Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

5 salföldi program, ami miatt megéri elmenni a Dalföldre

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2018. június 26., kedd — Rutai Lili

Fotó: Salföldi Dalföld

Negyedik alkalommal, július 5. és 9. között rendezik a Salföldi Dalföldet. Öt programot mondunk, ami miatt mindenképpen el kell mennünk a fesztiválra.

Salföldi Dalföld 2018

1500 - 3900 FT
2018. július 5., csütörtök 15:00:00
2018. július 8., vasárnap 0:00:00

@ Salföldön, több helyszínen
8256 Salföld

“Ez egy emberközeli élmény, nem pedig a szokásos 15-20 fellépőt forgató fesztiválok közül egy. Értékközpontúak vagyunk, nem a trendeket keressük a túlélés reményében” - mondta Rosonczy Kovács Mihály, a fesztivál művészeti vezetője. És valóban, családias hangulat jellemzi az eseményt a fesztiválokon megszokott pörgés helyett. 

Idén a jazz, a komoly- és a népzene van a középpontban, és Indiából is érkezik egy fellépő: Debalina Bhowmick és a Folks of Bengal. "Ráadásul nem is csak lepattanó koncert lesz a salföldi, kifejezetten emiatt repülnek Európába" -  büszkélkedett Mihály.

A fesztivál központjában idén az ezerarcú magyar cigányság áll, ebben a témában zenei és beszélgetős előadások is lesznek. Az indiai előadó is illeszkedik ebbe a tematikába: kontextusba helyezi a romák kultúráját, és biztatja őket arra, hogy magyarként se adják azt fel - mondta a fesztivál művészeti vezetője. Mihály kedvenc programja is erre a szálra fűzhető fel: vasárnap délelőtti koncert a Pálos kolostorban, erdővel körbevéve, egy gyönyörű domb tetején. Lakatos Mónika és Rostás Mihály "Mazsi" ezen a meditatív helyen mutatja be Hallgató című albumukat.

Török László kiállítása

A vizuális kultúra erősen képviselteti magát: három izgalmas kiállítás is megtekinthető a fesztivál ideje alatt. Török László Életmű-részletek című kiállítása a fotóművész életének fontos pillanatait mutatja be. A World Press-, Kodak és Balázs Béla-díjas fotóművész helyi lakos, ő nyitotta meg 25 éve a Pajta Galériát. 2016-ban mesélt nekünk a salföldi művészetről és a Pajtáról.

Petrovics László építész, belsőépítész tárlata csütörtökön, Gerlóczy Gábor festőművészé pénteken nyit meg.

Csodálatos India

Fotó: Twitter

Szombaton Indiáé a főszerep: este 8-kor Amitava Bhattacharya tart előadást Európa indiai szemmel címen. Ezt követi majd Debalina Bhowmick és a Folks of Bengal koncertje. Az érdeklődők olyan klasszikus indiai hangszerekkel ismerkedhetnek meg, mint az ektara, a dotar, a khamak vagy a tabla, miközben az együttes frontembere tradicionális dalokat énekel.

 Lakatos Mónika és Rostás Mihály "Mazsi" koncertje

A fesztivál legszebb pillanatait  Lakatos Mónika és Rostás Mihály "Mazsi" Pálos kolostorbeli, 15 órakor kezdődő koncertjétől várjuk. A Salföldi Dalföldön a “Hallgató” lemez anyagát hallhatja a közönség. „Ezekre a dalokra nem szoktunk táncolni  ezért is hívják őket hallgatóknak. Főleg családi, baráti körben énekeljük őket. Minden érzésünket ki tudjuk fejezni velük – a hallgatókban benne van a cigányok igazi lelke: ezekkel sírunk, nevetünk, ezekkel altatjuk a gyerekeinket. A dalok szövege, tartalomvilága folyamatosan alakul, változik, attól függően, hogy éppen milyen hangulatban van az, aki előadja őket.”  

Rostás egy beszélgetésben is érintett lesz: 15 órakor Rosonczy-Kovács Mihállyal közösen A cigányság kultúrája, mint elfelejtődőben lévő magyar szokásaink utóvédje címen cserélnek eszmét. 


Táncház

Fotó: Parno Graszt

A fesztivál művészeti vezetője is kiemelte: a kulturális programok mellett a bulizás sem maradhat el. Minden délután és este táncházban vehetnek majd részt az érdeklődők. Délután 3 órakor az Ábrahámhegyi strandon, este 10-kor pedig a Tőke Gyula pajtában csendülnek fel a népzene hangjai. 

"A hely, ahol egy jó bor mellett tánccal frissítheted fel magad az előző este után, ahol tiszta szívvel énekelhetsz, ahol rájöhetsz, hogy milyen önfeledten lehet népzenére bulizni" - írják a táncházakról az esemény honlapján.

VB negyeddöntők Lipcsei Árpáddal

Fotó: FIFA

Pénteken és szombaton is a foci szerelmeseinek kedveskednek a szervezők, a VB negyeddöntőit közvetítik Lipcsei Árpád sportújságíró közvetítésével. Szerintünk nincs szebb hely a Balatonnál, ahol ezt a négy meccset követni lehetne.

A Salföldi Dalföldre ITT lehet jegyet vásárolni, diákoknak és nyugdíjasoknak féláron. 14 éves kor alatt pedig ingyenes a részvétel.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben