Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

A növekvő fűszigettől a víz felett lebegő stégig

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. május 8., hétfő — We Love Balaton

Tizenkét koncepcióval álmodták újra a Balaton partját fiatal MOME-s építész hallgatók.

8623 Balatonföldvár, Kwassay sétány, Magyarország
+36 84 340 116

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alternatív szakmai fóruma, a DESIGNISSO két különböző cikkben tette közzé a fiatal építészhallgatók balatoni koncepcióinak gyűjteményét, a Földvári skicceket. Bár a tervek nagy része a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egyesület területére összpontosít, szinte kivétel nélkül elképzelhetők a Balaton partjának bármely pontján. Ahogy írják a cikkben, „Helyszín iránti érzékenységet, funkcionalizmust és kísérletező kedvet ötvöző munkák születtek.”

Fotó: DESIGNISSO

A We Love Balaton egyik kedvence Kéry Dorka Felfüggesztett stég című elképzelése. A leírás szerint a függesztett hidak, hajóvitorlák és Frei Otto ponyvatetői ihlették a tervezetet. „A stég nem érintkezik közvetlenül a Balaton vizével, így akár egész évben használható. Olyan közösségi térelem, ami kis költségvetésből, egyszerűen megépíthető, akár házilag is.”

Fotó: DESIGNISSO

Réti Eszter és Szekeres Ádám Fűsziget című elképzelése szintén remek ötlet: egy vízen lebegő növénysziget, ami a Balaton hullámzását közvetíti a rajta fekvő emberek felé. Az instant vízágy nyújtotta lehetőségeket továbbgondolva a tervezőpáros megjegyzi, hogy „mikor már nagyobbra nőtt, a leszakadó részekből új szigetek alakulhatnak.

Jöttek még jó ötletek hullámtörőktől kezdve vihartól megvédő kalitkáig, ezért érdemes a többiek terveit is megnézni: ezeket itt és itt találjátok.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!