Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

„Ha nem jön be, legalább van egy szép házunk”

Hotelek & Szállások - Cikkek

2017. július 26., szerda — Iván Viktória

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A vibrálás érezhető – nagy várakozásokkal, reményekkel indult a nyár Mindszentkállán. Megnyitott a már első napon közönségdíjas Kő fagyi? és egyszerre két vendégház, az Ablak a hegyre és a Házunk Mindszentkállán is fogadta első vendégeit. Mindezt egymás szomszédságában: ilyen az, amikor pezseg egy falu.

Vettünk egy házat, Facebook-oldal lesz belőle

Házunk Mindszentkállán

8282 Mindszentkálla, Petőfi Sándor utca 35.
+36 20 420 4045

Amikor Petrányi Nóra létrehozta a Házunk Mindszentkállán Facebook-oldalt (akkor még Vettünk egy Házat Mindszentkállán névvel), lényegében új műfajt talált fel: a folytatásos lakberendező reality-t (a felújítás indulásáról tavaly mi is írtunk). Az első pillanattól fogva mutatta a képeken, videókon, hogyan lesz egy egyszerű, szürke, jellegtelen házból családias, barátságos nyaraló a vakolat színének keverésétől a menő gyerekpárnák beszerzésén át a sok – nagyon sok – fejtörést okozó névválasztásig. Az oldallal rögtön sokan azonosultak, elvégre ki ne vágyna arra, hogy elrebegje a mondatot: Van egy házunk Mindszentkállán. Petrányi Nóri és férje, Benedek Norbi, valamint Norbi gyerekkori barátja, Kiss Gergő és felesége, Ortutay Judra ezen szerencsések közé tartozik.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Abban nincs semmi meglepő, hogy Nóri és Norbi kétéves angliai tartózkodás után hazatérve beleszeretett a vidékbe. Évekig itt nyaraltak, de szembejöttek az ismerős problémák: nehezen találtak megfelelő házat, mert vagy kicsi volt, vagy nem volt jó helyen. Így felmerült, hogy jó lenne egy saját ház, „de a sztenderd nyaraló-projekt csak viszi a pénzt” – magyarázza Norbi, aki pénzügyesként a realitást is látja a rózsaszín ködön túl. Ennél valami többet akartak.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ha nem jön be, marad egy szép házunk

Aztán meglátták az egyik faluba vezető utcában a komor, okkersárga házat. Egykor ez volt a falu pártháza, a felújítást végző mesterek kulcstartóján is ez a címke lifegett, a faluban mindenki így ismeri. Nóriék fél évig gondolkodtak rajta, hogy meg merjék-e venni. Minél többet jöttek ide, annál jobban beleszerettek, és fantáziát láttak benne. Annál is inkább, mert a kis kert szinte adta, hogy vendégház legyen belőle. „Azt gondoltuk, hogy ha nem jön be, amit tervezünk, legrosszabb esetben marad egy szép házunk” – emlékszik vissza Norbi, aki gyorsan meggyőzte gyerekkori cimboráját, Gergőt, hogy társuljanak. 

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Ahogy belevágtak, és egyre szépült a ház, egy pillanatra valóban felmerült Nóriékban, hogy nem lesz ebből vendégház. „Jobb lett, mint a budapesti lakásunk, a konyha tágasabb, és nincs ekkora teraszunk sem. Konkrétan meglegyintett a szele, hogy itt maradunk” – vallja be Nóri. „Olyan szépre akartuk csinálni, mint amilyenben mi is laknánk.” Ez azért jó jel, ha szállásról van szó. Magukat képzelték el a házban, így tudták, mi mindenre van szüksége annak, aki ide érkezik: a mosogatógépért, a rendes kávégépért, a hangfalakért hálásak a vendégek. A muffinsütő forma pedig különösen szerethető elem.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Grófias belmagasság a pártházban

És ha már a praktikumnál tartunk, az is meglátszik a házon, hogy egy kisgyerekes anyuka, Judra rendezte be. Gondoltak arra, hogyan lehet a ház valóban család- és gyerekbarát, ami nem csak azt jelenti, hogy a kertben hinta van és homokozó, és hogy beszereztek egy etetőszéket meg babakádat. „Van csúszásgátló a fürdőkádban, szűkítő a wc-re, ágyvédő minden ágyon, így nem kellett izgulni, hogy a mi gyerekeink miatt lesz balesetes a szép, új ágy, sok műanyag evőeszköz a konyhában” – írta egy elégedett vendégük pár napja Facebookon. Akinek kisgyereke van, az tudja ezt igazán értékelni.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

A bútorokat innen-onnan szedték össze, piacon, saját gyűjteményükből, netről. „Próbáltunk nem elburjánzani az Ikea-bútorokkal, és azt a néhányat is meghekkeltük egy festéssel” – mondja Judra. A négy, egyszerű, letisztult stílusban és ötletesen berendezett hálószoba mellett a nappali, a konyha és az ebédlő egyetlen nagy közös teret alkot, ahol lehet bandázni és bulizni, a hosszú asztalnál éjszakákba nyúlóan beszélgetni és borozgatni. A falu népe egykor itt pingpongozott, tévézett, és nézte a május 1-jei felvonulást. „Ebbe szerettem bele” – mutat a plafonra Norbi. „Belépsz ide, és ekkora a belmagasság, ami kívülről nem is látszik. Az egyik kőműves azt mondta rá, hogy olyan grófias. Elég furcsa hasonlat egy pártházra” – meséli nevetve. Ha kinyitjuk az ajtót, a tér a terasszal meghosszabbodik. Télen is várnak vendégeket, a fűtésrendszer annyira mai, hogy okostelefonról lehet működtetni.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Külön ügyeltek arra, hogy helyi mesterekkel végeztessék a felújítási munkákat. A helyi közösség amúgy is fontos nekik: amikor elkészült a ház, bemutatták barátoknak, ismerősöknek, a falubelieknek, a felújításban résztvevőknek és mindenkinek, aki segített nekik, hogy mi lett a falu régi pártházából. A gulyást a ház előző tulajdonosa, a Mindszentkálla fővadásza, egyben kántora főzte.

A barátság villanyszerelés közben is megmarad

A helyiek az építkezés alatt folyamatosan kérdezték tőlük, nem költöznek-e Mindszentkállára. „Ez nekik valamiért fontos, hogy jöjjenek a fiatalok, legyen itt élet” – elmélkedik Nóri. „Azt kérték tőlünk, hogy vigyázzunk Mindszentkálla értékeire és aktívan vegyünk részt a falu életében.” Nóriék a nyáron folyamatosan kutatják a környék finomságait, a falubeli Marika néni mézeit, lekvárjait, a balatonhenyei Gyuri bácsi kertjének csodáit, amiket náluk meg is lehet kóstolni.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Bár a különböző munkák miatt később lett kész a ház mint szerették volna, a folyamatra csak vidáman emlékeznek vissza. A fiúkból valóságos ezermester vált – a villanyszerelést egy fizikus PhD-s barátjuk tanította meg nekik –, és a közös munka közben a barátságuk sem sérült. A kezdetekkor sokan óva intették őket attól, hogy egy több évtizedes barátságot kockára tegyenek, Norbi anyukája meg is ígértette velük, hogy a ház miatt nem veszhetnek össze. A párosukat látva ezt úgy tűnik, sikerült is betartani.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

„Arról van szó az elején, hogy bevállalod, hogy lesz egy csomó bizonytalanság, kockázat, amire nem is számítasz. Nettó egy évvel később lettünk kész, mint amit a legoptimistább forgatókönyv szerint elképzeltünk. Az eredeti teljesen esélytelen volt. Tényleg azt hittük akkor, hogy nem nyúlunk hozzá a fűtéshez?!” – harsan fel Gergő nevetése. Majd utána megfogalmazza a lényeget: „Azt gondoltuk, na, ebből a házból csinálunk egy nagyon jó vendégházat. Nem rettegve vagy unottan, hanem nagy szeretettel.”

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben