Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Szecesszió és XXI. századi kempingezés Zamárdiban – Kertem

Hotelek & Szállások - Cikkek

2015. augusztus 12., szerda — Tucsni László

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Ott vagy a Nagyszínpad előtt a tömegben, hajnalban pedig hátramész aludni a színpad mögé. Reggel felkelsz, van meleg víz, nem kell sorban állnod a fogmosáshoz, és még az árnyékért sem vívsz Katniss Everdeenhez méltó küzdelmet. Van egy hely Zamárdiban, amely a kemping fogalmából kidobta az összes elavult elemet, helyette feltöltötte menő közösségi térrel, XXI. századi értelemben vett összkomforttal és elvarázsolt erdei hangulattal. Pedig az egész csak egy kert, ami nagyon jó helyen van.

A Kertem alapítóival még a We Love Balaton indulásának évében forgattunk egy videót, amit most gyorsan felidézünk:

Csak ülünk a kertben

Nemrég meglátogattuk újból a srácokat, mert kíváncsiak voltunk, hogy halad az a bizonyos közösségi tér építése. Az indulásnál már pontosan tudták, hogy a budapesti belvárosi fiatalok lesz a célközönségük, ezért tudatosan úgy alakították a teret, mintha egy menőbb VI. kerületi szórakozóhely kiülős részére érkeznének meg az emberek - amint kijöttek a sátrukból.

Mert itt még mindig egy kempingről beszélünk sátorhelyekkel, közös zuhanyzókkal, mosdókkal és tűzrakó hellyel, amit körbe lehet ülni, mintha a Szimplában gyűlnétek össze a népek a kibelezett Trabantban.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Ezt a közösségi élményt akarták Zamárdiba átmenteni, emiatt gyakorlatilag lehetetlen úgy helyezkedni, hogy ne legyen valahol egy asztal, amit körül lehet ülni akár tizenvalahányan. „Ez nagyon beválik. Volt olyan, hogy egyszerre érkezett egy holland és egy belga társaság, és a flamand-vallon ellentét miatt kicsit paráztunk. Estére már egy asztal körül ültek mindannyian, a végén pedig már nem is tudtuk megmondani, melyikük jött Hollandiából, melyikük Belgiumból” – ezt már András és Máté, a két házigazda meséli, majd rögtön rátérünk arra, miket tanultak az elmúlt két évből.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Mik ezek a lábnyomok?

„Rengeteget. Attól kezdve, hogy mennyire más egy család térigénye a fesztiválozókéhoz képest, hogy a lányok zuhanyzóját mennyire máshogyan kell kialakítani, egészen addig, hogy milyen valószínűtlen helyeken találtunk már lábnyomokat. Szerencsére folyamatosan kapunk visszajelzéseket a vendégektől, hogy min kéne változtatnunk, így idéntől például wifi is elérhető a kempingben. Most már tudjuk azt is, hogy egy fesztivál alatt 80-100 embert tudunk vendégül látni, úgy, hogy senki ne lépjen a másik nyakára.”

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Mivel szerintük a mesterséges fény egyszerre a civilizált világ egyik legjobb vívmánya és fokmérője, különösen figyeltek, hogy amikor éjszaka visszaérsz a sátradhoz, a különböző lampionok és földre telepített lámpák mutatják az utat azért, hogy senkinek a sátrába ne akadj bele. Nekünk ez azért is tetszett, mert tényleg hasznos, mellette pedig látványnak sem utolsó. „Nem volt könnyű kialakítani, milyen erős fény világít rendesen, ami mellett lehet még aludni is.”

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Szecessziós Balaton

Azt mondják, a növényzeten is rengeteget dolgoztak, mert tényleg jó értelemben vett természetes környezetet akartak létrehozni. „Van egy ilyen szecessziós elmélet, hogy kerüljünk közel a természethez, szerintünk a kempingezés ebbe simán beleillik” – az már más kérdés, hogy rengeteg növény a srácok odaadó gondoskodása mellett kicsit túlnőtt, így sok idejük ment el arra is, hogy visszavágják őket. A mostani állapot teljesen jó, nem érzed magad egy túlburjánzott arborétumban, viszont bőven van annyi fa, amely tisztességes árnyékot ad. Ez pedig egy kempingben nagyon jól jön, ha nem akarsz 9-kor arra kelni, hogy bekapcsolták a szauna-funkciót.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Jövő nyárra teljesen új füvesítést szeretnének és új utakat a kempingen belül, de forradalmi változások egyelőre nem várhatóak. „Elértük azt a kort, hogy a mostani infrastruktúrát kell karban tartanunk, és a hely is képviseli azt a világot, amelyet szerettünk volna megteremteni”. Az indulás óta nem emeltek árat, még mindig fejenként 2500 Ft-ért lehet náluk aludni.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Amellett, hogy formálják ezt a bizonyos újhullámos kemping fogalmát, van egy olyan hosszú távú céljuk, amivel az egész régió jól járhat. Azt látják, hogy azért gyengébb a forgalmuk a nagy fesztiválok (Balaton Sound és Strand, B.my.Lake) közötti időszakban, mert az emberek nem tudják, milyen programokat lehet találni a környéken a strandoláson és a lángosozáson kívül. „A Gutman Borászattal már elkezdtünk együttműködni, de nyitottak lennénk arra, hogy akár más vendéglátóhelyekkel is legyen hasonló kapcsolatunk. Így már egy csomagot tudnánk nyújtani annak, aki idejön.”

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!