Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

10 balatoni látnivaló, amelyet ősszel és télen is felfedezhetünk

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. november 5., kedd — Molnár Zoltán

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ahogy múlnak az ősz napjai, egyre nagyobb eséllyel fordulhat olyanra az időjárás, ami nehézkessé teszi a túrázást, borteraszon ücsörgést, kerékpározást vagy sétálást a természetben. Lehetőségként ilyenkor is ott vannak a Balaton már-már kötelező látnivalói, ahova mindig jó visszatérni. Összeszedtünk tíz helyet a környéken, ahol még egy esős októberi, vagy egy hózáporos novemberi napon sem kell zárt kapukon kopogtatnunk.

Festetics-kastély, Keszthely

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Festetics-kastély

8360 Keszthely, Kastély utca 1.
Festetics-kastély a facebookon
Részletek

Kesztely legfőbb nevezetessége főúri csodákat kínál, ami részben azért jöhetett létre, mert sok minden megmenekült a kastélyban a világháború pusztításától. Az egyik legfőbb kincs, amit látni kell, a grófi család könyvtárszobája, ami minden bibliofil álma, de az úri termek és szobák hosszú sora is lenyűgöző, akárhányszor megy végig rajtuk az ember.

Nyitvatartás: október 1.-április 30.: kedd-vasárnap 10-17 óra. A kertészet a madárparkkal 16 órakor bezár.

Balatoni Múzeum, Keszthely

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Balatoni Múzeum

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.
Balatoni Múzeum a facebookon
Részletek

Érdekel a Balaton tektonikája? Izgatja a fantáziádat a kérdés, hogyan fejlődött a halászat a tónál? Elképeszt, milyen körülmények között lehetett nyaralni itt a szocializmusban? Akkor érdemes az egész Balatonnal foglalkozó múzeum felé venni az irányt. Egy kényelmes pár órás látogatással bejárható az állandó kiállítás, miközben alkalmi tárlatokat és programokat is szerveznek ősszel és télen is.

Nyitvatartás: Augusztus 26. és december 14. között: kedd-szombat 9-17 óra. A könyvtár előzetes bejelentkezéssel látogatható.

Tihanyi Bencés Apátság

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Tihanyi bencés apátság

8237 Tihany, I. András tér 1.
Tihanyi bencés apátság a facebookon
Részletek

A magyar állam egyik ikonikus helye az I. András által alapított monostor, ami őrzi a kultúrát és vallást lassan ezer éve. Az apátság egész jól bejárható, mint minden régi templom esetén, itt is az altemplom a legizgalmasabb, ahol az alapító, András sírlapja is található. Az apátságot hamarosan restaurálni fogják, minél előbb megnézzük, annál kevésbé futunk bele építkezésbe.

Nyitvatartás: november 17-ig: hétfő-szombat 10-17 óra, vasárnap és ünnepnap 11:15-17 óra.
november 17-től: hétfő-szombat 10-16 óra, vasárnap és ünnepnap 11:15-16 óra

KOGArt Tihany

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
KOGART Tihany a facebookon
Részletek

Tihany legfontosabb kiállítótere a budapesti KOGArt Ház balatoni változata. A mindössze hat évvel ezelőtt készült épület jól illeszkedik a faluba, a galériában pedig bármikor megnézhetjük Borsos Miklós szobrász állandó kiállítását. Időszaki kiállításuk is van: Takáts Márton különös grafikáit lehet megnézni, többek közt azt, amin egy gigantikus rinocérosz hever a pesti Nagykörúton.

Nyitvatartás: október 31-ig: hétfő-vasárnap 10-18 óra, november 1.-március 31.: péntek-vasárnap 10-16 óra.

Tapolcai-tavasbarlang

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Tapolcai-tavasbarlang

8300 Tapolca, Kisfaludy Sándor utca 3.
Tapolcai-tavasbarlang a facebookon
Részletek

Festői városközponttal áldotta meg a sors Tapolcát, de a leglátványosabb része nem látható a felszínről. A földalatti csónakázásra is lehetőséget adó tavasbarlang gyors, de tartalmas program, amit kiválóan kiegészít az interaktív látogatóközpont. Egy barlangban pedig az a jó, hogy télen-nyáron ugyanolyan az időjárás.

Nyitvatartás: október végéig: minden nap 9:30-17 óra, november-február: minden nap 9-16:30 óra.

Szent Mihály-bazilika, Veszprém

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szent Mihály-bazilika

8200 Veszprém, Vár utca 27.
Szent Mihály-bazilika a facebookon
Részletek

Az ország talán legrégebbi székesegyháza a veszprémi, majdnem ezer éves. Ide belépve tényleg a teljes hazai egyháztörténetet átérezhetjük egy levegővétellel, egy pillantással. Román kori, gótikus és barokk falak és ablakok váltják egymást, és itt értelmet nyer a közhelyesült állandó jelző Veszprémre: ez a királynék városa. Hiszen itt őrzik Gizella királyné egy csontját ereklyeként.

Nyitvatartás: hétfő-szombat 10-17 óra, vasárnap 13-17 óra.

Vaszary Villa, Balatonfüred

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Vaszary Villa

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
Vaszary Villa a facebookon
Részletek

A kultúra kedvelői nemcsak Tihanyban, hanem Füreden is megkaphatják a napi betevőt, ha elmennek a város fő kiállítóterébe, a Vaszaryba. Jelenleg a legfontosabb látogatható kiállításuk a Folyók, tavak, tengerek - Az éltető víz, amin 19. századi festők vallanak a vásznon a vízhez fűződő viszonyukról. Nem kis nevekről van szó, Courbet, Benczúr, Munkácsy is megtekinthető.

Nyitvatartás: kedd-vasárnap 10-18 óra.

Siófoki víztorony

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Siófok Víztorony

8600 Siófok, Fő tér 11.
Siófok Víztorony a facebookon
Részletek

Ha fentebb állócsillagról írtunk, ez abszolút igaz a víztoronyra, ami Siófok origója, olyan, mint az iránytűben az a felfüggesztési pont, ami körül maga a tű forog. Innen belátni az egész várost, és a víztartály helyett a magasban egy oxigéndús, körbeforgó asztalokkal megspékelt kávézó található. Ráadásul maga a kecses épület is szép, bár a felújítás miatt nem látszik rajta, hogy több mint száz éves.

Nyitvatartás: október 1.-május 31.: kedd-csütörtök és vasárnap 10-17 óra, péntek 10-21 óra, szombat 10-22 óra.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont

Részletek

Egy kerek tengeralattjáró masszív periszkóppal. Nagyjából ilyennek tűnhet a kilátó és egyben múzeum, ahol interaktív módon ismerkedhetünk meg a hajózás rejtelmeivel: 3D moziba is beülhetünk, matrózcsomókat is köthetünk. A toronyrész pedig csodás kilátást ad a Balaton keleti és nyugati medencéjére is. Már ha nem esik épp.

Nyitvatartás: október végéig: kedd-vasárnap 10-19 óra, november 2.-március 31.: csütörtök-vasárnap 10-17 óra.

József Attila Emlékház, Balatonszárszó

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

József Attila Emlékház

8624 Balatonszárszó, József Attila utca 7.
József Attila Emlékház a facebookon
Részletek

A legszomorúbb apropójú helyszínnel zárjuk, hisz Balatonszárszó részben arról híres, hogy itt végezte be életét a magyar irodalomtörténet egyik legnagyobb alakja, József Attila. A neki szentelt emlékházban töltötte élete végéig, az egykori panzió ma egy olyan kiállításnak ad otthont, ami cseppet sem molyos és avítt, többek között meghallgathatjuk verseit, olvashatunk naplórészleteket, de szerelmeinek visszaemlékezései is segíthetnek megérteni összetett személyiségét.

Nyitvatartás: október 31-ig: kedd-vasárnap 10-17 óra, november 1.-január 1.: csak előzetes bejelentkezéssel látogatható.

                                                                                                                     ***

FONTOS: minden felsorolt helyszínnél a zárás előtt akár egy órával is tanácsos megjelenni, ugyanis lehet, hogy a pénztár jóval azelőtt zár, hogy maga az attrakció lehúzná a rolót.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben