Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ide lehet a strandról beesni - a legjobb nyári kulturális programok

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2015. május 29., péntek — Szandtner Veronika

Fotó: Sebestyén Blanka/welovebalaton.hu

Jubileumát ünnepli idén a Művészetek Völgye és a balatonföldvári KULTKIKÖTŐ is, ami még több fellépőt és programot jelent. A tihanyi révben pedig pár száz négyzetméteren koncentrálódik öt napra a magyar kortárs művészet színe-java. A Vaszary Villa Füreden és a Balatoni Múzeum Keszthelyen tartogat jó kiállításokat nyárra, ehhez pedig teljes értékű csapattagként, fiatalos lendülettel kapcsolódik be a szentbékállai Pegazus. Főszerepben a színház, a kiállítások, és a kortárs megmozdulások.

Művészetek Völgye (július 24-augusztus 2.)

Művészetek Völgye

1900 Ft - 33000 Ft
2015. július 24., péntek
2015. augusztus 2., vasárnap

@ Kapolcs és a környező falvak
Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend

Huszonötödik évét tapossa a Balaton legnagyobb nyári összművészeti fesztiválja. A szervezők sok évi munkája külföldön sem maradt észrevétlen, a jubileumi évre a Művészetek Völgye megkapta a legjobb fesztiváloknak járó Europe for Festival, Festivals for Europe minősítést az Európai Fesztivál Szövetségtől. A kezdetinél már kisebb, de még most is három falu nagyságú Völgy (Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd) idén több ezer programmal és fellépővelNagyon Balaton részeként készül a huszonötödik alkalomra. A Művészetek Völgyével együtt Hobo is ünnepel: 70 éves születésnapi koncertje lesz. Saját portát kap a Momentán Társulat, sőt a Pintér Béla Társulat is leugrik vendégszerepelni a Völgybe.

Fotó: Blanka Sebestyén / WeLoveBalaton

A Hello Wood fából épített mini falujában egészen biztosan minden kísértetiesen hasonlítani fog az igazira, de újdonság lesz az is, hogy idén ők is szerveznek zenei programokat és gyerektábort a Völgybe. Aki eddig elmulasztotta volna, a Völgyben megnézheti a Balaton Method című új, magyar fiatal generációs kultuszfilmet. Újratöltve érkezik a Klastrom, nem is akármilyen kombinációval: világzene és elektronikus életérzés, amit a Fonó Budai Zeneház és az NVC szolgáltat. A programok mellé a hagyományos kékabroszos vonalon túl idén gasztronómiai különlegességeket és finom kézműves söröket ígérnek a szervezők.

ARTplacc kortárs művészeti és design fesztivál, Tihany, (július 22-26.)

ARTplacc 2015

0- 10000 Ft
2015. július 22., szerda
2015. július 26., vasárnap

@ Tihanyi PIAC placc

8237 Tihany, rév (kompállomás)
+36 20 466 5568

Családias és oldottan művészi hangulat uralja a tihanyi révben július végénNagyon Balaton részeként megrendezett ARTplaccot is. Kezdünk gyanakodni, hogy a lampionok, színes vásznak és függőágyak tényleg tudnak valamit, mert tavalyi tapasztalatunk alapján az ARTplaccon is könnyen ott tudja magát felejteni az ember.

Fotó: Blanka Sebestyén / WeLoveBalaton

Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy a programok szerepe sem elhanyagolható ebben, na meg a jó társaság is fontos. A hazai, fiatal kortárs kultúra legmenőbb intézményei, produkciói és előadói koncentrálódnak idén is pár száz négyzetméteren a tihanyi révben, július 22 és 26. között. Nappal workshopok, szakmai beszélgetések és családi programok, este mozi, színház, az éjszaka pedig egészen biztosan warm-up szettekkel és élőzenés koncertekkel fog minket elcsípni. A fesztivál idei programja egyébként a feltörekvő fiatal művészekre koncentrál, ennek jegyében mini „one-man show”-k keretében mutatják be a képzőművészek saját alkotásaikat.

Kultkikötő, Balatonföldvár (június 26 – augusztus 29.)

Úgy látszik, hogy minden jubilál idén a Balatonnál, a déli parton a KULTKIKÖTŐ ünnepli ezen a nyáron tizedik születésnapját. A balatonföldvári szabadtéri színházi programsorozatnak  elvitathatatlan szerepe van abban, hogy a színház nyáron a nyaralók után költözik a Balatonra. Nincs műfaj, ami ne jelent volna eddig meg a nyári programjukban: komédiák, operettek, filmvetítések, gyerekmatinék, koncertek.

Kultkikötő 2015

2015. június 26., péntek
2015. augusztus 29., szombat

@ Kultkikötő – Balatonföldvári Szabadtéri Színház

8623 Balatonföldvár, Bajor Gizi sétány 1.
+36 30 665 5989

A sokszínűség idén is mottójuk: színházon kívül lesz Quimby és KFT koncert, Badár Sándor stand-up est. Kortárs táncot hoz le Góbi Rita és Földváron vendégszerepel majd a Szabadkai Népszínház társulata is. Az ünnepre saját produkcióval is készülnek, A lemez két újabb oldala című képzeletszínházi előadás Janikovszky Éva felnőtteknek szóló írásából készül. És újdonság lesz az is, hogy  a földvári helyszín mellett Boglárra és Fenyvesre is terjeszkedik a KULTKIKÖTŐ, épp a napokban lett végleges a műsoruk. A tizedik születésnapot Földváron Budapest Bár koncerttel ünneplik, a szezont pedig majd egy nagy Budapest Jazz Orchestra koncert zárja majd.

Tihanyi Szabadtéri Játékok (július 10 - augusztus 29.)

Bujtor István Szabadtéri Színpad

8237 Tihany, Major utca 65.
+36 30 725 5818

Az elmaradhatatlan Budapest Bár és Csík Zenekar koncerteken túl jönnek a Játékszínből bulvárelőadások, mint a Primadonnák, vagy az Agatha Christie-féle Tíz kicsi néger színpadi átirata, valamint az Orlai Produkciós Iroda is érkezik Audrey Hepburn nélkül, de Római Vakációval. Vári Éva és Benedek Miklós kettősét az Aranytóban, Szabó Kimmel Tamást pedig A folyón túl Itáliában láthatjuk majd főszerepben. A Bujtor István Szabadtéri Színpad idén is tele lesz élettel: július 10-től kezdve minden hétvégén számíthatunk itt programokra.

Vaszary Villa, Balatonfüred

Vaszary Villa

8230 Balatonfüred, Honvéd utca 2-4.
+36 87 950 876

Füred egyik legizgalmasabb múzeumát nyugodtan felvehetjük a nyári esőnap programok közé lehetséges opciónak, de a június 20-ai Múzeumok Éjszakájára is nyugodtan számolhatunk velük. Augusztus elejéig még megtekinthető a Robert Capa kiállítás és a Találkozás Picassóval című tárlat, amin Jean Cocteau fényképei és Picasso-grafikák vannak kiállítva. Nyárra még két tárlattal készül a galéria, június 13-án nyílik meg a Cilinder és lokni című kiállítások, ahol a Szépművészetiből kölcsönzött osztrák biedermeier képek láthatóak majd és ugyanezen a napon nyílik a Fővárosi Képtár gyűjteményéből kölcsönzött képekből egy tárlat, ami a 19. század első feléből mutat be festményeket. Bár a nyár vége még messze, de augusztus végére is előre tervez már a múzeum, akkor a modern magyar festészet remekeiből tervez tárlatot nyitni.

Fotó: Csongor Kiripolszky / welovebalaton.hu

Balatoni Múzeum, Keszthely

Balatoni Múzeum

8360 Keszthely, Múzeum utca 2.
+36 83 312 351

Akár kisgyerekeknek is lebilincselő program lehet Guido Vedovato képzőművész kiállítása, akinek képein a valóság keveredik a fantáziával, a gyermekkor emlékei a szürrealitással. Az olasz festő ars poeticájának szerves része az ősi technikákhoz és látásmódhoz való ragaszkodás. Neoprimitív, színektől duzzadó festményei, előszeretettel ábrázolt mesefigurái gyerekeknek és felnőtteknek is érdekesek. A kiállítás május 9. és június 21. között látható a keszthelyi Balatoni Múzeumban.

Fotó: Csongor Kiripolszky / welovebalaton.hu

Festetics kastély, Keszthely

Festetics-kastély

8360 Keszthely, Kastély utca 1.
+36 83 312 191

Korábban írtunk róla, hogy nagy munkálatok zajlanak mostanság a Festetics kastélyban. A tervek szerint 2015 végére a kastély több része és a Pálmaház is megújul, illetve új kiállításelemek kerülnek a meglévőek mellé. Bár a kert és az épület egyes részei biztosan le lesznek zárva ezen a nyáron, a kastély állandó kiállításai változatlanul látogathatóak, május 31. és augusztus 31. között pedig egy nyári időszakos kiállítással is készülnek.

Fotó: Csongor Kiripolszky / welovebalaton.hu

Farkas Katalin mandala és üvegfestő Eget-földet összekötve címmel állítja ki munkáit a Festetics kastélyban. A kastély parkjában idén is megrendezik a Keszthelyi Nyári Játékokat július 24. és augusztus 17. között. Az idei programban a tavalyi év nagy sikerei köszönnek vissza. A Centrál Színház színészei  Michael Frayn Függöny fel! című komédiájával nevettetnek, ami egy leharcolt színházi társulat vicces jelenetekben bővelkedő turnéjáról szól. De lesz még Hét Boszorka koncert, előadják a Pletykafészkek és az Illatszertár című előadásukat és ismét látható lesz a Black Comedy a Festetics kastély parkjában. Már csak a jó időért kell drukkolni!

KOGART Tihany

KOGART Tihany

8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 10.
+36 30 955 5958

A Borsos Miklós grafikáit kiállító állandó tárlaton kívül jelenleg a magyar romantika korszakából származó festményeket láthat, aki június 28-ig a tihanyi KOGART Galériába látogat. A Hazádnak rendületlenül című kiállítás harminc festményen keresztül igyekszik bemutatni a magyar romantika sokszínű művészetének legjellemzőbb témáit és legjelentősebb hazai képviselőit. Többek között Székely Bertalan, Madarász Viktor és Benczúr Gyula alkotások is láthatóak a tárlaton.

Fotó: Csongor Kiripolszky / welovebalaton.hu

Pegazus, Szentbékkálla

Pegazus

8281 Szentbékkálla, Zrínyi u. 22.
+36 30 297 2028

Bármiben mernénk fogadni, hogy a tavaly nyáron még teszt üzemmódban működő Pegazus idénre a Káli-medence egyik legizgalmasabb helye lesz. Nem csak a kissé eldugott, festői környezet és a titokzatos épület, de az üzemeltetők által kitalált fiatalos koncepció is ezt sejteti.

Fotó: Csongor Kiripolszky / welovebalaton.hu

Az idei nyárra az esti borozós-grillezős vonal mellé egy nagyszabású kiállítást terveznek. Az Emlékek tava című kiállítás inspirációs forrásai azok a Balatonhoz kapcsolódó személyes levelek, fotók, naplórészletek lesznek, amiket június 15-ig küldünk be a Pegazusnak (emlekektava@gmail.com). A csavar az egészben, hogy a beküldött anyagok nem egy az egyben lesznek kiállítva, hanem csupán ihletforrásként szolgálnak a meghívott kortárs képzőművészek műveihez, akik várhatóan izgalmas dolgokat alkotnak majd a Pegazusban.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben