Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

A legszebb balatoni vendégházak - I. rész

Hotelek & Szállások - Cikkek

2015. június 11., csütörtök — Szandtner Veronika

Fotó: Csongor Kiripolszky/welovebalaton.hu

Szinte észre sem vettük, de a balatoni szállások már rég túlszaladtak a Zimmer Feri-korszakon árban és minőségben egyaránt. Kis keresgéléssel provence-i szállásokat megszégyenítő vendégházakra bukkantunk és szép lassan végig is jártuk őket. A présházban vagy malomépületben alvástól a 19. századi nemesi kúriákig nagyon sok helyen jártunk, közben kicsit elkezdtük irigyelni a Lakáskultúra fotósainak munkáját. Ezért (is) jön hamarosan a második rész.

Villa Fiore, Lesencetomaj

Aludtál már egy malomban? Mert a lesencetomaji Villa Fioréban ezt is lehet, amit az egykori Gubacsi Malom lerobbant épületéből alakítottak át stílusos vidéki butikhotellé. Nyolc szobájával meglehetősen családias hangulatot nyújt a pihenéshez ez a hely. A panorámát itt kivételesen nem a Balaton, hanem a Szent György-hegy biztosítja.

Fotó: Villa Fiore/facebook

Villa Fiore

8318 Lesencetomaj, Gubacsi malom, 0306. hrsz.
Villa Fiore a facebookon
Részletek

Minden szoba más stílusban van berendezve, de alapvetően a rusztikus-romantikus hangulat dominál a szobabelsőknél. A Lesence-patak partján álló villa finn szaunával, beltéri és kültéri medencével kínál alternatív wellnesst azoknak, akik nem vágynak a nyüzsgő balatoni strandokra. Ételkínálatukban a Balaton-felvidék ízei keverednek a mediterrán ízvilággal. A szobák árai nyári időszakban 21.000 és 26.000 Ft között mozognak éjszakánként, ez az ár már a reggelit is tartalmazza.

Káli Art Inn, Köveskál

Köveskált mostanában sokan gasztrofaluként emlegetik, ami nem is olyan meglepő, hiszen három kiváló étterme is van ennek a kis falunak. A Kővirág, a Mi A Kő és a Káli Art Inn konyhájáért sokan messziről is leutaznak egy-egy napra, de a Káli-medence pont az a hely, ahol legalább egy hétvégét el kell tölteni a teljes nyugalom megéléshez. A Káli Art Inn négy csillagos hotele deluxe változatban kínálja a pihenést, mégis a tájba illeszkedő, felújított épülettel. Lényegében a nagymama kertes házában érezhetjük benne magunkat. Az egykori tiszti kaszinó szobáit antik bútorokkal berendezett szobákkal és baldachinos fürdőkáddal gondolták újra.

Fotó: Káli Art Inn/facebook

Káli Art Inn****

8274 Köveskál, Fő utca 6-8.
Káli Art Inn**** a facebookon
Részletek

A romantikus lelkűek még a rózsalugasban reggelizést és hatalmas kert ezerféle színes-szagos virágai közötti fürdőzést is értékelni fogják. Az étterem kínálatáról sokat elárul a tavalyi Kálibulira készített gourmet menüjük is, ami ibolyalevest és burgonyanudlival, pestóval, illetve kecskesajttal tálalt bárányragut is tartalmazott. Igaz, egy stílusos hétvégéért itt alaposan a zsebünkbe kell nyúlnunk: főszezonban a legolcsóbb szoba reggeli nélkül 35.000 Ft-nál kezdődik éjszakánként, a kétszobás, nappalis vendégházért pedig közel 50.000 Ft-ot kell kifizetni.

Babérliget Vendégház, Polány

Ha a Káli Art Inn egy darab Provence az északi parton, akkor délen kétségtelenül a polányi Babérliget ennek a címnek a várományosa. Ha ide indulunk, akkor kicsit el kell távolodnunk a Balatontól, cserébe viszont egy levendulabokrokkal és szőlővel körbevett birtokon találjuk magunkat huszonöt perc autózás után. A somogyi dombok között fekvő kúria az 1800-as évek második felében a Békeffy nemesi család  birtoka volt. A jelenlegi tulajdonosok provence-i stílusban gondolták újra a kertet és az épület belső terét. A szobák belső terét robosztus, antik bútorok uralják, amik erősen csábítanak a pihenésre. A felső szinten egy közösségi teret és egy világos, somogyi dombokra néző jóga szobát is berendeztek.

Fotó: Kiripolszky Csongor/welovebalaton.hu

Babérliget Vendégház

7458 Polány, Kossuth Lajos utca 1.
Babérliget Vendégház a facebookon
Részletek

A kert is hasonlóan hívogató a hosszú gesztenye fasorral és a medence melletti pihenőágyakkal. Személyes kedvencünk mégis az épület hatalmas előkészítő pulttal és minden főzőeszközzel felszerelt konyhája volt, ahol a vendégek kedvükre kísérletezhetnek a főzéssel. A ház mindenesei kérésre előre beszerzik az alapanyagokat, de az abszolút kikapcsolódásra vágyókra főznek is. A szobák, apartmanok ára 27.000 és 54.000 Ft között mozog éjszakánként, ami a reggeli árát is tartalmazza. Összesen tíz szobájuk van, ezért az előzetes foglalás erősen ajánlott.

Szászi Vendégházak, Hegymagas

Szőlősorok között aludni nem mindennapi élmény, ezt a Szászi Vendégházban eltöltött éjszaka után mi is tanúsíthatjuk. Különösen, ha a madárcsicsergéses nyugalmon túl egy borász család mindennapjaiba csöppenhetünk. Szászi Endre szőlőt kötöz, felesége a rózsákkal foglalkozik, közben pedig a nyomunkban Mazsola kutyájuk csámborog. Karnyújtásnyira a két vendégháztól pedig ott a Szászi Pincészet terasza, ahol Szászi Endre vagy fia szórakoztató borkóstolókat tart a vendégeknek.

Fotó: Vígh Viktória/welovebalaton.hu

Szászi Birtok

8265 Szent György-hegy, 035/7. hrsz.
Szászi Birtok a facebookon
Részletek

Két présházból átalakított vendégházuk van a Szent György hegyen, mindkettőből panoráma nyílik a Szigligetre és a Badacsonyra. A hat személyes, emeletes Diófa présházat és a négy személyes Natura présházat is tele van természetes, fából készült bútorokkal és kiegészítőkkel.  A házak konyhái, fürdői mindennel felszereltek, sőt a fűtés is megoldott, így a tavaszi-őszi szállásnak sincs akadálya a vendégházakban való megszállásnak. A szigligeti strand is belátható távolságban van, kocsival mindössze öt percre. Főszezonban maximum 9900 Ft személyenként egy éjszaka, ez az ár már a reggelit is tartalmazza.

Sárga Ház, Káptalantóti

Fotó: Vígh Viktória/welovebalaton.hu

Sárga Ház

8283 Káptalantóti, Rózsadomb utca
Sárga Ház a facebookon
Részletek

Egy fiatal magyar-indiai házaspár kooperációjából született meg a francia stílusú vidéki kúriává átalakított Sárga Ház. Régen valóban sárga volt, de emiatt senki ne menjen el mellette, most már csak a neve őrzi egykori alapszínét. A Sárga Ház annyira eldugott, nyugodt helyen van, hogy egy erdei földút vezet fel hozzá a hegyre.  Három kétszintes, négyszemélyes apartmanjuk van, amelyeknek a bútoraiban és kiegészítőiben egyszerre ötvöződik a francia elegancia és a keleti hatás. Utóbbiakról Roa, az indiai feleség gondoskodik, aki egyébként a káptalantóti piacon is árulja saját főzésű lekvárjait és indiai szőtteseit. A balatoni tanúhegyekre néző, leplekkel körbevett reggeliző teraszukat pedig még egy buddhista szerzetes is megirigyelné, főleg miután Roa feltálalja frissen sült kukoricás kenyerét.  A négyszemélyes apartmanok 30.000 Ft körüli összegért bérelhetők éjszakánként.

Csátó Vendégház, Tihany

A Tihanyi Apátság szomszédságában igazi skanzenbe csöppenhet az, aki a Csátó Vendégházakat választja. Azért nem kell megijedni, a műemlékvédelem alatt álló három vályogházat úgy alakították ki, hogy a modern igények szerint is kényelmes legyen. Így a hat apartmanban egyszerre találunk kenyérsütésre is alkalmas régi kemencét, tulipános ládát és mikrót. Szóval valahogy úgy újul meg itt minden, mint Tihanyban.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Csátó Vendégház

8237 Tihany, Petőfi Sándor utca 6.
Csátó Vendégház a facebookon
Részletek

Házanként két apartmant alakítottak ki bennük, egyet az alsó szinten, egyet pedig a tetőtérben. Utóbbiak kicsit modernebbek, ezért aki hamísítatlan parasztromantikára vágyik, az inkább az alsó apartmanokat válassza. Az udvar végéből pedig hasonlóan elképesztő látvány nyílik a Balatonra, mint a Tihanyi Apátság melletti sétányról. Főszezonban a négyszemélyes apartmanok árai 19.000 és 22.000 Ft között mozognak.

Villa Millenium, Balatonalmádi

Almádi pár hete nyílt, stílusosan felújított villája nagy hiányt pótol a településen. A százéves, patinás épület nagyon laza, fiatalos belsőt takar, az ágyak fölé festett utazós idézetekkel és rengeteg színes kiegészítővel. Minden a Balatonhoz és az evezéshez kapcsolódik, utóbbi régi nagy szerelme az egyik tulajdonosnak.

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Villa Millennium

8220 Balatonalmádi, Mikszáth utca 5.
Villa Millennium a facebookon
Részletek

A földszinti közös térben egy nagy reggeliző kapott helyet, de jó időben mindenki inkább a villa mögötti árnyas teraszt választja a reggeli kávézáshoz. A szobák alapvetően modernek és a természetes hatású fa kiegészítők, bútorok, illetve színes kiegészítők uralják őket. Kétágyas, francia ágyas szobák, egy családi apartman és egybenyitható szoba kombinációkban is meg lehet szállni a Villa Milleniumban. Apropó, millenium. A név onnan jön, hogy pont száz évvel ezelőtt építették a házat, ami Balatonalmádi első vendégháza volt. A legolcsóbb szoba 17.000 Ft-ról indul éjszakánként, ez az ár a reggelit is tartalmazza.

Kislaki Vendégházak

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Kislaki vendégházak

8691 Balatonboglár Szőlőskislak, Fő utca 44.
Kislaki vendégházak a facebookon
Részletek

Légli Géza a ’vissza a természetbe elvét vallja és szőlőskislaki, illetve a közeli János-hegyen lévő vendégházaiban alkalmazza is ezt az elvet. János-hegyi négy, illetve hat fős vendégházai tetején például ott a napelem, a gáz és a víz be van kötve, de a sparheltbe már be kell gyújtani, ha kávét akarunk főzni.

A szobák ízléses antik bútorokkal vannak berendezve, de az egész mégsem lett mesterkélt. A házak mellett karnyújtásnyira ott a végtelen szőlősor. Ezeket a házakat nem a wellness hétvégékre vágyóknak ajánljuk, inkább azoknak, akik hajlandóak lejjebb adni a városban megszokott komfortfokozatukból a természet közeli élményért cserébe. Kérésre a házigazdák főznek is, illetve a szőlőskislaki bázison a Kislaki-borokat is meg lehet kóstolni. A házakat éjszakánként 25.000-40.000 Ft közötti összegért lehet kivenni.

Kata Borház, Kapolcs

A kapolcsi Királykő lábánál lévő épület nem mai darab: a fennmaradt emlékek szerint a 1700-as évek végén épült. 2001-ben újították fel és nyerte vissza a régi formáját. A konyhai eszközökkel is felszerelt vendégházakon túl egy óriási zöld kert és egy harminc méteres borospince is hozzá tartozik. A jelenlegi tulajdonosok egy igényes falusi szálláshelyet akartak megvalósítani, ahol a pihenés gasztronómiai élményekkel párosul.

Fotó: Bagi László/welovebalaton.hu

Kata Borház

8294 Kapolcs, Petőfi utca 57.
Kata Borház a facebookon
Részletek

A pincében lévő vinotékában minőségi balatoni borokat lehet vásárolni, a vendégeknek pedig olyan ételeket készítenek, mint például a saját sütésű rozmaringos-fokhagymás focaccia. Övék a legkreatívabb reggeliztetés cím is: a vendégeket előző este odakészített reggelikosár várja, benne nagy cipóval, sajttal, sonkával, tojással. Így senkinek sem kell a reggeliző asztalhoz rohannia az ágyból. Összesen tizenkét-tizennégy főt tudnak egyszerre elszállásolni, egy vendég apartmanban és három kisebben. Főszezonban 21.000 Ft az apartmanok ára egy éjszakára, ez az ár még nem tartalmazza a reggeliző kosarat.

Gombás Kúria

A nyüzsgő, állandóan fejlődő Balatonfüreddel ellentétben a füredi Gombás Kúriában a szó legjobb értelmében véve megállt az idő. A Tamás-hegy lábánál fekvő, copf stílusú, illetve későbarokk jegyeket magán viselő épület a Balaton-felvidék legrégebbi nemesi udvarháza. Az ódon külső azonban nagyon is modern belsőt takar, Balatonra néző, toszkán hangulatú terasszal és belső udvarral, íves borpincéjével, wellness részlegével és parkettázott bárjával.

Fotó: Balkányi László/welovebalaton.hu

Gombás Kúria

8230 Balatonfüred, Arácsi út 94.
Gombás Kúria a facebookon
Részletek

A kúria körülbelül harminc fő befogadására alkalmas. Tizenegy két-, illetve franciaágyas szobában lehet megszállni, amelyekhez egy-egy mini konyha is tartozik. De a kínálatban száz négyzetméteres luxusapartmanok is megtalálhatóak. A szoba és apartman árak 18.000 és 50.000 Ft között váltakoznak főszezonban.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben