Rengeteg kulturális programmal és óriási ünnepséggel indul 2023. január 21-22-én az Európa Kulturális Fővárosa programév Veszprémben, a magyar Himnusz megszületésének 200. évfordulójához és a magyar kultúra napjához csatlakozva. Egész hétvégén irodalmi és zenei előadásokon, koncerteken, városi sétákon vehettek részt, bejárhattok egy működő vízimalmot, újonnan nyíló kiállításokat tekinthettek meg, és egy hatalmas szabadtéri bulin is részt vehettek.

Papírkutyában egész nap jazz-, blues- és soulkoncertek lesznek, az Expresszóban 10 órától családi buli veszi kezdetét egy különleges, minden korosztály számára látogatható elektronikus zenei partin. A Kirakatban a Little Moon produkció tehetséges zenészei zenélnek délután 2-től egészen éjjelig, a Veszprémi Petőfi Színházban pedig operett- és irodalmi előadásokkal készülnek. 

A Szent Imre téren elhelyezett színpadon népzenei és néptánc előadások lesznek, a Hangvilla előtti téren bárzongoristák adnak műsort, a Városháza előtti téren pedig veszprémi és régiós énekkarok lépnek fel.  

Négy időpontban (10.00, 12.00, 14.00, 16.00) is indulnak séták a Veszprémi Érsekség szervezésében20 órától 21 óráig pedig három helyszínen, az Óváros téren, a Kossuth utcán és a várban elkezdődik a Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor fényfestéssel, zenével, tánccal. Gizella királynét és Veszprém, a királynék városának múltját és jelenét Bozsik Yvette különleges tánckoreográfiája idézi meg. Ezután a bulizásé lesz a főszerep: az Óváros téren 9 órától éjjel 1-ig elektronikus zenei dj-k pörgetik a lemezeket, Kruder & Dorfmeister is megtáncoltatja a közönséget.

Január 22-én, a Magyar Kultúra napján Veszprém Séta indul a Tourinform jóvoltából és folytatódnak az érsekségi séták is. A Pannon Egyetem aulájában Bősze Ádám és Nyáry Krisztián tart előadást „A nagy Himnusz sztori – Jó kedvvel, bőséggel” címmel a Mendelssohn Kamarazenekar közreműködésével, (az előadás teltházas), este 6 órától a Himnusz születésének 200. évfordulója alkalmából közös szavalást rendeznek a fáklyákkal kivilágított Színházkertben. A Fenyves Malom is csatlakozik a helyszínekhez, a működő vízimalom bejárása mellett Csíki Lóránt mesemondó meséit is meghallgathatjátok.

A szervezők kiemelik, hogy fontos számunkra, hogy minél többen válasszák a kevésbé környezetterhelő közlekedési módokat. A kiemelt programokra az egész év folyamán kedvezményes Veszprém-Balaton 2023 EKF jegyet válthatnak az utasok, szimbolikus 2023 forintért.

A nyitást egy sor új kiállítás is kíséri, ezekről itt írtunk részletesen. A Veszprém Sétákról itt olvashattok, a programfüzetet innen tudjátok letölteni.

Címkék