Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

A török nem bírt Szigliget várával, itt az ideje, hogy elfoglaljuk!

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. március 20., szerda — Molnár Zoltán

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Balaton környékén található várakkal nemcsak nyáron, hanem bármelyik évszakban érdemes túracélpontként számolni, ezért indítunk egy sorozatot, amelyben bemutatjuk őket. Összegyűjtjük a várak múltjának legfontosabb részleteit, jelenüket (állapotuk, megközelítésük) és jövőjüket (várható és zajló fejlesztések) egyaránt. Az egyik leglátogatottabb és legjobb állapotban fennmaradt várral, Szigligettel kezdünk.

Múlt

Szigliget vára

8264 Szigliget, Kisfaludy utca 26.
+36 87 461 355

Már a 13. századból említik a várat, de igazi kővárat csak a tatárjárás után építettek a hegyre. A hamar felépült, a jelenleginél jóval kisebb vár királyi tulajdonban volt, de jellemző a kaotikus 1200-as évek végére, hogy az első ostrom Héder nemzetségbeli lll. Péter veszprémi püspök nevéhez fűződik, aki kifosztotta azt. Az 1300-as években került a várat egy évszázadon át tulajdonló Móriczhidai családhoz az építmény, ők bővítettek is rajta.

Fotó: Fortepan - Magyar Rendőr

A rengeteg adományozás, elbitorlás és elzálogosítás után Török Bálint tulajdonában kötött ki, aki deákjával, Martonfalvay Imrével kibővíttette azt. Ezzel ki is alakult a 16. századi alaprajza. Szigliget idővel végvár lett, Magyar Bálint Fonyóddal együtt hősiesen védte a két szigetszerű erődöt. Ezután a Lengyel-családhoz került, amit alapjáraton 12 huszár, 25 gyalogos és 1 tüzér védett, de idővel hadikikötőt is építettek a hegy lábánál a sajkásoknak.

A török távozásával eljelentéktelenedett, nem volt pénz a fenntartására, a 17. század végén egy villámcsapás is súlyos károkat okozott, ráadásul I. Lipót császár 1702-es várrombolási parancsa a szigligeti várra is érvényes volt, így egy részét felrobbantották. Jellemző volt az állapotára, hogy a kuruc-labanc harcok idején is inkább elhordták a köveit, mintsem erődként használták. Eközben a község fejlődésnek indult, a mocsarakat elkezdték lecsapolni, és a 19. század közepére az Esterházyak lettek az urai. Idővel nem hagyták tovább rombolni, 1913-ban, 1953-ban és 1965-66-ban is megerősítették a falait.

Jelen

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Jelenleg Szigliget egyik legfontosabb turisztikai vonzereje, 2011-ben az ország leglátogatottabb vára volt. Keddtől szombatig, 9-17 óra között van nyitva, felnőttek 800, gyerekek 400 forintért léphetnek be. A megközelítés egyszerű, a faluba beérve egyből találunk jobbra egy parkolót, a vár iránya pedig ki van táblázva (tavasszal és nyáron a Várkávézó fagylaltjait ne hagyjuk ki!). Idén is megéri majd ellátogatni, rengeteg program lesz a koncertektől a solymászbemutatón át a fáklyás várlátogatásig (teljes lista itt). És akkor a tanúhegyes-délipartos körpanorámát nem is említettük.

Fotó: Kőrösi Tamás/We Love Balaton

Jövő

működtető önkormányzat korábban 300 millió forintot nyert a renoválásra, de a Nemzeti Várprogram keretein belül is zajlik a felújítása, összesen 470 millió forint értékben újul meg az építmény. Több lesz a fedett helység, így alaposabban mutathatják be a vár történetét, és az interaktivitás is nagyobb szerepet kaphat. Balassa Balázs polgármester elmondta, fontos, hogy olyan tereket alakítanak majd ki, melyeket időjárástól függetlenül lehet majd látogatni. A felsővárban hat épületrész is fedést kap, ide kerülhetnek az interaktív elemek. Ezeknek még zajlik a tervezése, ezért nem tudott róluk bővebb infóval szolgálni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A január elején kezdődött felújítás húsvétig tart, addig zárva is lesz, majd tavasszal és nyáron csak részlegesen csukják be a kapuit. Ez azt jelenti, hogy szeptember 2-ig látogatható marad, a kisebb munkálatokat végzik ekkor, még a programok sem maradnak el. Azonban a gyors és hatékony felújításhoz ismét teljesen le kell lakatolni az erődöt a látogatók elől, szeptember 2-től 2020 húsvétjáig lesz lezárva, hogy aztán 21. századi erődítményként nyisson ki újra.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben