Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Gyertek, Perseidák! – 5 helyszín, ahonnan érdemes nézni a csillaghullást

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. augusztus 12., hétfő — Chilembu Krisztina

Fotó: Zselici Csillagpark

A napokban vonul át felettünk az év legnagyobb és legszebb hullócsillagraja, a Perseidák. A jelenség az augusztus 12-ről 13-ra virradó éjszaka lesz a leglátványosabb: 1 órától egészen kora hajnalig gyönyörködhetünk a meteorokban. Elmondjuk, honnan érdemes nézni a csillagokat az augusztusi estéken, nektek csak a pokrócokról, a zseblámpáról és egy pohár borról kell gondoskodni.

Kenesei magaspart

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balatonkenesei magaspart

8174 Balatonkenese, Soós-hegy
Balatonkenesei magaspart a facebookon
Részletek

Kisfaludy sétány vagy Tengerlátópart neveken is ismert part a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. Amíg nem megy le a nap, 50-60 méter magasról láthatjuk be a kenesei és a világosi partot, a Fűzfői-öblöt, Balatonalmádit, és Siófok szállodáit is, a sötétben pedig a víztömeg lenyűgöző háttered ad a hullócsillagok látványának. Biciklivel is könnyen megközelíthető a helyszín, így egy pohár bor is belefér.

Balaton Csillagvizsgáló, Balatonfűzfő

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Balaton Csillagvizsgáló – LEADER Kultúrközpont

8184 Balatonfűzfő, Városi Stadion (Nike körút)
Balaton Csillagvizsgáló – LEADER Kultúrközpont a facebookon
Részletek

Ha nem csak szabad szemmel néznénk a hullócsillagrajt, bejelentkezhetünk valamelyik csillagvizsgáló szakemberek által vezetett programjára is. A 2012-ben felújított Balaton Csillagvizsgálóban a nyári estéken (hétfő kivételével) derült idő esetén távcsöves bemutatókon vehetünk részt. A programra előzetes regisztráció szükséges.

Emberi Komédia, Kővágóörs

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Emberi komédia szoborcsoport

8254 Kővágóörs, Kornyi-tó
Részletek

Bár a Káli-medence szinte bármelyik pontja tökéletes helyszín a hullócsillag-vadászatra, a Kővágóörs melletti Kornyi-tó partján álló fura szoborcsoport kifejezetten drámai díszletet ad a nyári késő estékhez. Veszprémi Imre acélból és mészkőből készült szoborcsoportjának alakjai poszt-apokaliptikus őrszemekre emlékeztetnek, akik a domb tetejéről figyelik a Káli-medencét. Nemcsak csillaghulláshoz, hanem “az élet nagy kérdéseit megvitató” nyári estékhez is ajánljuk a helyet.

Pannon Csillagda, Bakonybél

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Pannon Csillagda

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 9.
Pannon Csillagda a facebookon
Részletek

Bár a Persediák programjukra már nincs hely, sok látnivalót tartogatnak még itt az augusztusi esték. Az éjszakai programjuk során a csillagda kupolájában nézhetjük távcsövön át a bolygókat, a Hold krátereit, csillaghalmazokat és csillagközi gázködöket, a teraszon pedig derült időben lézeres csillagkép ismertetéssel és műholdak beazonosításával ismerkedhetünk a fölénk boruló bakonyi égbolttal. Borult időben is készülnek programokkal, egy planetáriumi show-t nézhetünk meg. Az éjszakai program regisztrációhoz kötött, nyitva tartási időben a Pannon Csillagda telefonszámán kell bejelentkezni.

A tanúhegyek teteje

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csobánc vára

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy
Csobánc vára a facebookon
Részletek

Ha a távcsöves helyszínek túl messze vannak, még mindig felsétálhatunk egy tanúhegy tetejére. Érdemes olyat választani, ami könnyen járható, és ahol már jól ismerjük az utat, hiszen teljesen sötétben lejönni egyáltalán nem veszélytelen mutatvány. Mi a Csobáncra, a Halápra vagy a Badacsony tetejére mennénk, de a Káli-medence kisebb magaslatai, mint pl. a Kopasz-hegy is könnyen megközelíthető helyszín egy csillagnézős éjszakához.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben