Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

20 tipp egy szuper balatoni tavaszhoz – Bakancslista

Sorra nyitnak a vendéglátóhelyek, és egy új gasztrokulturális fesztivál csábítja a tóhoz a finom ízek és a rendhagyó programok rajongóit.

Aktív

7 ok, amiért nagyon várjuk a tavaszt a Balatonnál

Mutatunk néhány okot, amiért érdemes időt tölteni a tó környékén, ráadásul három hosszú hétvége is lesz a következő időszakban.

Aktív

7 könnyű balatoni túra a tél végére

Érdemes kihasználni a hétvégén még tartó februári tavaszt, és meghódítani néhány panorámás magaslatot, végigjárni egy tanösvényt, körülnézni egy kilátóból, vagy sétálni a téli álmukat alvó szőlőhegyek, műemlék pincék között. Hét olyan helyszínt ajánlunk a Balaton északi és déli partjáról, ahol feltöltődhettek.

Balatonfőkajári löszpincesor és kvarcfillit

A Balaton kapujában fekvő Balatonfőkajár ódon pincéi között sétálva úgy érezzük, hogy egy fura mese díszletei közé kerültünk. Kb. 30-40 pince sorakozik egymás mellett a temető közvetlen szomszédságában, az Ady Endre utcát közrefogó háromszögben, a mélyutak oldalában. A 18. században épült pincék oromzatán, amelyek építéséhez a környéken előforduló, több száz millió éves kőzetet, a kvarcfillitet is felhasználták, számok és néhol a pincék tulajdonosainak nevei olvashatók. Érdemes elsétálni a közeli Somlyó-hegyre, ahol felszínre bukkan a Dunántúl legöregebb kőzete, a kvarcfillit.

 Lóczy-gejzír tanösvény

A Tihanyi-félszigeten szinte minden lépésnél történelmi emlékekbe vagy kevés helyen látható geológiai csodákba botlunk. A híres forráskúpok a törésvonalak mentén, évmilliókkal ezelőtt, csoportosan vagy magányosan felszínre bukkant hévforrások „művei”: a hirtelen lehűlt vízben helyben csapódott ki az oltottmész- és a kovatartalom, ami fokozatosan magasította a kúpot. A Sajkod közelében található apáti templomromtól induló, zöld T-vel jelölt Lóczy Lajos tanösvény 18 km hosszú, de számos helyen be lehet csatlakozni az Apáti-hegyen, a Nyereg-hegyen és a csodás őszi panorámát nyújtó Csúcs-hegyen át a félsziget déli részére vezető útvonalra. Továbbhaladva megcsodálhatjátok a Gejzírmezőt, majd a Kiserdő-tető és a Barátlakások érintésével éritek el a tanösvény végét, a tihanyi hajóállomást.

Fekete-hegy

A Fekete-hegy nem egyetlen „csúcs”, hanem egy különleges vulkáni komplexum, a Bakony–Balaton-felvidéki Vulkáni Területen az egyik legnagyobb kiterjedésű vulkáni képződmény (kb. 12 négyzetkilométeres), Szentbékkállától Kapolcsig húzódik. A „platón” található Eötvös Károly-kilátó gyönyörű kilátást nyújt. A kilátótól induló, a fennsíkon haladó, 5 km hosszú Boros Ádám tanösvényen olyan sekély, változó vízállású kis tavak mellett haladunk el, amelyek keletkezése a mai napig rejtély. Összesen hat információs tábla mesél a Fekete-hegy geológiai jellemzőiről és az élőhelyről. Sok érdekességet tudhattok meg a hegy vulkanizmusának történetéről, a jellemző védett fajokról, a sziklagyepek növényzetéről és a hajdani úszólápról, és az időszakosan csörgedező ér élővilágáról. A különleges tájat az ún. legelőerdőkből kialakult erdők és a becserjésedett fás legelők uralják. A tanösvényről itt találtok részleteket.

Kő orra

A Kő orra egy kilátópont Lesenceistvánd határában, piros-fehér-zöldre festett paddal. Ez a pad 406 méteres tengerszint feletti magasságban található, és láthatjátok innen a tanúhegyeket, a déli partot, a Somlót és még a távoli Kab-hegyet is. Innen fentről tökéletesen látszik, hogy milyen magas lehetett a felszín, mielőtt az erózió és a külső erők hatására lepusztult. A Badacsony és a Szent György-hegy teteje tanúskodik erről, nem véletlenül nevezik őket tanúhegyeknek. Itt írtunk róla bővebben.

Berényi műemlék pincesor és szőlőhegyi kilátó

A Balaton nyugati csücskében fekvő Balatonberény történetében a kezdetektől jelen volt a szőlőművelés. A műemlék pincesor présházainak építése a 18. század végén kezdődött. Bár néhány présház leégett a II. világháború idején, sok pedig az elhanyagoltság miatt pusztult el, ma is majdnem 100 műemléknek minősített présház található a szőlőhegy területén. A túraút mentén épült fel az 5 méter magas szőlőhegyi kilátó is. Bár nem tör a magasba a felső szintje, szép panoráma tárul elétek így is, a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei és a Tihanyi-félsziget látványában gyönyörködhettek.

Tipp: A pincesor megismerését összeköthetitek a Hamvas Béla-borúttal. Az író-filozófus itt, a balatonberényi szőlőhegyen írta meg 1945-ben a magyar bor spirituális alapművét, A bor filozófiáját. A térképet itt találjátok.

Kishegy

Több helyen bele lehet szeretni a déli partba, ezekből az egyik hely a Balatonlelle feletti magaslat, a Kishegy. Szőlőültetvények, neves borászatok és éttermek otthona a „déli part Badacsonyának” is nevezett domb, és itt van sokak szerint egész Somogy megye legszebb műemlék kápolnája is, az apró, parasztbarokk stílusú Szent-Donát-kápolna. Megéri felsétálni ide, a közel 300 méteres magasságból felejthetetlen panorámában gyönyörködhetünk.

Töreki tavak tanösvény

A Cinege-patak partja és a Töreki tórendszere minden évszakban a nyugalom szigete. A változatos táj sok élőlénynek ad otthont, amiket a 9 kilométer hosszú, a mesterségesen felduzzasztott tavakkal párhuzamosan húzódó, 12 állomásos tanösvény mutat be. A téli álmát alvó tájat a madárlesekről is megfigyelhetitek. A tanösvényt a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél Töreki felé fordulva érhetitek el.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Neked ajánlott

A