Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Egy elfeledett zseni képeit láthatjátok Tihanyban

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. május 10., szerda — Jene Boglárka

Fotó: Columbo nyomoz – Csernus Tibor festménye

Ritkán hallunk olyan esetről, hogy egy képzőművész életművét az alkotó halála után is egyben tudták tartani. A képek elkallódnak, gyűjtőkhöz kerülnek, talán lista sem készül róluk, hát ember legyen a talpán, aki össze akarja szedni őket. Szerencsére vannak kivételek: Csernus Tibor teljes életműve a Kovács Gábor Művészeti Alapítványhoz került. A sokszínű gyűjteményt most új oldaláról ismerhetjük meg a tihanyi KOGART galériában, ahol a művész pályáján átívelő aktábrázolásokat állították ki.

Csernus Tibor Aktjai

0 - 1300 Ft
2017. április 7., péntek
2017. június 27., kedd

@ KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
+36 30 955 5958

Csernus Tibor bőséges életművet hagyott az utókorra. Nemcsak 50 festmény lapul a KOGART leltárában: közel 300 akvarell, pasztell és szénrajzot, 550 könyvillusztrációt és megszámlálhatatlan skiccet is megszereztek. Ennyi alkotás bemutatásához hatalmas térre lenne szükség, ezért döntöttek inkább egy kisebb tematikus kiállítás mellett, ahol Csernus művészetének egyetlen szegletét, az aktokat tárják a közönség elé. A gyűjteményt június 27-ig láthatjátok a KOGART Tihanyban.

A képeken látszik, hogy a művész hosszú utat járt be a „mágikus realizmustól” a szürrealizmusig. Az sem baj, ha idegenkedtek ezektől a szakkifejezésektől, hiszen a laikus műkedvelők is érezni fogják a festményekből áradó kettősséget, az intimitás és a távolságtartás ellentétét. Csernus modelljei néma pózokba dermedt alakok, olykor hátulról vagy félig eltakarva látjuk őket. Megmutatják és elrejtik önmagukat. A festő nem a valóságot akarta lemásolni, inkább a női lélek ábrázolására törekedett.

Fotó: Akt repülőgép modellel – Csernus Tibor festménye

Csernus Tibor művészete fontos szerepet játszik az alapítvány életében. Már 2006-ban felmerült bennük egy kiállítás ötlete. Amikor 2009 tavaszán, a művész halála után hozzájuk került a fél évszázados életmű, a megtisztelő szereppel együtt felelősséget is kaptak. Hiszen nem csak az alkotások megőrzése, hanem Csernus művészetének feldolgozása és bemutatása is az ő feladatuk lett. A legjelentősebb magyar képzőművészek közé tartozott, itthon mégsem lett közismert, mert a hatvanas évektől haláláig Párizsban dolgozott. A kiállítás tehát több szempontból is hiánypótló: egy méltatlanul elfeledett alkotónak állít emléket, miközben új oldalról mutatja be életművét.

Fotó: Aktok a tengerparton – Csernus Tibor festménye

A KOGART Tihany méltó helyszín egy különleges tárlathoz. Ahogy azt már biztosan kitaláltátok, a galéria a budapesti KOGART Ház Balaton-parti kistestvére. 2013-ban nyitották meg, miután minden szempontot végig gondolva Tihanyt találták a legszerencsésebb helyszínnek. A város fontos szerepet játszik a balatoni régió kulturális életében, és Budapestről is könnyen megközelíthető. Persze a tihanyi apátság és a levendulamezők vonzereje sem elhanyagolható érv. A KOGART úgy illeszkedik a környék sajátos hangulatába, hogy közben a fővárosi galéria letisztult stílusát is megidézi. Tapasztaltabb műkedvelőknek kötelező program, de akkor is jó választás, ha épp az első lépést szeretnétek megtenni a képzőművészet felé.

Fotó: Kanapén fekvő akt – Csernus Tibor festménye

A KOGART Tihany állandó és időszaki kiállításairól ITT kaphattok több információt.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben