július 3-ig

Bár a programok feltöltése még folyamatban van, az biztos, hogy a lilába öltözött Tihanyban ezekben a hetekben minden a levenduláról szól majd. A fesztivál az itteni levendulatermesztők hagyományait eleveníti fel, és biztosan lesz idén is kirakodóvásár, a kézművesjátszóház és a félsziget levendulamezőit is bejárhatjátok. Az egyik legizgalmasabb program pedig az aratás.

További infót itt találtok.

Salföldi Dalföld, Salföld, június 24–26.

7. alkalommal ad otthont a Káli-medence a Salföldi Dalföldnek. Június 24. és 26. között világhírű balkáni művészek mellett bemutatkoznak magyarországi délszláv fellépők és olyan délvidéki magyarok, akiknek a zenéjére nagy hatással van a Balkán. Kiállításokkal, koncertekkel, táncházzal és sok más programmal várnak minden érdeklődőt. 

Jegyinfó és további részletek a fesztivál weboldalán.

Be Massive Horizon, Badacsony, frissTerasz, június 25.

A nappali partisorozat badacsonyi állomásának ezúttal a nyugágyas-lazulós frissTerasz ad otthont. A lemezeket Metha, Lenny Lenoks, Dubecticut és Smilo pörgeti majd, közben kézműves hamburgereket, helyben készült churrost is kóstolhattok a fröccs mellé. 

További információ itt található, az utolsó jegyekre itt csaphattok le.  

Pocca Piknik, Felsőörs, június 30. – július 2.

Idén másodszorra rendezik meg a felsőörsi, Pocca Piknik névre keresztelt gasztronómiai, zenei és művészeti minifesztivált. A főszerepben a rockabilly, a dixieland és a blues lesz, meg persze az ízletes fogások és borok, amelyeket pokrócra heveredve fogyaszthattok el. A zenéről olyan előadók gondoskodnak, mint a Bohém Ragtime Jazz Band feat. Enrico Tomasso, a Mystery Gang vagy a Jambalaya. És még levendulát is szüretelhettek!
 
A családias hangulat miatt a rendezvényt 3000 főre korlátozzák. Jegyek 7900 Ft-tól, bérletek 14 900 Ft-tól elérhetők a Pocca Piknik weboldalán.

Címkék