A nyár derekán járunk, nappal a strandok, esténként pedig a borteraszok, a fesztiválhelyszínek, a közösségi és a kiállítóhelyek telnek meg élettel. Ez a hónap a különleges zenei és irodalmi élményekről és persze a fesztiválokról szól: borozhatunk a csillagok alatt a Paloznaki Jazz Pikniken, kitombolhatjuk magunkat a Strand Fesztiválon, a könyvek és az irodalom iránti rajongásunk a Margófeszten teljesedhet ki. Elképesztő helyszíneken pörögnek ebben a hónapban a lemezek: játszanak DJ-k a szőlőhegyen, egy hatalmas erőmű apokaliptikus díszletei között és a Balatonra épült stégen is. A túrabakancsokat is elővehetjük: lesz éjszakai túra, csillagnéző séta és egy hűs erdőben is kirándulhatunk, profi vezetéssel. Augusztusi programajánlónk következik.

Paloznaki Jazzpiknik, augusztus 4–6.

Első kerek évfordulójához érkezik augusztus 4-én a Paloznaki Jazzpiknik. Festői környezetben, a Balaton közelében élvezhetitek olyan előadók koncertjeit, mint Emeli Sandé, Lisa Stansfield, Stereo MC's, Al McKay's Earth Wind & Fire Experience vagy a Richard Bona & Alfredo Rodriguez Band. Az igazi piknikhangulatot a jazz-, a funky- és a souldallamok mellett a kosarak, a plédek, a jó idő teszik teljessé. Az ízletes ételkínálathoz finom borokat, söröket, pálinkát vagy kávékat is fogyaszthattok a fűben heverészve.

A napijegyek 20 000 Ft-tól, kétnapos bérletek 34 000 Ft-tól, háromnapos bérletek 42 500 Ft-tól elérhetők. További részletek a Jazzpiknik weboldalán. 

Nyári kerti séták a Folly Arborétumban, több alkalommal, Badacsonyörs

A Folly család szeretné, ha minél többen megismernétek a kertet és annak növényritkaságait, ezért nyáron hetente többször, ősztől tavaszig hétvégente vezetett sétákat tartanak (ősztől tavaszig tematikusan). A program során bemutatják az arborétum és a család történetének összefonódását, és megtudhatjátok, hogy lett a dédnagypapa hobbijából egy nemzetközileg elismert gyűjteményes kert. A 6090 perces séta során bejárhatjátok az arborétum magját, az Öregarborétumot, ahol több mint 100 éves fák is találhatók. Majd az útvonal érinti az új telepítéseket, és olyan ikonikus fákat is megcsodálhattok, mint az óriástobozú fenyő. 

A séták időpontja augusztusban: 4., 9., 11., 13., 16., 18., 20., 23., 25., 27. A séták 9:30 és 15:30 órakor indulnak.

További információt itt találtok, a sétajegyeket pedig itt tudjátok megvásárolni. (x)

Garten Balaton, Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs, augusztus 5–14.

Negyedik alkalommal rendezik meg az északi part négy településén a Garten Balaton kortárs művészeti fesztivált. Lovas, Felsőörs, Csopak és Alsóörs kiállítóhelyein és szabadtéri helyszínein 7 kiállítás és közel 40 program közül válogathattok, a vásárt és a kiállításokat számos társművészeti, ismeretterjesztő és edukatív program követi. A pódiumbeszélgetéseken gyűjtők, művészeti menedzserek és kurátorok vitatják meg egymással a képzőművészet legaktuálisabb kérdéseit és tartanak tárlatvezetéseket is. Lesz kertmozi dokumentum- és játékfilmekkel, a koncerteken pedig Cseh Tamás-dalokat és Tandori-verseket is hallhattok.

A részletes programot itt találjátok, a Facebook-eseményhez pedig itt tudtok csatlakozni

Balatonfüredi Borhetek, augusztus 5–28.

A Balaton egyik legszínvonalasabb és legnépszerűbb borfesztiválján szinte az egész Tagore sétány fesztiválhelyszínné változik, és közel háromszázféle bort lehet megkóstolni. A borokat zenei programok is kísérik, olyan előadók érkeznek a sétánynál felállított színpadokra, mint Magyar Bori & Ralph Eimann, Hajdu Klári és Szakonyi Milán vagy a Tárkány Művek, Bede Róbert mesterszakács pedig látványfőzéseket tart.

A borospavilonok mindennap reggel tíztől éjfélig tartanak nyitva. A programokat és a részt vevő pincészetek listáját itt találjátok.

Orgonák éjszakája, Tihanyi Bencés Apátság, augusztus 6., 20.30

Az Orgonák éjszakája az OrgonaPont-koncertsorozat nyitóeseménye. Ezen az estén az ország számos pontján szólal meg a hangszerek királynője, a Tihanyi Bencés Apátság pedig az egyik legszebb helyszín ehhez. A 20:30-kor kezdődő koncerten Kővári Péter játszik majd az orgonán, Szirtes Edina Mókus pedig énekkel és hegedűvel kíséri az előadást.

Ugyanezen a napon több helyen is feltűnik majd egy vándororgona a Balatonnál, többek között Szigligeten, Balatonfüreden, Balatonalmádiban, Balatonlellén és Balatonföldváron is. A részleteket itt és itt találjátok.

A tihanyi koncertre a 3900 Ft-os jegyeket itt tudjátok megvásárolni

Látványőrlés és családi mulatság a Fenyves Malomban, Veszprém, augusztus 6. 17:00

A Fenyves Malom Veszprém egyetlen épségben megmaradt, működőképes vízimalma, amely rendszeres látványőrlésekkel, kenyérsütéssel és egy interaktív kiállítással várja az érdeklődőket, egyelőre előzetes bejelentkezés alapján. Augusztus 6-án 17 és 18 órától idegenvezetéssel egybekötött látványőrlést tartanak. A gyerekeket kézművessarok várja, ahol elkészíthetik a saját liszteszsákjukat, 19 órától pedig bábszínházi előadás lesz.

Belépőjegy: felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek 800 Ft. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, a jelentkezésről, az eseményről itt találtok részletes információt.  

Egypercesek száz percben – Mácsai Pál és Lukács Miklós estje, Balatonboglár, augusztus 6. és 7.

Az Egyperces novellák című kötet fél évszázada, 1968-ban jelent meg először. Az egyik oldalon a közlés minimuma, a másikon a képzelet maximuma. A műfaj ma már fogalom, sok sora szállóige, alakjai, helyzetei beépültek nyelvünkbe, gondolkodásunkba” – írja a Kultkikötő az előadásról, ahol Örkény István novelláiból Mácsai Pál olvas fel, Lukács Miklós pedig cimbalmon kíséri az egyperceseket. 

Jegyárak: normál szektor – 4400 forint, prémiumszektor – 6900 forint, a jegyeket itt tudjátok megvásárolni

Very Sundays, PAP Wines, Hegymagas, augusztus 7. 16:00–22:00

Újra itt a vasárnapi lazulós, DJ-s, borozgatós esemény a Szent György-hegy déli oldalán, a PAP Wines teraszán. Lesznek finom ételek, finom borok, jó zenék, plédek, párnák és a megunhatatlan kilátás. Ezen a napon a megszokott étlap helyett két ételt kínálnak, a lemezeket pedig Papa Aron és George Mihaly pörgeti. 

Belépőjegy nincs, további információt itt találtok

Margófeszt, Szentgyörgyvár, augusztus 11–13.

Idén második alkalommal rendezik meg a Margófesztet a Balaton környékén is: irodalmi és színházi programokkal, rengeteg zenével, kertmozival, helyi borokkal és ételekkel várnak mindenkit a zalai dombok közé. A fesztiválon fellép többek között az Analog BalatonSzabó Balázs Bandája és Saiid, a Rájátszás csapata pedig ezzel a koncerttel búcsúzik a közönségtől. 

Jegyinfó és további részletek az esemény Facebook-oldalán 

CSILLAGPOR(TYA) – Az augusztusi csillaghullás megfigyelése, Pannon Csillagda, Bakonybél, augusztus 11–13.

A már hagyományosnak számító programon a Holdat, a Jupitert, a Szaturnuszt és a nyári égbolt csillagképeit mutatják be a Pannon Csillagda csillagászai, és mesélnek a hullócsillagok jelenségének hátteréről és a kapcsolódó babonákról is. A pénztár 20:30-kor nyit, 21:15-től kerül sor a távcsöves bemutatóra és az észlelésre az obszervatóriumban. 22:15-kor a résztvevők elsétálnak a bakonybéli focipályához, ahol szabad szemmel figyelhetik meg a meteoritokat.

A belépőjegy 3000 Ft. Előzetes bejelentkezés szükséges, erről és a programról itt találtok részletes információt. Fontos: a bakonyi éjszakák hűvösek, érdemes vinni polifoamot, pokrócot, túracipőt, hosszúnadrágot, pulóvert, szúnyog- és kullancsriasztót.

Pintér-aukció a Vaszary Galériában, Balatonfüred, augusztus 13.

Vaszary Galériában már látogatható az augusztus 13-i élő árverést megelőző, Balaton, Nyár, Szerelem című kiállítás, amely ezúttal 350 – klasszikus, 20. századi modern és kortárs – válogatott műalkotásból állt össze. Az aukció tételei között olyan alkotások szerepelnek, mint Czene Béla a badacsonyi mólón sétáló modern nőalakokat megörökítő kompozíciója, Varga József strandjelenete vagy Rökk Károly színes sátrakkal teli szántódi kempingje. Az aukció egyik különlegessége Weiler Péter Balaton-„szelet” című, közel 2 méteres vitorlása lesz, de a háború utáni – jelenleg a műtárgypiacon legértékesebb alkotásokkal bíró – magyar művészek, Reigl Judit, Bak Imre, Konok Tamás, Fajó János és Nádler István sokszorosított grafikái is láthatók.

A kiállítást a Vaszary Galéria két különtermében, hétfőtől vasárnapig 10 és 18 óra között nézhetitek meg. A minden érdeklődő számára nyitott, élő aukcióra augusztus 13-án, szombat este 18 órától kerül sor, szintén a Vaszary Galériában. (x)

Fűzfő Éjszakai Körtúra, augusztus 13. 18:00–23:45

Napközben túl meleg van a túrázáshoz? Kiránduljatok éjszaka! A háromórás, kb. 10 km hosszú túra során felfedezhetitek Balatonfűzfőt és csillagfénynél csodálhatjátok meg a Balatont. A szervezők biztosítják a térképet és a részletes útleírást, zsíros kenyérrel és frissítővel készülnek. Kérésük, hogy mindenki hozzon világítóeszközt és fényvisszaverő mellényt.

Nevezési díj: 1000 Ft, 14 év alatt és 65 év felett 500 Ft. A további részleteket és a nevezéssel kapcsolatos információt itt találjátok.

Be Massive Horizon Party, Bamboo Sziget, Siófok, augusztus 13. 15:00–21:00

A Siófok-Szabadi fürdőn található „sziget egy 460 négyzetméteres stég a nyílt vízen, a parttól mintegy 80 méteres távolságra. A szigeten napágyak, napernyők és büfé is található, minden adott ahhoz, hogy élvezzétek Metha, Lenny Lenoks, Dubecticut & Robert Makai és Abertura szettjét. Bejutni kétféleképp lehet: vagy besétáltok fürdőruhában a derékig érő vízben, vagy megvárjátok a tutajt, amire egyszerre csak 8-10 ember fér fel. A szervezők kérése, hogy italt ne vigyetek be (maximum fél liter vizet), gondoskodjatok a nap elleni védelemről, és ne ugráljatok a stégről, mert életveszélyes.

Az esemény részleteit itt találjátok. A limitált számban kapható jegyek ára 4700 Ft, itt csaphattok le rájuk (érdemes sietni).

Pécselyi panorámakör, augusztus 14.

A Túrafalók ezúttal egy várromos kalandozásra invitálnak a Tihanyi-félsziget feletti dombokon, Pécselyre és az erdő mélyén megbúvó Zádorvár romjaihoz. A közepes nehézségű geotúrán kb. 17 km-t tesztek meg, a szintemelkedés pedig 320 méteres lesz, így alap, hogy túracipővel, folyadékkal, hideg élelemmel érdemes készülni. A túra kutyabarát.

Részvételi díj: felnőtteknek 3000 Ft / fő; gyerekeknek 1000 Ft / fő. A bejelentkezéssel kapcsolatos információért és a részletekért ide kattintsatok!

Strand Fesztivál 2022, Zamárdi, augusztus 18–21.

Tizedszerre nyitja meg kapuit – két év kihagyás után – Zamárdiban a Strand Fesztivál. Igaz, hogy csak 4 napos, mégis méltó testvére a nagy vízparti fesztiváloknak. Főleg, hogy a mintegy 50 hazai fellépő mellett olyan nevek garantálják a feledhetetlen zenei élményeket, mint Parov StelarTom Walker, Sean Paul, Sam FeldtAlvaro Soler vagy Kungs.

Napijegyek 16 990 Ft-tól, bérletek 39 990 Ft-tól elérhetők. További infók a Strand Fesztivál hivatalos oldalán.

Bujtor István Filmfesztivál, Balatonszemes, augusztus 18–21.

A Bujtor István Filmfesztivál a Balázs Béla-díjas rendező, színész, producer szellemi örökségének állít emléket. A filmes programok és vetítések mellett színházzal, koncertekkel, utcabállal, kaszkadőrshow-val, családi programokkal várják a résztvevőket, akik néhány napra a 80-as évek elejére utazhatnak az időben. Lesz veterán autós felvonulás, Ötvös Csöpi-ételkóstoló, és találkozhattok a kultikus Bujtor-filmek alkotóival is a pódiumbeszélgetéseken. 

További infókért látogassatok el a fesztivál honlapjára!

1 Bor 1 Vers • Bor és vers kóstoló, Kisbirtok Kultbázis, Zánka, augusztus 19.

A különleges, kortárs verssel ellátott nyakcímkével rendelkező Szent György-hegyi borok most Zánkán mutatkoznak be: egyszerre kóstolhatjátok a borokat és hallgathatjátok az egyes tételekhez párosított költemények megzenésített változatát A Bence kalandjai előadásában, Ugron Zsolna írónő műsorvezetésével.

Az esten a részvétel becsületkasszás, a kóstoló ára pedig 9000 Ft. További részletek itt.

VÁKUUM x Erőművészet x INOTA [re]opening, augusztus 26–28.

Ismét megnyílik a hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, elzárt területe. Naponta többször indul a Túrajó az egykori helyi művelődési házat bejáró, Erőművészet című sétája, ami a kései 50-es évek egyedülálló művészeti atmoszférájába kalauzol, az egykori hőerőmű egyik hatalmas kürtője pedig Besnyő Dániel és Pfitzner Áron Vákuum című térspecifikus audiovizuális installációjának ad otthont. 

A belépőjegy a fényinstallációra 2000 Ft, vezetett sétával együtt 7000-9000 Ft. A jegyeket itt tudjátok megvenni.  

BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége, Tihany és Örvényes, augusztus 26–28.

Az ökológia nézőpontjából a Balaton nemcsak egy tó, hanem egy összetett élőhely, melynek folyamatait az ember is nagymértékben befolyásolja. A BALATORIUM ökológiai x kulturális hétvége programjai sokszínűen és közérthetően, workshopokon, művészeti akciókon és beszélgetéseken keresztül mutatják be a Balaton környékének ökológiai kihívásait. Lesznek tájbejárások, a szabadonbalaton által megalkotott ALGABÁR is kitelepül, és bemutatkozik a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem építészhallgatói által tervezett installáció, a FOLIORIUM prototípusa, mely alternatív oktatási helyszín, kiállítótér és közösségi tér egyben. 

Augusztus 26-án a programok helyszíne a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet lesz, 27–28-án pedig az Örvényesi Szabadstrand.
 
További részleteket itt találtok.

Prieger Zsolt: Nők, Extázisban, Boldogasszony-templom-rom, Dörgicse, augusztus 28. 20:00

Veszprém és a Balaton-felvidék egyedülállóan gazdag középkori örökséggel rendelkezik, lépten-nyomon kolostor-, templom-, kápolna- és várromokra bukkanunk. Ezeket a romokat tölti meg élettel és művészettel a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert-sorozata. A következő alkalmon Prieger Zsolt alkotó női szentek írásaiból összeállított rendhagyó előadással érkezik a kisdörgicsei templomromhoz (Boldogasszony-templom-rom). A koncerten Bakonyi Alexa, Szamosi Zsófia és Magyar Bori is szerepel majd. 

A koncertre jegyet nem kell venni, de a belépés csak egyéni regisztrációval lehetséges. Itt találtok erről részleteket. 

Címkék