Nyolcvan filmet vetítenek le augusztus 18-tól 21-ig Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztiválon. Nézhetünk kiállítást az egykori filmes kellékekről, relikviákról, de lesz veteránautós felvonulás, Csöpi ételkóstoló is.

A közönség nyolcvan filmet nézhet meg augusztus 18-tól 21-ig Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztiválon. Az előzsűri által versenybe engedett alkotások között 40 játékfilm és kísérleti fikciós alkotás, 34 dokumentum-, ismeretterjesztő és portréfilm, 4 animációs alkotás és 26 versfilm szerepel. A Bujtor István-díjat kategóriánként ítélik oda, és augusztus 21-én adják át. 

A játékfilmek közül bekerült a hivatalos versenyprogramba a Herendi Gábor által rendezett Toxikoma, a Korai menyegző, amely Olt Tamás és Vékes Csaba alkotása, Pinczés Dávid Imposztor című filmje Mácsai Pállal és Alföldi Róberttel, Krista Noémi Négy fal című műve, a mások mellett Cserhalmi György főszereplésével készült Akarsz-e játszani, amelyet Venczel Zsolt rendezett, Papp Máté Takarás című fikciós alkotása, Fazekas Máté Bence Kilakoltatás című filmje Láng Annamáriával, Znamenák Istvánnal, Trill Zsolttal és Péterfy Borival, a Koltai Róbert főszereplésével, Berkes Bence rendezésében készült Elvtársak című játékfilm és Daragó Laura Rianás című műve is. 

A fesztivál ideje alatt lesz Bujtor István Emlékkiállítás is, amelyen az Ötvös Csöpi-filmek jelenetei makettek formájában láthatók, de találkozhatunk egykori filmes mementókkal, kellékekkel, relikviákkal. A vetítések, a beszélgetések és az említett kiállítás mellett lesznek koncertek, retro utcabál, veteránautós felvonulás, Csöpi ételkóstoló, valamint családi és gyerekprogramok is. A Bujtor-filmek (Pogány Madonna, Az oroszlán ugrani készül, A három testőr Afrikában) előtt szintén lesznek beszélgetések Bujtor István alkotótársaival és a Bujtor családdal.

További részletek a fesztivál weboldalán

Forrás: MTI 

Címkék