Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ahol Munkácsy és a levendula találkozik - KOGART Tihany

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2014. szeptember 4., csütörtök — Bagi László

Fotó: Bagi László

Bármennyire is szeretjük Tihanyt, vannak olyan napok, amikor megfáradunk abban, hogy levendula fagyit nyalva nézzük a levendulaszínű naplementét egy levendula gumimatracon lebegve. Erre az esetre, valamint a különösen forró vagy éppen nagyon esős napokra ajánljuk a tihanyi KOGARTot, amely állandó és időszaki kiállítással egyaránt várja látogatóit.

Volt rá igény

Kovács Gábor műgyűjtő már a pesti múzeumával is megmutatta, hogy a tökéletes helyszínül szolgáló Andrássy út a kiemelkedő színvonalú gyűjteménnyel és rendezvényekkel kombinálva sok látogatót vonz. Mindezt elröptetni egy kisebb kiadásban a Balaton mellé, megtalálni az ehhez megfelelő ingatlant és közönséget talán nem is volt olyan egyszerű feladat.

Fotó: Bagi László

KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
+36 30 955 5958

Utóbbi kérdés, vagyis a látogatók megszólítása a legfontosabb itt is. A Balaton arra való, hogy pihenjünk, fürödjünk, napozzunk, horgásszunk és fröccsözzünk, de néhány nap után még a legelvetemültebb semmittevőnek is eszébe jut, hogy valami értelmeset kellene tenni.

Fotó: Bagi László

A KOGART Tihannyal egy színvonalas kulturális tér jött létre, amely éppúgy fontos a helyi közösségnek, mint az ide látogató magyaroknak és külföldieknek. Például annak a belga orvoscsoportnak, amelyik ottjártunkkor egy lépéssel közelebb kerülhetett a magyar kultúrához - nem csak a paprikafüzérek és a csárdás révén.

Igényes épület

A KOGART Tihanyba lépve rögtön feltűnik az építészeti igényesség: a helyi önkormányzat mellett álló egykori gyógyszertár épületét Bársony István építészmérnök tervei alapján álmodták újra. Egyszerű tömegek, letisztult formavilág jellemzik a modern épületet, amely mértéktartó arányai és a természetes építőanyagok miatt tökéletesen beleolvad a tihanyi dombos-völgyes utcaképbe.

Fotó: Bagi László

Az épület szépen gondozott kertben végződik, ami lehetőséget ad rendezvények vagy kisebb koncertek szervezésére. Volt itt már könyvbemutató és az ARTPlacc is beköltözött néhány napra, de "a kinti tér tudatos kihasználása valójában csak most kezdődik" - meséli Dióssy László, a KOGART Tihany vezetője a megvalósult eseményekről és az új tervekről.

Fotó: Bagi László

Színvonalas anyagok

Az állandó kiállítás régi hiányt pótolva Borsos Miklós tihanyi kötődésű képzőművésznek állít emléket. Kovács Gábor mecénás gyűjteményében körülbelül a szobrász négyszáz műalkotása volt, amikor eldöntötte, hogy méltó teret szeretne létrehozni a művésznek. A tihanyi múzeumban egy különálló teremben tekinthetjük meg Borsos szobrait és más alkotásait.

Fotó: Bagi László

A szemben található teremsort az időszaki kiállítások számára tartják fent, így korábban nívós kiállítást láthattunk többek között a modern magyar festészet születéséről és Péreli Zsuzsa műveiből, a napokban pedig Munkácsy Mihály és a magyar realizmus festészetét bemutató tárlat nyílik.

A KOGART Tihany kiállításait azoknak ajánljuk, akik idő előtt kiolvasták a Balcsira hozott nagyregényeiket és további kulturálódásra vágynak, de szintén jól fogják magukat érezni, akik egy nyugodt, rendezett teret és miliőt keresnek . Ugyanaz az igényesség, mecénási attitűd, mint az Andrássy úton vagy az Ybl-villában, csak napsütéses kerttel és kisebb, közvetlenebb kiállítótérrel. Megnyugtatásul pedig közöljük: levendulabokorból itt is akad.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben