Nehéz egy szóval jellemezni azt a változatos programkínálatot, melyet a Taste Balaton fesztivál nyújt, de ami biztos, hogy március 7. és 16. között érdemes megcélozni a Balatont, ahol akár egy, akár több napra is remek programokat szervezhetünk és kizárólag erre a tíz napra megálmodott menüsorokat kóstolhatunk. Ezekből kaptunk mi is egy kis ízelítőt, a szervezők munkáját pedig az időjárás is nagyban segítette, ugyanis január végén szikrázó napsütésben jártunk be pár érintett helyszínt. Mutatjuk, mennyi élmény fért bele két napba.
Pazar fogások, csodás ízélmények
Reggelinket a balatonkenesei Pörc – Bisztró és Delikátban fogyasztottuk el: a sonkák, kolbászok és sajtok mellé fantasztikus krémek és friss, illatos kenyerek jártak, és bár tudtuk jól, hogy ez a két nap javarészt az evésről fog szólni, nem bírtuk abbahagyni a falatozást. A Pörcben disznóvágáson és kolbásztöltésen is részt lehet venni márciusban, de ha inkább csak kóstolnánk, egy 9 fogásos disznóvacsorával várnak, ahol az állat fülétől a farkáig minden tányérra kerül. Igen, még desszertként is! A kandírozott sertésfarok pomelóval, kamillahabbal és zsíros crumble-lal egészül ki.

A csopaki Petrányi Pincében a halaké volt a főszerep, Mede Ádám focacciába töltötte a frissen sütött süllőt egy almás-zelleres remuláddal, ami erősen ajánlott akkor is, ha bármelyik összetevőtől tartanánk. Ruga Endre meglepetése, a sós karamellel leöntött és magvakkal szórt máglyarakás pedig bebizonyította, hogy egy „kis” desszertnek mindig jut hely.

Kicsit olyan volt, mintha az időjárás is szerette volna támogatni a napunkat, nem gondoltuk volna, hogy januárban napszemüvegben és pulóverben kóstoljuk a hely borait egy teraszon, miközben a balatoni panorámát csodáljuk. A Petrányi Pince csapata zenés borvacsorával és báránybontással egybekötött bográcsozással is vár.

A Kistücsök Food & Room egy olyan fesztiválhelyszín lesz, ahol mind a tíz napra készülnek programmal. Olasz vacsoraest, a magyar konyha és a koktélok is fókuszba kerülnek, nekünk már csak választani kell, melyik áll hozzánk a legközelebb. Napunkat itt fejeztük be, gyönyörű falatokat felsorakoztató tányérok, szarvashússal készült vadas és desszertek kíséretében – nem hagyható ki a fantasztikus mákfagylalt, ami egy kis citromos krémmel kiegészítve kifejezetten üdítő lezárása volt az egész napos ízkavalkádnak.

Aktív programok: alkotás, bringatúra, séta
A sajtóút első napján egyedül Dörgicsén szorgoskodtunk, a Lelkem kisvendéglőben a Rád is süt-lányok vezénylésével alkothattuk meg saját sütinket. Hogy ne legyen annyira egyszerű dolgunk, francia nyelven kaptuk meg a receptet, melynek alapját és töltelékét is tetszés szerint ízesíthettük. Rengetegféle ízvariáció készült, például pisztáciás, vaníliás, virágszirmos; háromfős csapatunk egy narancsos alapízt álmodott meg, amire csokis krém és málna, valamint fehér csokoládé és vaníliakrém került. Az extra alapanyagok rengeteg lehetőséget rejtenek, és most bárki megtanulhatja az egyszerű, puha, légies desszert elkészítését.


A második napon már több aktív program is kijutott a csapatnak: egy bőséges Kistücsök-reggeli után Balatonmáriafürdő felé vettük az irányt, ahol e-bike-túra várt ránk, bemutatva a Taste Balatonra szervezett egyik programot. A Port étterem & panziótól indulva egy 12 kilométeres útvonalon lehet tekerni, ahol Hamvas Béla is inspirálódott A bor filozófiája című művének megírásához. Az író túraútvonalai és életútja mellett a Rubin Borászat tételeivel is megismerkedhetünk, a Portba visszatérve pedig egy külön az eseményre megálmodott menüsorral zárhatjuk a napot. A tekerés során csodálatos volt felfedezni a környéket: a kis házak és az egy-két szakaszon felbukkanó Balaton látványával tarkított út élményét csak fokozta a napsütés és a csend, amit legfeljebb a szellő vagy a bringáink hangja tört meg.

E-bike-kal a helyek között
Ha több helyen is szeretnénk kóstolni, bátran béreljük a BalatonBike365 e-bike-jait, amikkel könnyen bejárhatjuk a tervezett útvonalakat, akkor is, ha rég nem ültünk bringán. Az elektromos biciklik tekerése nem igényel jelentős erőnlétet, a különböző állítható módok miatt egy emelkedőre is könnyedén feltekerhetünk, ha pedig szeretjük a kihívásokat, és két kóstolás között alaposabban átmozgatnánk magunkat, elég, ha alacsonyabbra állítjuk vagy kikapcsoljuk a rásegítés mértékét.
Ha már gasztronómia, a főzés sem maradhatott el: A Konyhám Stúdió 365-ben a pult mögé álltunk, először a csapból folyó prosecco, majd a háromfogásos ebédünk miatt, amit nekünk kellett elkészítenünk. A Michelin-ajánlásos hely konyháján Szikra Gabi simán rendre utasított bennünket egy pillanat alatt, mindenkinek megvolt a feladata. Együtt készítettünk el egy tormakrémlevest, egy édesburgonyakrémen tálalt töltött karalábét és egy szilvás crumble-t. A főzés során igyekeztünk betartani az instrukciókat és odafigyelni a szakmai tanácsokra. Ha egy kicsit is lazult a fegyelem, Gabi egy másodperc alatt elérte, hogy újra figyeljünk – elmondása szerint az utcán is hallani az instrukcióit, ami felől kétségünk sem volt, ráadásul mindezt úgy vezényelte le, hogy közben a laza hangulat és a hatalmas nevetések egyáltalán nem maradtak el.

Kétnapos programunk utolsó útja a Szántódpusztai Majorságba vezetett, ahol még éppen elcsíptük a lemenő nap utolsó, élénk narancsszínű sugarait. A majorban 19. századi hangulat és interaktív kiállítások várnak ránk, ahol betekintést nyerhetünk a korabeli hétköznapokba. Az itteni kápolnánál azt is megtudtuk, hogy egy legenda szerint az itt kötött házasságok egy életre szólnak. Bárányokat etettünk, kecskéket és lovakat simogattunk, és sokunk örömére több kutyussal is találkoztunk, a program zárásaként pedig a Mesés gasztroműhely
110 éves kovásszal készült szilvás lepénye
várt minket egy hatalmas kandallónál, ahol felmelegedhettünk az estébe nyúlt, hosszú sétánk után.


A Taste Balaton fesztivál során több mint 40 helyszínen 100-nál is több program vár, és ha szeretnénk, egymáshoz közeli helyeket is választhatunk. Utunk során két úti cél között alig telt el 15-20 percnél több autóban töltött idő, a télen is üzemelő komppal pedig pár perc alatt átértünk a túlpartra, ahol a naplemente utáni fények szuper élményt jelentettek.

Az idei esemény a Taste Balaton és a VisitBalaton365 közös szervezésével valósul meg.
(Borítókép: Kiss Bálint)