Elsőre talán a nyári strandolások alatt elveszett ékszerekre gondolunk, de vannak ennél sokkal nagyobb, akadályt vagy akár veszélyt is jelentő tárgyak a Balatonban. A tavalyi medermentesítő munkálatok eredményeire derült most fény.

Tavaly a tó alacsony vízállása miatt a korábbiaknál jóval több mederben hagyott akadályra derült fény, és több vált komoly veszélyforrássá a fürdőzőkre és a hajózókra nézve – erről Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője tájékoztatta az MTI-t.

Évről évre végeznek medermentesítő munkákat a tóban, a tavaly elvégzett munkálatok beszámolója szerint a Balatonban hagyott mesterséges akadályok miatti bejelentések háromnegyede horgász-, napozó-, illetve bejáróstégek maradványairól szól. Gyakoriak még a szabálytalanul vízben hagyott horgászkarók, amelyek megdőlve és víz alá kerülve különösen veszélyesek, valamint a kikötésekhez használt kötelek, sodronyok, betontömbök.

A vízügy Siófoknál karót és vitorlásroncsot, Balatonakarattyánál víziállást, Balatonkenesénél betontömböket, Balatonszárszónál csatornázási aknát és acélhágcsót távolított el. Örvényesnél a helyi sporthorgász egyesülettel összefogva 30 acélcsőtől, szöges acélszerkezettől, zártszelvénytől szabadították meg a parszakaszt. Gyenesdiáson – ahol a helyi polgárőrség mellett az önkormányzat is besegített – 300 baleset- és életveszélyes karót távolítottak el a mederből.

Az eltávolított tárgyak a vízügy siófoki kikötőjébe kerülnek.

Címkék