Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

A beteljesedett skandináv álom Balatonhenyén

Hotelek & Szállások - Cikkek

2017. július 3., hétfő — Iván Viktória

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

„Ezt a kis vázát öt éve vettem Füreden” – mutat egy fehér, vintage hangulatú kancsóra Laura. „Már akkor tudtam, milyen lesz ez a ház, és ez itt lesz az asztalon.” Idén tavasszal egyre több ismerősünk hívta fel a szerkesztőség figyelmét arra, hogy egy csodaház készül a Káli-medence szélén. Kíváncsiak voltunk a végeredményre, ezért meglátogattuk Takács Laurát, aki pont úgy van a házzal, mint a vázával. Talált egyet, elképzelte, milyen legyen, és sok év munkája után elkészült maga A nyaraló.

Balatonhenye egy kis falu a Káli-medencében, nyolc kilométerre a Balatontól, csendes utcákkal, kőfallal körülvett, tornácos házakkal, kertekkel és erdővel. Laura és Gábor már tizenhat éve töltik itt nyaraikat, és mióta a házuk is felépült, a tavaszi és őszi hétvégéket is. „Mindig sok barátunk jött látogatóba, a mi házunkban pedig már nem férnek el. Amikor szállást kerestek a környéken, kevés volt a kiadó ház, vagy olyat találtak, ahol a háziak nyárra kiköltöznek, és a házban hagyják az összes cuccukat. Ezekbe senki nem akart beköltözni.”

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A nyaraló

8275 Balatonhenye, Petőfi utca 18.
+36 30 595 9109

Önellátás Rózsika néni kertjéből

A nyaraló minden sarka szerethető, és ennél nem is kell több ahhoz, hogy otthonosan érezzük magunkat benne. Persze még kis idő kell, míg a padló kicsit megkopik, itt-ott lesz egy-két karcolás, repedés, töredezés, ami mutatja majd, hogy a házban élnek is, de ezzel Laurának nincs problémája: már ismeretlenül is bejelentkezett egy család egész augusztusra. Ez is a cél: hogy legyen nyaralója annak, akinek nincs. Ahova vissza lehet járni, elhívhatja a rokonokat, barátokat. „Nagyon macerás saját nyaralót fenntartani. Három óra, mire lenyírod a füvet, három óra, mire rendet raksz, a vakáció végén megint három óra, hogy kitakaríts, mielőtt elmész. Ezt itt meg lehet úszni.”

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Az volt az eredeti céljuk, hogy egy állandó közösség alakuljon ki, akik ősszel visszajönnek egy hétvégére, és a következő nyáron már úgy térnek vissza, hogy mindent tudnak. Ehhez segítséget is adnak: „Tizenhat éve minden nyáron itt vagyunk, tudom, hol a legjobb a kolbász, kinél a legfinomabb a paradicsom, hogy Rózsika néninél van a legjobb tojás, mert a tyúkjai ott kapirgálnak a kertben, hogyan kell a kiflit megrendelni Tücsinél a kisboltban reggelente, és hogy az Ábrahámhegyi strandnál nincs jobb, ha gyerekekkel megyünk.” Emellett a vendégek Laura által összeállított programfüzetet kapnak arra az időszakra, amikor jönnek, amiben benne van, milyen fesztiválok lesznek, hová érdemes menni, hol, mit kóstoljanak, vegyenek. Ha valamit azonnal meg kell oldani, Lauráék ugyanabban az utcában laknak és segítenek.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A skandináv Balatonhenye

A házat 10 évvel ezelőtt nézték ki maguknak, 2013-ban vették meg. Az elegáns halványszürke épületet látva nehéz ideképzelni az egykori salétromos falú, szerencsétlen romhalmazt. A vakolat eredetileg is szürke volt, mire ugyanazt a színt megtalálták, 30 mintát kevertek ki. Három szobát (köztük egy gyerekszobát, mivel döntően fiatal szülők jönnek ide sok gyerekkel) és egy romantikus alvós-összebújós kuckót alakítottak ki benne pároknak, ahol a koromsötétben csillagok világítanak a plafonon.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A berendezés egyszerű, tetszetős és természetes, aki szereti a skandináv stílusú lakásokat – a fát, a fényt, a természetes színeket és anyagokat –, annak elnyeri a tetszését. A nyári szezonban minimum egy hétre lehet foglalni: egy éjszakára 40 ezer forint 8 főnek.

Henyét a falra, pétanque pályát az erdőbe

Amikor feltette A nyaraló képeit Facebookra, lakberendezési munkákkal keresték meg Laurát, pedig nem is ez a szakmája, amúgy közgazdász. Azonban a felújítás évei alatt annyi fortélyt és rafinériát tanult ki, hogy akár új pályán is elindulhatna. Aki például arra szeretne hatékony és gyermekbiztos megoldást, hogyan lehet egy félkör alakú tetőtéri ablakot sötétíteni, Laurának tuti tippje van rá.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Sok tárgyhoz kapcsolódik valamilyen történet. Laura édesapjától kapta az ódon, faburkolatú rádiót, a kedves papírmasé ló és madarak kislányai, Izi és Zsófi művei. Laura szinte gyermeki büszkeséggel mutat a falon egy egyszerű fogasra, antikoló tanfolyamon szerzett ismereteit bizonyítandó. Ő festette az asztalt, a padokat és a lámpát is. A lámpákat, székeket, apró-cseprő dolgokat innen-onnan szerezték be, padlásról, piacról. A falon egy Balatonhenyét ábrázoló grafika: Hitka Viktória képzőművész, Laura barátnője készítette, akit itt ismert meg évekkel ezelőtt.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Szemben a házzal, a kapun kívül dús lombú erdő kezdődik. A borostyánnal buján benőtt törzsek alatti területen majd pétanque pályát szeretnének kialakítani, és Laura már elképzelte, hogy nyugdíjas korukban a fák alatt lesz egy kis kávézó-teázójuk.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

S hogy miért érdemes hosszú távon tervezni? Balatonhenyén, ebben a száznál alig több lelkes faluban legalább a lakosok fele bebíró, vagyis nem ide született, mégis itt vett nyaralót, vagy végleg ideköltözött (a szó jelentéséről és a Káli-medence átalakulásáról tavaly itt írtunk részletesen).

Több példát hallottunk már arról, hogy nem megy zökkenők nélkül az őslakosok és a bebírók együttélése, de ahogy Laura itt töltött éveikről mesél, felcsillan a remény, hogy igenis lehet őszinte, baráti kapcsolatot kialakítani a helyiekkel. Laura és a helyi nénik között megy a cserebere: színes-szagos magazinokért cserébe kap cserepes virágot, de olyan is előfordul, ha valaki megbetegszik, Laura elviszi Tapolcára, a nénik pedig szárazság esetén viszonzásképpen meglocsolják Lauráék kis biokertjében a zöldséget. „A múltkor anyukámnak elromlott az akksija. Rögtön hárman ugrottak, hogy segítenek. Mindent megoldunk gyorsan. Tényleg működik.”

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben