Bréking / balaton

szerkesztés

Hidroplán landolt a Balatonon

Szerzők

  • we love balaton

2022. 06. 22. 12:45

1938 óta először landolt magyar lajstromjelű hidroplán a Balatonon: a Cessna 206 típusú gép a Keszthelyi-öbölben ereszkedett a vízre.

„Több mint nyolcvan év elteltével, 1938 óta ma történt meg először, hogy magyar lajstromjelű hidroplán landolt a Balaton vízfelületén, a Keszthelyi-öbölben. Az Aeroexpress Cessna 206 típusú gépével Széchey Márton Airbus-oktatókapitány az aktuális széliránynak megfelelően szállt le a hatóságok által kijelölt mintegy másfél négyzetkilométernyi köralakú vízfelületre. A repülést a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata és Önkéntes Tűzoltó Egyesület kisgéphajókkal biztosította”

írta Vitézy Dávid közlekedési államtitkár a Facebook-on.

tesztrepülések a vízirepülést szabályozó törvények megalkotásában segítenek, ugyanis az a cél, hogy a vízirepülés ismét meghonosodjon a magyarországi vizeken, „A gyönyörű folyók és tavak országaként hazánk alkalmas lehet arra, hogy a vízirepülés regionális központja legyen a jövőben” – fogalmazott Vitézy Dávid.

Fotó: Vitézy Dávid - Facebook

Először 1916-ban jelentek meg vízirepülőgépek a Balatonon, amikor az olasz frontra induló repülő csónakok Keszthelynél végeztek közbenső leszállást, mielőtt nekivágtak a Triesztig tartó, légvonalban négyszáz kilométer hosszú útnak. A nagyközönség számára 1923-tól váltak elérhetővé a hidroplánok: a menetrendszerű külföldi járatok mellett megindultak a Budapest-Balaton közötti taxi-repülések is. Az első ilyen útra június 29-én került sor, a hidroplán Budapestről Siófokra szállított utasokat. A vízirepülés annyira népszerű lett, hogy a hatóságok 1924-ben meghatározták a légi közlekedés rendészeti szabályait.

A tesztrepülés ma Balatonlellén folytatódik.

Hasonló tartalmak

Admin mode