Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Budapesten mutatták be, Boglár jelképe lett – A Gömbkilátó története régi fotókon

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. augusztus 30., péntek — Molnár Zoltán

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Balaton

Már másodszorra rendezik meg szeptember 13-án és 14-én az év egyik legmeghittebb, leginkább pokrócon henyélős, legnyugisabb fesztiválját, a Balaton Pikniket. A névből elsőre nem következik, mennyire különleges a helyszín: a balatonboglári dombon, a Gömbkilátó árnyékában tartják azt. Aki járt már arra, értheti, miért teremt ez a csodás, fenyőkkel beültetett, egy modern alumíniumszerkezettel keretezett terület kiváló hangulatot Róisín Murphyhez, a Morcheebához vagy épp José Gonzálezhez.

Gömbkilátó

8630 Balatonboglár, Kilátó utca (Várdomb tetején)
+36 30 351 4476

Az északi partról könnyen ki lehet szúrni a boglári Várdombot, ami annak ellenére is kiemelkedik környezetéből, hogy mindössze 165 méter magas. Különösen szép benne, hogy a Boglár történetében oly jelentős szerepet játszó Gaal Gaston földbirtokos 1909-ben teleültette feketefenyővel, a fenyvesek pedig a mai napig meghatározzák a domb képét – amit előzőleg Kopaszdombnak hívtak. Azaz meghatároznák, ha nem dönt úgy a tanács (Szabó Kálmán vezetésével) egy ponton, hogy egy modern kilátóépületet akar.

Ez a bizonyos kilátó lett a Gömbkilátó (hivatalos nevén Xantus János Gömbkilátó), amely azóta a déli part egyik legismertebb modern építménye lett. Pedig egyáltalán nem a Balatonnál kezdte karrierjét.

Fotó: Nagy Gyula - Fortepan

Az 1958-as brüsszeli világkiállításig kell visszautazni az időben, hogy megértsük az eredetet. Ekkor készült el a belga főváros modern jelképe, az Atomium építménye, amely a magyar mérnököket is megihlette.

Fotó: Nagy Gyula - Fortepan

fiatal mérnökcsapat (és a közkeletű hiedelemmel szemben nem Kádár István) tervei alapján székesfehérvári fémmunkások állították össze 1963-ra a jellegzetes alumíniumgömböt, amely aztán a Budapesti Nemzetközi Vásárba került, mint az Idegenforgalmi Hivatal pavilonja. A gömb 15 méter átmérőjű lett, 240 háromszöglemezből rakták össze.

Fotó: 8630.hu

Ekkor még volt egy belső ponyvaborítása, így zárt belső tere is, amit - látva, hogy mennyire rosszul viseli az időjárást - 1964-ben lehántottak róla. Pár évet ott volt a vásár területén, majd 1966-ban jelentették be, hogy a Somogy megyei Tanács megvásárolta, és Balatonboglárra, a Várdombra kerül. Ott addig egy fa kilátó állt, amit elbontottak, manapság csak négy betontalpa emlékeztet rá.

Fotó: 8630.hu

Amikor Balatonboglárra került, még akadtak olyan tervek, miszerint üvegborítást kap, de a szélnyomás miatt ezt elengedték. Ez nem is csoda, hisz métereket is kileng a szerkezet a szélben, de az ügyes konstrukció ettől függetlenül elnyeli az energiát, nem sérül meg, nem válik instabillá.

Fotó: 8630.hu

A kilátó a hetvenes években vette fel Xantus János utazó, etnográfus, 1848-ban a somogyi nemzetőrség megszervezőjének nevét.

Fotó: Balázs Lajos - Fortepan

A díszkivilágítást Zics László építész javaslatára kapta meg, így az északi partról a panoráma része lett este a színes fényekben pompázó Gömbkilátó. A szerkezet időnként felújításra szorul, először a nyolcvanas években kellett hozzányúlni, majd a 2000-es években annyira leromlott az állapota, hogy évekre be is zárták. Alapos felújításon esett át, ami 2012-re fejeződött be, ekkor egy kalandpark is épült a kilátó mellé.

Balaton Piknik 2019

9900 - 40000 FT
2019. szeptember 13., péntek 12:00:00
2019. szeptember 14., szombat 23:00:00

@ Gömbkilátó

8630 Balatonboglár, Kilátó utca (Várdomb tetején)
+36 30 351 4476

Azóta folyamatosan látogatható, felnőttek jelenleg 300, gyermekek 200 forintért mehetnek be az alumínium gömbbe, de létezik csoportos, illetve helyieknek szóló árkedvezmény is. A turisták szeretik is, a nyári csúcshónapokban havi 40 ezernél is több látogató szokta felkeresni az építményt.

A helyszínen tavaly mutatkozott be a Balaton Piknik a MOL Nagyon Balaton programsorozat részeként. Idén az esemény szintet lép, kétnapossá bővül és az őszi Balaton egyik legnagyobb bulija várható a Gömbkilátó alatti dombon. A pénteki napon fellép Róisín Murphy vagy a zenéjét kozmikus afro-jazzként jellemző Nicola Conte, szombaton pedig érkezik a Morcheeba, José González vagy a brazil énekesnő, Bebel Gilberto (ő annak a João Gilbertónak a lánya, akit a bossa nova atyjának tekintenek, idén júliusban bekövetkezett halálát számos zenész gyászolta).

Jegyek a Balaton Piknikre elővételben itt kaphatóak.

(Források: We Love Balaton, 8630.huBalatoniKaland.hu, Sonline.hu, Tó-retró blog, SomogyiÉrtékek.hu, Wikipedia, Hírextra.)

A We Love Balaton a MOL Nagyon Balaton partnere és médiatámogatója.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben