látnivalók & kultúra

szerkesztés

Szuperhősök és emojik egy életmű margóján – Megnéztük a Bak Imre-kiállítást Füreden

Szerzők

  • Költő Nóra

2023. 03. 11. 0:00

Azt már megszokhattuk, hogy a Balaton partján pezseg a kulturális élet, most pedig különösen érdemes megcélozni Balatonfüredet, ahol a tavasz első napsugarai már lecsaptak a víztükörre, és ahol Bak Imre műveiből rendezett kiállítás vár ránk. A művész a magyarországi neoavantgárd legfontosabb alkotói közé tartozik, egészen tavalyi haláláig aktívan dolgozott. A Vaszary Galériában a 2004 és 2022 között készült képeit nézhetjük meg, köztük azokat, amelyeken a digitális világ szuperhősei és a popkultúra emojijai is szerepet kapnak. De beleláthatunk abba a titkos és mágikus pillanatba is, amikor egy művész tudatosan lezárja az életművét. Az utóbbi idők egyik legjobb kiállításán jártunk, ahol az alkotások azokat is meg fogják szólítani, akik nem rajonganak a kortárs képzőművészetért.

Absztrakt, geometrikus, színes és monumentális

Bak Imre a magyarországi neoavantgárd egyik legfontosabb, külföldön is elismert és nagyra tartott művésze. Életművét már a kezdetektől meghatározták a geometrikus formák, a monumentális méretek és a vad, erőteljes színek. A Vaszary Galéria kiállítása, amely a Helyzetek címet kapta, azért különleges, mert először láthatjuk egyben Bak Imre 2004 és 2022 között készült műveit.

Bak Imre budapesti műtermében 2022-ben

Fotó: Nagy Bogi - We Love Budapest

A képeken átívelnek az elmúlt közel két évtized meghatározó történései, láthatjuk, hogy a művész miként élte meg a pandémiás időszak bezártságát, és azt is, hogy mennyire foglalkoztatta a kortárs popkultúra és a digitális világ. A kiállítás vége felé pedig az erőteljes, nyers színek pasztellekbe fordulnak, az utolsó teremben szemtanúi lehetünk annak, hogyan zárja le Bak Imre évtizedek kreatív alkotómunkáját. 

„Gyakran a festő sem tudja, hogyan jön létre a varázslat, legfeljebb csak törekedni tud a megvalósítására.”

A Vaszary Galériában először láthatjuk egyben Bak Imre 2004 és 2022 között készült műveit

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A kortárs képzőművészetet sokszor éri az érthetetlenség vádja, főleg az absztrakt és a geometrikus formák között nehéz felfedezni a mondanivalót. Bak Imre képei azonban zsigerileg hatnak, a sokszor arcokra, tekintetekre, házakra és az otthonra emlékeztető képei rég elfeledett érzéseket, nosztalgiát és új gondolatokat ébresztenek bennünk. A kiállítás – mely Fehér Dávid művészettörténész remek kurátori munkáját dicséri – kiváló érzékkel vezet minket végig az életmű utolsó szakaszán. Ahol kell, kézen fog és világos magyarázatokat ad, ahol pedig szükséges, engedi, hogy az érzelmeinkre hasson a művészet. A tárlat különlegessége, hogy Bak Imrével szoros együttműködésben készült, de a megnyitóra már a művész tavaly decemberi halála után került sor.

„A művész csak birkózik anyagával. A vászonra súlyos, tömör festékmasszából képzett, optikailag hatásos színeket igyekszik felvinni. A színek fényeket, árnyékokat, végső soron tereket jelölnek. A színes terek foltokba rendeződnek.” 

A tárlat különlegessége, hogy Bak Imrével szoros együttműködésben készült

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Arcok és tekintetek

A tárlat elején a korai 2000-es években készült absztrakt festmények geometrikus vonalai között ablakok, égitestek, csillanások, fókuszpontok és vibráló, pixelszerű négyzetek jelennek meg, amelyek az időszak kulcsmotívumainak tekinthetők. Bak Imre egészen a portréfestészet gyökeréig visszanyúlt, nem véletlenül érezzük úgy a kiállítás termeiben, hogy átható tekintetek figyelnek minket, a geometrikus képekben arcokat és pillantásokat vélhetünk felfedezni.

„Matisse fogalmazásában: a festészet nem formák színezése, hanem színek formálása.” 

A geometrikus képekben arcokat és pillantásokat vélhetünk felfedezni

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem véletlenül érezzük úgy a kiállítás termeiben, hogy átható tekintetek figyelnek

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A felborult világrend remixe

Bak Imre későbbi, 2020-ban készült képei izgalmas lenyomatai annak, hogyan élte meg a művész a pandémiás időszak bezártságát és nehézségeit. Bak itt izgalmas technikához nyúlt, a Helyzet című sorozat készítése során a közelmúltban készült képeinek szitanyomatait darabolta össze és alkotta őket új egységekbe rendezve, szó szerint újravágta, remixelte eddigi alkotásait. 

A Helyzet című sorozat alkotásaiban a művész szó szerint újravágta, remixelte eddigi alkotásait

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sorozat képei a pandémia alatt készültek

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ezek a művek azért is nagyon erőteljesek, mert vizuálisan abszolút szimbolizálják azt a bizonytalanságot, amit ebben az időszakban átéltünk, illetve azt az önismereti munkát, amiben a magunkról és az eddig biztosnak hitt világrendről alkotott elképzelésünket újra kellett formálni. Az éles, megtört vonalakban ráismerhetünk saját dühünkre, kiszolgáltatottságunkra, főleg, hogy a mély színekben a képkeretek üvegezése által saját arcunk vagy a kiállítás többi képe tükröződik vissza. 

„Egyetlen cél lehet ezután  melyet elérni nem, csak megközelíteni lehet , hogy ez a tér a végtelen teret, azt az egyáltalán nem üres Semmit, tehát magát a lét titkát jelentse, jelenítse meg, amiről Heidegger azt mondja: »A művészet lényege a létező igazságának működésbe lépése.«”

A képkeretek üvegezése által saját arcunk vagy a kiállítás többi képe tükröződik vissza

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Mit keresnek itt a szuperhősök maszkjai és Pikachu?

A Helyzet-sorozat 2020-ban nagyméretű festményekkel folytatódott, ahol olyan, szintén nagyon aktuális kérdések foglalkoztatták Bak Imrét, mint a popkultúra digitális ikonjai, képregényszerű figurái és emojijai. A sorozat fő képe, a Helyzet I. a megszokott redukált motívumokból építkezik, de kirajzolódik benne egy stilizált macskafejhez hasonlító emoji is, sőt, nekünk egyből a népszerű rajzfilmkarakter, Pikachu jutott eszünkbe. Ebből is jól látszik, ha engedjük, hogy a kortárs művészet hasson ránk, akkor könnyen észrevehetjük, hogy a néha nehezen érthető absztrakció mögött a minket körülvevő világ mindennapjai foglalkoztatják a művészeket.

A Helyzet I. című alkotáson kirajzolódik egy stilizált macskafejhez hasonlító emoji, sőt, nekünk egyből a népszerű rajzfilmkarakter, Pikachu jutott eszünkbe

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sorozat többi darabja hegyes kiszögellésekből és szilánkokból felépülő maszkjairól a szuperhősfilmek és -képregények ikonikus alakjaira asszociáltunk, akik a digitális világ szűrőjén át megtörve szivárogtak át az analóg festményekbe. Bak Imre rendkívüli játékosságáról és nyitottságáról tesznek tanúbizonyságot ezek a festmények, ahol önmaga és az egész világ hozzáállását vizsgálja a vibráló, néhol agresszív, dekonstruált formák mögött.

A szilánkokból felépülő maszkokról a szuperhősfilmek és -képregények ikonikus alakjaira asszociáltunk

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Pasztellbe forduló búcsú

A kiállítás legkülönlegesebb része az utolsó terem, ahol szinte tapintani lehet azt a varázslatot és mágikus erőt, ami végső soron a művészet lényege. Ebbe a térbe lépve elsőre érezhető a változás: az eddigi erős színek és harsány árnyalatok pasztellbe fordulnak, és tudjuk, hogy ez itt már a búcsú ideje. Búcsú az alkotástól, a műteremtől, egy hosszú élet egész munkájától. A képeket nézve rengeteg érzelem kavarog bennünk: boldogság, hogy szemtanúi lehetünk egy ilyen csodás életműnek, szomorúság, hogy rögtön el kell búcsúznunk egy olyan művésztől, aki a kiállítás során közel került hozzánk.

Az utolsó sorozat alkotásaiban az eddigi erős színek és harsány árnyalatok pasztellbe fordulnak

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sorozat címe is érzékeny, megható: a Csend változatait láthatjuk, a világos tónusok, a törtfehérek dominálnak a festményeken, amelyek szinte földöntúli fényt sugároznak. A művek készítése közben Bak Imre sokat emlegette, hogy szeretné lezárni az életművét.

Bak Imre 2022-ben budapesti műtermében

Fotó: Nagy Bogi - We Love Budapest

A művész utolsó képe az Örök totem címet viseli, Gustave Courbet 1866-ban készült festményének, A világ eredetének parafrázisaként készült az alkotás. A születésre és az elmúlásra, a valami és a semmi, a lét és a nemlét közötti megfoghatatlan és láthatatlan átmenetre reflektál. Visszatekint, összegez, búcsúzik, és egy meghatározó művészettörténeti vonatkozással, szerényen és alázatosan zárja le az alkotói pályáját. 

A művész utolsó képe az Örök totem címet viseli

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha időt és teret engedünk annak, hogy komótosan szemlélődve hagyjuk magunkat érzelmeink, saját asszociációnk által végigvezetni a kiállításon, akkor az utolsó teremben átélhetjük azt a katarzist és varázslatos pillanatot, amely hatás kiváltása a művészet mindenkori célja.

Varázslatos pillanatok a kiállításon

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A kiállítást 2023. április 30-ig tekinthetjük meg a balatonfüredi Vaszary Galériában. Ha szeretnétek jobban megismerni Bak Imre életművét, és belesnétek egykori műtermének kulisszatitkaiba, akkor olvassátok el a testvéroldalunkon, a We Love Budapesten megjelent cikkünket, ahol a művésszel a műtermében interjúztunk.

Az idézetek forrása: Bak Imre: A végtelenről a festészetben (2000), in: Bak Imre 20012003, Budapest, 2003, 9.

Felhasznált irodalom: a kiállítás katalógusa és Fehér Dávid kurátor kiállításhoz írt szövegei

Hasonló tartalmak

Admin mode