Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Befejeződött a balatonfüredi zsinagóga felújítása

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. november 29., szerda — We Love Balaton

Fotó: balatonfured.hu

A korábban étteremként használt épület értékes üvegmozaikkal és kiállítóhellyel is bővült.

Befejeződött a balatonfüredi Ófalu legrégebbi épülete, az egykori zsinagóga felújítása – mondta a renoválást tervező Sugár Péter a balatonfured.hu-nak. Az évek óta üresen álló épület teljesen megújult és egy új építésű épületszárnnyal is gazdagodott.

A XII. században épített katolikus templomot a középkort követően átvették a reformátusok, mai formáját pedig 1726-ra nyerte el. Később a helyi zsidó közösség vette meg és alakíttatta zsinagógává, utoljára pedig étteremként használták. „Tökéletesen szemlélteti a kultúrák egymásra rétegződését” – mondta az Ybl-díjas építész.

Fotó: balatonfured.hu

A zsinagógához egykor hozzáépített, a felújítás során pedig lebontott konyhaépület helyére egy, az épülettel „párbeszédben lévő” kiállítótér került, ami egy „csúcstechnológiát bemutató kiállításnak” ad majd helyet. „Anakronisztikus lett volna, ha 2017-ben egy évszázadokkal ezelőtt készült épület imitált változatát építjük meg” – mondta el Sugár, aki a kortárs építészet hazai vegyes fogadtatásáról is beszélt az interjúban. Szerinte Magyarországon a laikusok nem találkoznak tanulmányaik során a jelenkori építészettel, így sztereotípiákban gondolkodnak, aminek köszönhetően „a közízlés nem találkozik a kortárs építészet szemléletével”.

Fotó: balatonfured.hu

A felújított zsinagóga nyugati részére egy pódium került, vele szemben pedig egy tóraszekrényt helyeztek el: „Ha szembe ülnek a pódiummal, akkor az épület világi funkciója kap hangsúlyt, ha megfordítjuk a székeket, akkor a tóraszekrényre szegeződik a figyelem és máris szakrális miliőben érezhetik magukat.” Külön érdekesség, hogy a tóraszekrényt egy Róth Miksa, a híres üvegfestő- és mozaikművész által készített üvegmozaik díszíti, a zsinagóga tetején látható két kőtábla pedig a fővárosból, a néhai Garay utcai imaházból származik.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!