Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Háborús propaganda a Balatonon - új kiállítások Füreden és Tihanyban

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2014. október 8., szerda — Szandtner Veronika

Fotó: Kiripolszky Csongor/welovebalaton.hu

Két jó kiállítás nyílt szombaton az északi parton, egymástól néhány kilométerre. A füredi Vaszary Villa az első világháború propagandaművészetével emlékezik a háború kitörésének 100. évfordulójára, a tihanyi KOGART Galériát pedig Miro és Chagall képeiért érdemes útba ejteni.

A fiókba került háború - Művészet és művészek az első világháborúban, Vaszary Villa, Balatonfüred

Vaszary Villa

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
+36 87 950 876

A második világháború, minden azelőtti történetet elhomályosító borzalmaival és máig tartó személyes traumáival sokszor elhomályosítja az első világháború történéseit. Kitörésének századik évfordulóján most ismét szembe nézhetünk a "Nagy Háborúval": erre kínál nem mindennapi lehetőséget a Vaszary Villa Balatonfüreden.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

Művészet és művészek az első világháborúban

2014. október 4., szombat 10:00:00
2015. január 4., vasárnap 18:00:00

@ Vaszary Villa

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
+36 87 950 876

A kiállítás hiányzó végtagok és sebesült katonák helyett a háborús propaganda plakátjaira, tábornoki arcképekre és a lelkesen hadba induló seregekre koncentrál. A Róka Enikő, Balázs Eszter és Szűcs György kurátorok által válogatott képekből nagyon hiányzik, és pont ez az ordító hiányérzet adja a kiállítás feszültségét. Mivel semmi olyan megdöbbentőt nem látunk, amit vártunk volna. Már az első terem végignézése után felmerül a kérdés, hogy ha sehol semmi szenvedés, vér és harc, akkor hol is voltak ezek a művészek a háború alatt?

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

A hiányérzet nem véletlen. Azok a festők, akiket nem soroztak be, legfeljebb a hátország mindennapjai és a katonai mozgósítások révén érzékelhettek valamit a frontvonal történéseiből. Sokuk számára a háború lett volna az eufória csúcspontja, de a hatóságok erősen korlátozták mozgásukat. A csataterek realisztikus ábrázolása helyett így maradtak a komor tájképek vagy a megrendelésre készült katonai zsánerképek és buzdító, propagandaízű plakátok.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

A kor legjellemzőbb plakátja a hadikölcsönt ábrázoló volt, de a háború rokkantjairól is forgattak oktató jellegű filmet, sőt az országaiért imádkozó Ferenc Józsefről ugyancsak készült óriásplakát. A legtöbb kiállított plakátot a kor egyik legismertebb  rajzolója, Bíró Mihály jegyzi.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu
Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

Az elszántságot sugárzó katonaportrékon túl azért a mindennapokból is akadnak szép vagy éppen megható, elcsípett pillanatok. Az egyik legszebb talán az anyjától búcsúzó katona festménye. Az ismertebb festők közül Egry József, Pór Bertalan, Mednyánszky László, illetve Vaszary János képei láthatók.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

Absztrakt valóság - KOGART Tihany

KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
+36 30 955 5958

Tihany Európa legmenőbb faluja, amihez sokat hozzátesz a KOGART Tihany galéria. A kiállítóhely új tárlata két 20. századi magángyűjteményből lett összeválogatva. Az izgalmas kiállítás az Absztrakt valóság - Avantgárd törekvések a 20.századi Európában címet kapta. A gyűjtemények egy időszakban keletkeztek, de eltérő indíttatással gyűjtötték őket .

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

Patkó Imre, az 1950 utáni magyar műgyűjtés történetének egyik kiemelkedő szereplője. Gyűjteménye nagy részét külföldi tudósítói időszaka alatt szedte össze. Mindig is kevés pénze volt, és nem befektetési szándékkal gyűjtött, viszont annál jobb érzéke volt, hogy mihez érdemes nyúlni. Mivel világhírű művészek kiemelkedő műveit nem tudta megvásárolni, kisebb grafikákat és illusztrációkat vett tőlük. Így kerültek a gyűjteményébe Picasso, Braque és Chagall művei. A magyar művészek közül pedig elsősorban a Franciaországba vándoroltak, például Reigl Judit, Vasarely Victor és Hantai Simon munkásságát követte nyomon.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

Absztrakt valóság

500 - 1000 Ft
2014. október 5., vasárnap
2015. január 25., vasárnap

@ KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
+36 30 955 5958

A másik magángyűjtemény Pán Imréhez, az Európai Iskola művészcsoport egyik alapítójához és a magyar avantgárd egyik kulcsfigurájához kötődik. Itthon és külföldön egyaránt sokrétű munkássága volt, írt, művészeti lapokat indított és kiállításokat is szervezett. 1957-ben emigrált Párizsba, ahol 53 évesen kezdett új életet. Úgy teremtett magának új egzisztenciát, hogy közben mindvégig szem előtt tartotta az általa tehetségesnek tartott fiatal művészek érdekeit. Gyűjteménye tekintélyes magyar és nemzetközi festményekből és grafikákból áll. Mattis-Teutsch János, Kassák, Bortnyik, a szentendrei művészek közül pedig Vajda Lajos, Bálint Endre és Korniss Dezső képeit is megvásárolta.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

A két gyűjtemény anyagait Mészáros Zsolt és Szabó  Noémi kurátorok rendezték egyetlen, homogén stílusú kiállítássá. A grafikák között szinte minden huszadik század eleji művészeti irányzatra van egy-egy példa. Orfizmus, absztrakt expresszionizmus, futurizmus, szürrealizmus, hogy csak párat említsünk a sok izmusból.

Fotó: Csongor Kiripolszky /welovebalaton.hu

A kevésbé ismert alkotók izgalmas grafikái között az ismertebb festők kevésbé ismert litográfiái igazi gyöngyszemek. Miro, Chagall, Max Ernst és Brauner grafikákba is bele fog botlani, aki a közeljövőben a KOGART Tihanyba látogat.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben