Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

8 balatoni ajándék, aminek ott a helye a karácsonyfa alatt

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2018. december 17., hétfő — Chilembu Krisztina

Fotó: Szabó Miklós - We Love Balaton

Ha egy Balaton-rajongót szeretnél megajándékozni, igazán könnyű dolgod van: nemcsak könyvek, borok és kézműves finomságok, hanem élmények és belépők is kerülhetnek a fa alá. Összegyűjtöttük nyolc ajándékot, amelyeknek mi is nagyon örülnénk.

Hosszú hétvége a Balatonon

Szerintünk egy igényes szálláson eltöltött tavaszi hétvége különböző programokkal és gasztroélményekkel az egyik legjobb ajándék lehet, amivel meglephetünk egy Balaton-rajongót. Erre kitűnő alkalom lehet az első 2019-es hosszú hétvége, ugyanis a március 15-i ünnepnap jövőre péntekre esik, így három napra is elvonulhatunk a tó környékére. Egy túrázás, egy borkóstoló, egy wellnessprogram vagy egy múzeum biztosan belefér, és az is biztos, hogy nagyon sok étterem nyitva tart majd. Néhány gondolatébresztő ötlet:

 • Felfedezhetjük alaposabban Badacsony környékét, a hegytetővel, a borokkal és az éttermekkel együtt.
 • Bejárhatjuk Keszthely környékét vagy a Tapolcai-medencét.
 • Megismerhetjük Balatonlelle és a Kishegy nyitva tartó pincészeteit, és élvezhetjük azt a nyugalmat, aminek nyáron nyoma sincs.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Könyvek a Balatonról

Nemrég elindult a CityZen webshop a We Love Balaton és a We Love Budapest támogatásával. A webshopban Balatonnal és Budapesttel kapcsolatos könyveket egyaránt lehet kapni, így akkor is velünk lehet a tó környéke, ha épp nincs lehetőségünk odautazni. A webshop kínálatából ajánlunk négy könyvet:

 • A túrázóknak óriási kincs lehet Balogh Tamástól a Káli-medence kalandkönyve, ami minden évszakra ajánl kevésbé ismert látnivalókat.
 • Kalas Györgyi Magyar tengeri gasztrokönyve alap, hiszen egész máshogy ülünk be egy étterembe vagy egy büfébe, ha képben vagyunk a balatoni gasztronómia legfontosabb kérdéseivel és történéseivel.
 • Katona Csaba történész könyve, A magyar Beau Monde a 19. századi Balatonfüredre kalauzol minket, ahol levéltári kutatásokra alapozva eleveníti fel az egykori fürdővendégek portréját, és a fürdőélet eseményeit.
 • A füredi Lipták-ház az 1940-es évek végétől a magyar irodalom és művészet nagyjainak nyaralóhelye volt. Az egyik törzsvendég, Örkény István vendéglátójához írt élcelődős, humoros leveleinek gyűjteménye a Levelek a Lipták-házba című könyv, amihez a megértést segítő jegyzeteket Örkény özvegye, Radnóti Zsuzsa állította össze.

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Finomságok a termelőktől  

Még van időd, hogy meglátogass egy termelői piacot a Balatonnál, és bevásárolj kézműves termékekből. Az ehető ajándékokkal biztosan nem okozol csalódást, a balatoni termelők kencéi, lekvárjai, szörpjei, szőlőmagolajai, levendulás vagy épp csilis termékei mindig jó ajándékok. (Azért arról érdemes meggyőződni, hogy állnak a családtagok és a barátok a csilivel).

Susanne Daucher gyógynövényes ecetei hónapokig különleges ízt adnak az ételekhez, Zsusska szörpjei, vagy Vrancsik Tibor zölddió-lekvárja is különleges ajándékok. Ha inkább kozmetikumot ajándékoznál, a pécselyi Zador szappanok a természetes olajokból, zsírokból és illatanyagokból készülnek, és többek között füge-körte- és mandula-klementin-illatváltozatokban is kaphatók.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem fér bele a piacozás? A balatoni delikátboltokban és cukrászdákban, kávézókban is bevásárolhatsz, a Karolina SPEIZ, a Pörc Magyar Delikát vagy a tihanyi Tündérsziget is szuper ajándéklelőhely.

Fotó: We Love Balaton - Polyák Attila

Vászonképek a Balatonról

Biztosan a telefonodban is van néhány gyönyörű kép, de talán már egy kicsit késő van ahhoz, hogy ezekből vászonképet készíttess. A profik lélegzetelállító drónfelvételei és tájképei közül viszont még is most válogathatsz, így egy kicsit minden nap láthatja a Balatont, akit megajándékozol. Orbán PéterVarga Norbert vagy Vörös Ákos (Redphoto) képei közül tuti, hogy találsz olyat, ami felidéz egy emléket.

Fotó: Peter Orban Photographer

Fesztiválbelépők

Aki balatoni élményekre vágyik, biztosan nagyon boldog lesz, ha egy MOL Nagyon Balatonos fesztiválra szóló belépőt rejt a csomagja.

Fotó: Balaton Sound

 • A Művészetek Völgye karácsonyi akciójában december 18-ig páros bérlet + völgyrelikvia csomagokat lehet venni, és völgyfaházakba is lehet szállást foglalni. 
 • A Paloznaki Jazz Piknikre is lehet már páros bérletet venni, és a csomaghoz egy üveg Homola bor is jár.
 • Bár a 2019-es programot még nem tették közzé, a Kultkikötőbe december 24-ig vehetünk szabadbérletet, amivel majd a kiválasztott előadások előtt 5 nappal foglalhatók a jegyek. 

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Séták és túrák 

A vezetett túrákon rengeteg izgalmas részletet tudhatunk meg a Balaton múltjáról és jelenéről, vagy profi barlangászokkal ereszkedhetünk a mélybe. A séta- ás túrajegyek jelentősen megkönnyítik az időhiányban szenvedő ajándékozók életét,  ugyanakkor olyan élményeket jelentenek, melyekre mindig emlékezni fognak, akik az ajándékot kapják. Főleg, ha egy kicsit feszegetni kell a határaikat közben.

 • A Hosszúlépés balatoni sétáihoz utalványt vásárolhatunk a neten. A Csend hangjai éjszakai sétán Ágoston atya vezetésével lehet bejárni a sötét termeket, a Káderek fürdőnadrágban sétán pedig a pártüdülők világába látogatunk el. Érdemes a nyári sétákat a meghirdetésük után egyből lefoglalni,, mert hamar betelnek. 
 • A balatonedericsi Csodabogyós-barlang túrája garantáltan emlékezetes élmény. Az extrém túrát csak olyanoknak ajándékozzuk, akik már jártak barlangtúrán, és élvezték is, kezdőknek az alaptúrát válasszuk. Ugyanez igaz a Szentgáli kőlik alap- és extrém túráira.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Borok és pezsgők

Múlt héten már megírtuk, hogy milyen borokat ajánlunk az ünnepléshez, de megtalálni a karácsonyfa alatt azt a bort, amit a kedvenc balatoni borteraszunkon ittunk, vagy amit egy borfesztiválon fedeztünk fel, az egyik legjobb ünnepi élmény, és egy balatoni pezsgővel sem lehet mellé lőni. 

Ha nincs lehetőségünk közvetlenül a pincészeteknél beszerezni a tételeket, érdemes vinotékában érdeklődni, de egyre több pincészettől is rendelhetünk online. Már többek között a Dobosi Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Zelna borászat, vagy akár Istvándyék webshopjában is lehet keresgélni.

Ha nem találjuk a kedvencünket, vagy nincs a borászatnak webshopja, érdemes a pincészetnél érdeklődni, hol kapható az adott tétel.

Fotó: Mudra László - We Love Balaton

Kenyérsütő workshop

Ha szeretteink, vagy barátaink feltűnően sok időt töltenek pékségekben, a termelői piacokon indokolatlanul sok pékárut vesznek, és arról álmodoznak, hogy saját kovászt nevelnek, amit aztán a legfurcsább helyekre is magukkal hurcolnak, akkor odáig lesznek egy kenyérsütő workshopért. A Búzalelke csak négy alkalmat hirdet meg 2019-re, és az első kettő már be is telt, ezért ne gondolkozz sokat ezen az ajándékon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben