Hogyan éltek a tihanyi bencések a 19. században? Mit rejtett el József Attila 1936 nyarán a tóparton? Hogyan őröl egy 70 év után újra működő vízimalom? A Múzeumok Éjszakáján (június 25-én, szombaton) mindezekre választ kaphatunk, sőt, a tó környékén egykor élők néprajzi gyűjteményét is megnézhetjük éjszakába nyúlóan. Összegyűjtöttünk néhány izgalmas balatoni programot erre a különleges estére.

2022. június 25-én, szombaton tartják a Múzeumok Éjszakáját, amikor országszerte több múzeumban kalandozhatunk a nyitvatartási időn túl is, esetenként külön erre az alkalomra megszervezett programokon. Szerencsére néhány balatoni helyszín is csatlakozik évről évre ehhez az eseményhez, közülük ajánlunk most nektek néhány izgalmas programot.

Kultúrséta Balatonszárszón – június 25. (szombat) 21.00

Balatonszárszó köztereit sétálhatjátok végig, miközben izgalmas történeteket hallgathattok József Attiláról, Csukás Istvánról vagy éppen Rónay Györgyről. A vezetett sétán megtudhatjátok, hogyan töltötték az egykori balatonszárszói nyarakat, például hogy mit rejtett el József Attila 1936 nyarán a tóparton, vagy hogy mit vásárolt Csukás István reggelente. 

A program 21 órától 23-ig tart, végső állomása a József Attila Emlékház. A részvétel ingyenes, további infók itt.

Látványőrlés Veszprémben – június 25. (szombat) 18.00, 19.00

70 év után újra működésbe lendül a veszprémi Fenyves Malom. 18 órakor és 19 órakor látványőrléssel egybekötött idegenvezetéssel várják az érdeklődőket a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében megújult malomban. A gyerekek számára interaktív játékokkal készülnek.

A belépőjegyek ára: felnőtteknek 1000 Ft, gyermeknek (3 éves kortól) 800 Ft. További részletek itt.

Bencés hétköznapok a 19. században, Tihany – június 24. (péntek) 20.00, 21.30

„Szent Iván-éj” estéjén, vagyis Keresztelő Szent János születésének ünnepén különleges élményben lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Tihanyi Bencés ApátságbaA vezetés során bejárhatjátok a monostor (felújítás alatt lévő) helyiségeit: többek között a barokk folyosókat, az apáti szobát, a társalgót, IV. Károly utolsó magyar király lakosztályát, amely már visszanyerte eredeti szépségét. A vezetés során megtudhatjátok, hogyan éltek a tihanyi bencések a 19. században.

A program (a Múzeumok Éjszakájától eltérően) június 24-én, pénteken 20 órától és 21:30-tól indul. A részvételi díj 4900 Ft / fő. A Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum 20 és 23 óra között vezetés nélkül is látogatható. Jegyek és további részletek itt.

Balatoni kincsestár, Keszthely – június 25. (szombat)

2017-ben vágott bele a Balatoni MúzeumBalatoni kincsestár nevű projektbe, mely mára egy olyan néprajzi gyűjteménnyé nőtte ki magát, mely bemutatja a Balaton környékén élt lakosság kultúráját. A kiállított műtárgyakat (melyek között textilek, bútorok és gyönyörű kerámiák is vannak) a Múzeumok Éjszakája keretén belül is megnézhetitek. A külön erre az alkalomra szervezett programok között pedig mozi és táncház is szerepel. 

További részletek és jegyárak itt

Címkék