Világsztárokat, közel 80 előadót és DJ-t, köztünk élő legendákat és új minifesztiválokat hoz a két év után Zamárdiba visszatérő STRAND fesztivál augusztus 18. és 21. között a Balaton-partra. Parov Stelar, Tom Walker, Sam Feldt, Sean Paul és a Clean Bandit mellett a The Stickman, Alvaro Soler és DJ Kungs is fellép a nyár utolsó nagy buliján, és a magyar zenei paletta legnépszerűbb képviselői is táncra perdítik a közönséget. A fesztivál idén egy sor újdonságot tartogat: a LEGENDÁK keretében fiatal zenészek dolgoznak át klasszikusokat és adják elő azokat az eredeti előadókkal, startol az ország első podcastfesztiválja, és itt ünnepli 18. születésnapját a Halott Pénz kedvenc előadóival.

Idén nem csak egyszerű „visszatérésről” van szó, a szervezők a megszokott színvonalú nemzetközi kínálattal készülnek a Balaton-parti programra. A négynapos fesztivál ideje alatt közel 80 zenekar és DJ szerepel, itt lesz Parov Stelar, Tom Walker, Sam Feldt vagy a The Stickman. 2019-ben betegség miatt lemondta a fellépést, de most koncertet ad Sean Paul, fellép a David Guettát követő francia house DJ-k új generációját képviselő DJ Kungs, a Clean Bandit és Alvaro Soler is. A hazai előadói palettára olyan előadók kerültek fel, mint Azahriah, Dzsúdló, a Carson Coma, a Follow the Flow, Majka, a Margaret Island, Дeva vagy az Analog Balaton.

Élő legendák és fiatal zenészek

A Hajógyár és a STRAND Fesztivál új sorozata, a LEGENDÁK keretében a hazai zenei élet élő legendái szerepelnek együtt a színpadon fiatal zenészekkel. Az évtizedes slágereket mai zenekarok dolgozzák fel és adják elő a legtöbb esetben az eredeti szerzőkkel, előadókkal együtt, exkluzív, közös koncert keretében.

Az Ivan & The Parazol például Menyhárt Jenővel közösen írta át a Mocskos idők című klasszikust, de közös koncertre készül a STRAND-on a KFT és a Carson Coma is, az 1981-es Táncdalfesztiválon bemutatott, Bábu vagy című dalt mutatják be. Charlie egyik legnagyobb slágerének feldolgozását, a Nézz az ég felé című dalt a Wellhello és Charlie közösen adja elő a STRAND-on, de izgalmasnak ígérkezik az Analog Balaton és Lovasi András kettőse is. 

Az LGT és Karácsony János szerzeménye, Az utolsó szerelmes dal a STRAND-on lesz először hallható a Jónás Vera Experiment előadásában, ezenkívül érkezik Valmar és Szikora Róbert új, közös R-GO-feldolgozása is, az éppen 40 éves első R-GO-lemezen hallható, Bombázó című dal.

Az alkotómunkát, amely 2023-ban is folytatódik, a Hajógyár csapata dokumentálja, és a hajogyar.hu-n megjelenő, Bár Turné című műsorban mutatja be a közönségnek, míg a live act videók az előadók YouTube-csatornáján fognak megjelenni, a dalpremierekkel egyidejűleg.

Fesztivál a fesztiválban: főszerepben a podcastok

Startol az ország első podcastfesztiválja is, a STRAND Fesztivál ideje alatt napi két sávban zajlanak majd a beszélgetések a helyszínen kialakított látványstúdióban. A mikrofonhoz a hazai podcastvilág legjobbjai érkeznek, a fesztiválozó közönség élőben, a podcastok hallgatói pedig online vagy utólag hallgathatják meg a beszélgetéseket. Ott lesz többek között az After Sajó Dáviddal, a Dob + Basszus  Csorba Lócival és Lévai Balázzsal, a Márkó és Barna Síkideg, a Szavakon túl – Kadarkai Endrével, a Sunday Brunch – Puskás-Dallos Bogival és a Sávlekötő – Lil Frakkal. A fesztivál „nulladik” napján, augusztus 17-én a Márkó és Barna Síkideg egy különkiadással jelentkezik, amelyben a következő napok és az I. Podcast Fesztivál programját mutatják be.

Két év után ismét Zamárdi

A STRAND Fesztivál 2013-ban, a MOL Nagyon Balaton-sorozat kiemelt eseményeként startolt Zamárdiban. Igazi nyárzáró buli, amely mindig magában foglalja az augusztus 20-i (jó esetben) hosszú hétvégét. 2013-tól 2019-ig a Zamárdi Nagystrand volt a fesztivál helyszíne, 2020-ban pedig elmaradt a Covid-19 járvány második hulláma miatt. Abban az évben nem lehetett 500 fő feletti rendezvényt szervezni, gyakorlatilag az egész balatoni fesztiválszezont eltörölték. A következő évben a fesztivál Balatonvilágosra, a Club Aliga területére költözött, Zamárdi ugyanis úgy döntött, egyetlen tömegrendezvénynek sem ad otthont azon a nyáron. A többször újratervezés miatt újragondolt eseményt két etapban, 10 NAP STRAND néven rendezték meg augusztus 18–22. és 25–29. között.


Gigantikus szülinapi bulira hív a Halott Pénz

A Halott Pénz nagykorú lett idén, és ezt a zenekar egy saját nappal ünnepli a STRAND Fesztiválon, összesen 18 koncerttel és programmal, tábortűzzel, kertmozival. A line-upot a zenekar tagjai személyesen állították össze, olyan zenekarokat és előadókat hívtak meg, akiket nagyon szeretnek és akik közül sokakkal korábban már dolgoztak is együtt. Fellép Krúbi, az Irie Maffia, a ByeAlex és a Slepp, a Hiperkarma és Blahalouisiana, az ünnepnapot pedig egy Halott Pénz-koncert zárja majd, és egy születésnapi partival is készülnek, amit Dedmani, Venom, Columbo, Andro, Izil és Monkeyneck vezet. Lesz tábortűz és kertmozi is.

Szinte már hagyomány, hogy a Tábortűz helyszínen Járai Márk a házigazda, és az is, hogy meghívott vendégei – az idén többek között Lovasi András, Saya Noé, a Bohemian Betyars Trio – az éjszakai órákban lépnek fel. A Filmio Kertmoziban pedig ugyancsak a Halott Pénz szervezi ezen a napon a programot.

Napijegyek 19 900 Ft-tól, 4 napos diákbérletek 44 990, 4 napos bérletek 54 990 Ft-tól kaphatók a fesztivál honlapján.

A fesztivál szervezője, a VOLT Produkció minden márciusban, áprilisban és májusban megvásárolt bérletből 1000 forinttal az Ukrajnából menekülőket segítette az Ökumenikus Segélyszervezeten keresztül.

Címkék