Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

2020-ra éledhet újjá a fenékpusztai kastély

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2018. augusztus 1., szerda — Andor Márió

Tavaly jelentették be, hogy hamarosan megújulhat a Keszthely közeli Festetics-majorság. Noha azóta ott nem sok minden változott, mára egészen tetszetős látványtervek is előkerültek. Ha beindul a kivitelezési folyamat, két éven belül a térség egy újabb gyöngyszemmel gazdagodhat.

Fenékpuszta

8360 Keszthely, Fenékpuszta
+36 83 314 144

Még zajlik a pályázat elbírálása (eredmény szeptember körül várható - a szerk.), az ingatlant kezelő Helikon Kastélymúzeumnál optimisták a jövőt illetően. Összesen mintegy 1,4 milliárd forintból szépülhet meg a ma még elég elhagyatott állapotban lévő épületegyüttes.

„A kiskastély földszintjén Fenékpuszta történetét bemutató kiállítást alakítunk majd ki, az emeleti grófi szobában pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokra is lehetőség lesz” – vázolta fel a terveket Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum igazgatója. Hozzátette, hogy a térségben egyedülálló attrakciókkal készülnek, hiszen lesznek itt látványos lovasprogramok, valamint egy majorsági játszótér is.

A lovas látnivalók azért is kapnak itt kiemelt szerepet, mert a keszthelyi Festetics család annak idején ide telepítette a szentai ménest, a Georgikonon pedig ménesmesteri és lovászképzés is folyt. A Festetics-ménes igazi aranykora II. Tasziló idejére tehető, aki a hazai lósport történetében szerzett nem csekély érdemeket.

Noha ebben az ingatlanegyüttesben az elmúlt években több család is élt, többségük már elköltözött. Számukra a keszthelyi önkormányzattal közösen dolgoztak ki megoldásokat bérlakások vagy anyagi támogatás biztosításával.

A kastélymúzeum igazgatója, Pálinkás Róbert még elmondta, a kiskastély és környezete GINOP-forrásokból újulhat meg. A kivitelezés az őszi pozitív döntés, majd a közbeszerzések kiírása után indulhat el. Reményei szerint legkésőbb 2020-ra újulhat meg Fenékpusztán a Festetics-örökség egyik fontos ékköve.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben