„A hazai mindig nyerő!” címmel különleges nyereményjátékot hirdetett a PENNY és a Magyar Termék (MT). A promóció célja a hazai termékek népszerűsítése és a fogyasztói tudatosság növelése. Nem mellesleg ezzel ünneplik a két szervezet egy évtizedes stratégiai együttműködését is. Többek között ezekről mesélt Kazatsay Esztert, a PENNY kommunikációs vezetőjét és Benedek Esztert, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetőjét.

Mitől különleges az ünnepi nyereményjáték? Hogyan lehet részt venni benne?

Benedek Eszter (Magyar Termék): 
Játékunkat a heti nyereményekhez kapcsolódó akció teszi unikálissá. Elmondhatjuk róla, hogy ilyenre még nem volt példa a magyarországi FMCG-piacon. A heti nyertesek ugyanis a PENNY-ben 15 percig pakolhatnak a kosarukba védjegyes termékeket, és mindezt ajándékba kapják. A május 10-éig tartó közös promóciónkban az vehet részt, aki a meghirdetett védjegyes termékekből megvásárol két darabot, majd a blokk AP kódját feltölti a játék oldalán. Azután már csak a szerencsében kell bíznia. Egyébként a fődíj a nyereményjátékainkban „szokásos” egymillió forint. 

A PENNY és az MT együttműködésének mely eredményeit tartják a legfontosabbnak?

Kazatsay Eszter (PENNY): Először „csak” az MT védjegyeit tüntettük fel saját márkás termékeinken, majd az áruházi kommunikációban is kinyilvánítottuk elkötelezettségünket a magyar termékek iránt. 2019-ben megkaptuk „A legtöbb védjegyes saját márkás terméket forgalmazó üzletlánc” kereskedelmi nívódíj különdíját. Az azóta eltelt időszakban pedig számos PENNY-re szabott promócióval erősítettük kötelékünket. Ennek elismeréseként 2022-ben elnyerhettük a Magyar Termékekért Kereskedelmi Nívódíjat is. Nagyon fontos fejlemény, hogy az elmúlt 10 évben mind szorosabbá vált a PENNY kapcsolata a hazai termelőkkel és gyártókkal.  

Benedek Eszter: Elmondhatom, hogy a kereskedelmi láncok közül a PENNY-vel sikerült az egyik legtartalmasabb együttműködést kialakítanunk. A védjegyes termékek népszerűsítésére rendszeresen szervezünk sikeres közös kampányokat. Kiugró eredménynek tartom azt is, hogy a PENNY-ben kapható saját márkás MT-védjegyes termékek száma ma már több mint 500.

Mennyire fogékonyak a vásárlók az áruházi promóciókra?

Benedek Eszter: Nagyon nyitottak rá a fogyasztók! Az ezzel kapcsolatos mindennapi tapasztalatainkat a múlt év végi online, 16 ezer fő bevonásával készített kutatásunk eredményei is alátámasztották. Ugyanis a válaszadók 96%-a fontosnak tartotta, hogy a kereskedelmi láncok polcain minél több magyar termék legyen. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy majdnem minden második válaszadó az áruházi hirdetésekből értesül a Magyar Termék akcióiról. A védjegyek ismertsége kimagasló, ma már szinte minden vásárló ismeri ezeket. A gyártók körében is egyre nagyobb a népszerűségük.  

A PENNY tapasztal-e valamilyen átrendeződést a fogyasztói szokásokban? Fokozódott-e az árérzékenység?

Kazatsay Eszter: Az elmúlt időszak gazdasági kihívásai, az áremelkedések jelentős átrendeződéssel jártak a kereskedelemben. Érzékelhetően megnőtt a kereslet a saját márkás és az olcsóbb termékek iránt, a „luxuscikké” vált termékkategóriák forgalma pedig visszaesett. Komoly igény mutatkozik az akciók iránt, éppen ezért még nagyobb gondot fordítunk a hetente megjelenő akciós katalógusunkra, a PENNY hűségkártyás ajánlatokra, a PENNY applikációban elérhető digitális kuponra, valamint a boltjainkban megtalálható több száz további ajánlatra.  

Személyes életükben milyen szerepet játszanak a hazai termékek?

Benedek Eszter: Élelmiszerek esetében mindig, amiből csak lehet, a magyar termékeket preferálom. Ez a hozzáállás nem csak számomra „zsigeri”, hanem a hozzám közelállókra is, családom, barátaim, közeli ismerőseim is keresik a védjegyesek termékeket.

Kazatsay Eszter: A mindennapokban, a háztartásomban gyakorlatra váltom a PENNY elköteleződését, tehát amiből csak lehet, hazai származású termékeket vásárlok, és lehetőleg a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket választom. Személyes tapasztalatom, hogy ezek a termékek frissebbek és sokkal jobb a zamatuk. Tudatosan választom MT védjegyes saját márkás termékeinket is.  

A május 10-éig tartó nyereményjáték részleteiről itt találtok további információkat.

Címkék