Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

A hullócsillagokat a Balaton mellől igazán jó nézni!

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2018. augusztus 10., péntek — Rutai Lili

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Idén az újhold után, 12-én és 13-án éjszaka látható a legnépszerűbb meteorraj, a Perseidák. Ekkor egész éjszaka óránként akár 50 hullócsillagot is megpillanthatunk. A Balaton környékén több helyet is ajánlunk.

Vasárnap és hétfő éjszaka éri el a maximumot a hullócsillagok száma, de már szombaton is többet láthatunk majd, mint egy átlagos éjszakán. Főleg, ha fényszennyezéstől mentes vidéken figyeljük - a Balatonhoz közel pedig szerencsére rengeteg ilyen terület található.

Elsősorban Bakonybél ilyen. Nem véletlenül épült itt a Pannon Csillagda: azok közé a települések közé tartozik, ahonnan a legjobban látszik a tiszta égbolt, kicsi a fényszennyezés. A létesítmény idén nem szervez csillagnézést, ettől függetlenül a környékre érdemes ellátogatni, a Perseidákat szabad szemmel is nagyon jól lehet látni ezen a környéken.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Eplényben is remekül lehet majd követni a csillagok pályáját: a sípálya mellől, a Kalandhegyen a libegőről lehet majd nézni az égi jelenséget augusztus 10-én és 11-én, hajnali 2:00-ig. Az esemény kutyabarát, és mivel a libegő lefele is közlekedik, időseknek és gyerekeknek is ajánlják.

Zselici Csillagpark is remek helyeket ajánl: szerintük a Ropolyi tó, a fűrész gyakorló pályák mellett, illetve a csillagvizsgáló és a Hotel Kardosfa közötti tisztás is tökéletes, és persze a csillagvizsgáló környéke is, bár itt valószínűleg nagyobb lesz a zsúfoltság.

A Balatonnál persze rengeteg olyan hely van, ahol a hullócsillagok tisztán kivehetőek, belépőjegy nélkül is: ilyen például a kenesei löszfal, a Káli-medence, a Szigligeti vár, a tanúhegyek közül a Szent György-hegy vagy a mencshelyi Kossuth-kilátó, Földváron a Gömbkilátó, vagy a félszigeten az Őrtorony-kilátó illetve Hegyestű

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben