Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ilyen lesz a Helikon Kastélymúzeum és az Amazon Szálló

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2015. április 9., csütörtök — Sebestyén Blanka

Fotó: Sebestyén Blanka

Keszthelyen több, mint 1500 négyzetmétert érintő fejlesztési munkákat kezdtek meg télen rengeteg pénzért, mi pedig megszereztünk néhányat a tervek közül. Kiderült, hogy a kastélyban installációk egész sorát ígérő vadonatúj rész lesz, a szomszédos utcában lévő Amazon Szálló homlokzata pedig kísértetiesen hasonlít majd az eredeti, 18. századi formájához.

Februárban komoly építkezés kezdődött Keszthelyen, mivel a kastély üzemeltetői EU-s pályázaton 2 milliárd forintot nyertek. Ebből a pénzből megújul a kastély főbejárata és annak környéke, az emeleti kiállítás, a bormúzeum, a gazdasági bejárat, a hűtőgépház, sőt még egy ideiglenes kiállítótér is. A jelenlegi irodaszárny az átalakítás után az új Festetics Arcképcsarnoknak ad majd otthont, ahol öt teremben installációk egész sora térbeli olvasókönyv formájában mutatja be a hercegi családot. Az első terembe például egy "Festetics Fát" terveznek.

Fotó: Helikon Palace Museum

A projekt legdrágább része (1,1 milliárd Ft) az eddig parlagon álló Amazon szálló felújítása lesz: itt kulturális programokat szeretnének tartani, mellette pedig lesz egy állandó kiállításuk is, Főúri utazások címmel. Ha még ez sem lenne elég egy múzeumvárosnak, egy Veteránautó Látogatóközpontot is berendeznek ide.

Festetics-kastély

8360 Keszthely, Kastély utca 1.
+36 83 312 191

A kastélytól különálló, de annak közvetlen közelében fekvő Amazon Szállót belülről teljesen kibontják, az eredeti kocsiáthajtóval együtt, ahol a pénztár kap majd helyet. A főhomlokzatot szeretnék az uradalmi építésziroda kőműves mesterének, Hofstädter Kristóf 1776 körüli tervének (lent, 1. kép) megfelelően rekonstruálni (lent, 2. kép), de az épület későbbi bővítéseit is megtartják és felújítják, ráadásul egy új, háromszintes kiszolgáló épületszárnyat is építenek. Miként a Kastélyban, úgy itt is minden megközelíthető lesz a mozgássérültek számára is.

Fotó: Helikon Palace Museum

A beruházás harmadik elemeként a lepkeháznak és a növényháznak otthont adó Pálmaház ugyancsak megújul. Itt geotermikus energiát felhasználó talajfűtési rendszert építenek ki, a középső, legmagasabb épületbe pedig egy függőfolyosóval oldják meg az átjárást az oldalsó szárnyakból. A Pálmaházat egyébként hamarosan a látogatási útvonalba is bevonják. 

Fotó: Helikon Palace Museum

A felújítást a tervek szerint 2015 végén fejezik be, de a Festetics-kastély addig is változatlanul látogatható. Az állandó kiállítások mindvégig nyitva tartanak, a kert jelentős, Henry Ernest Milner terveihez visszanyúló átalakítása miatt viszont jelentősebb kertterületeket is lezárnak a munkálatok során, de mindig marad majd a látogatók számára is nyitott kertrész. 

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben