Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Hat balatoni film, ami kiszakít a télből

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2018. január 24., szerda — Bicsérdi Ádám

Fotó: MAFILM

Tudunk egy bizonyítottan működőképes módot a Balaton-elvonási tünetek kezelésére. Hat olyan friss, vagy több évtizede készült mozit túrtunk fel, amelyek garantáltan visszacsempészik a nyári hangulatot a szobába. Mielőtt elindulna a zúgolódás: a Bujtor-filmek is tökéletesek erre a célra, de most újabb vagy kevésbé ismert alkotásokat gyűjtöttünk össze.

#Sohavégetnemérős (2016)

Nem túl sűrűn találkozhatunk a magyar filmgyártásban olyan alkotással, ahol a vállaltan tinédzsereket és fiatal felnőtteket megcélzó történet ne válna egy ponton erőltetetté és kínossá. A Wellhello-brandben rejlő potenciált megragadó #Sohavégetnemérős úgy kerüli ki ezt a csapdát, hogy nem akar igazságokat osztani, tanulságokkal szolgálni, hanem iróniával, és átélhető sztorikkal mesél a párkapcsolati bénázásokról.

Az meg külön dicsérendő, hogy csupa fiatal színész kap bizonyítási lehetőséget a filmben. A különálló történetekből összeálló film egyik, a Tinder-randik hátulütőiről és kínjairól szóló szkeccs hátterét a veszprémi belváros adja, egy másik epizód, az átmulatott balatoni éjszaka utáni szörnyű ébredés pedig alighanem Magyarország lakosságának kb. háromnegyedében kelthet ismerős érzéseket.

Balaton Method (2015)

Bemutatásakor talán a nagy hájp elterelte a figyelmet a film finom ötleteiről, remek helyszínválasztásairól, pedig a zenés, a szinte az összes magyar underground előadót felsorakoztató szkeccsfilm simán megéri a második megtekintést is, annyi apróságot lehet még felfedezni benne.

Ha pedig kis kulisszatitkokra vágytok arról, hogyan sikerült kibérelni egy teljes csúszdát, vagy hogy hogyan fért el a révfülöpi restiben majdnem nyolcvan ember, akkor érdemes a film mellé elolvasni a film gyártásvezetőjének remek kommentárjait is.

Swing (2014)

A Swinget bemutatásakor nagy elvárásoknak kellett megfelelnie, pedig az alkotók nem akartak többet, mint egy szórakoztató, zenés-táncos filmet. Ha ennyit várunk el a filmtől, az meghálálja a bizalmat, hiszen valójában a Swing Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska jutalomjátéka.

A balatoni turnéra induló swing-trió persze csak a felszínen szól a zenés performanszokról, hiszen valójában a három főszereplő magára találását nézhetjük végig ebben a néhol egészen szórakoztató másfélórában. Törőcsik Mari és Kulka János vendégszereplése csak hab a tortán, azért meg külön bónuszpont jár, hogy a Swing a kétezres évek vállalati, balatoni bulijainak is örök emléket állít.

Szezon (2004)

Ha nem mindenki a Moszkva térhez hasonlítgatná, talán végre elhallgatna a vita Török Ferenc második egészestés filmjének alul- vagy épp túlértékeltségéről.

Való igaz, hogy nem a szélsebesen cikázó vagy csavaros története miatt emlékezetes film a Szezon, mégis keveseknek sikerült így megragadni néhány klasszikus balatoni karaktert a kitörési lehetőséget kereső felszolgálóktól kezdve, a hajcsárra emlékeztető vendéglátóson keresztül egészen az undok újgazdag vendég, és kalandot kereső feleségéig.

A Szezon ugyan kiutat nem mutat, de legalább humorral közelíti meg hőseit, és pontos látleletet ad arról, milyen is volt a nullás évek rántott karfiol illatú, keserédes valósága a Balatonnál. De azt se feledjük, hogy még a nagy kertmozi-fellendülés előtt készült film egyik jelenete örök emléket állított a balatonaligai szabadtéri mozi sárga széksorainak.

Szerelmes biciklisták (1965)

Bacsó Péter még A tanú előtt elkészült filmje a hazai beat-nemzedék útkeresésére fókuszál, de aki egy újabb szatírára számítana,  annak fontos leszögezni, a rendező ebben a filmben még komolyabb hangvétellel mutatja be hőseit.

“Volt egy fiú és volt egy mániája, megmozgatni az állóvizeket, mert gyűlölte a pocsolyákat” - énekli az egyik, társaival biciklitúrára induló főszereplő, szavaiból pedig nehéz lenne nem kiérezni a fiatalos lázadást, amit a filmben feltűnő Illés zenekar és Koncz Zuzsa is csak tovább erősít. Ha nagyon sarkítani kellene, simán mondhatjuk, hogy hangulata miatt a Szerelmes biciklisták a hatvanas évek Szezonja.

Nem ér a nevem (1961)

Tudtátok, hogy ebben a filmben áll össze a magyar Beach Boys, és alapozza meg a magyar beach-surf-pop hagyományait? Na jó, ez persze túlzás, de ezt a hatvanas években készült filmet fülbemászó zenéje emeli ki a korabeli mezőnyből.

A klasszikus egynyári történetben a legendás Tolnay Klári által játszott főszereplő nem csak munkáját, de szürke személyiségét is Pesten hagyja a balatonlellei üdülési lehetőség miatt, ahol aztán a sorban érkező udvarlók hozzásegítik, hogy megtalálja valódi énjét, és szerelmét. Ha elengedjük a hatvanas évek sematikus filmjeire jellemző ékegyszerűségű sztorit, egészen szórakoztató képet kapunk a korszak romantikus Balaton-képéről.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben