Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: a balatonalmádi Óvári Messzelátó

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. november 14., csütörtök — Zoltán Molnár

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Több mint százéves kilátóból szemlélődhetünk a Fűzfői-öböl csendes vizén és a vörösberényi erődtemplomon, ha felsétálunk a város szélén lévő messzelátóhoz.

Óvári-messzelátó

8220 Balatonalmádi, Öreg-hegy
+36 88 594 081

Balatonalmádi ugyan nem az égbe törő hegycsúcsairól ismert, de így is találunk olyan magaslatot, ahonnan látványos panorámát kapunk. A táj e képességére épít a frappáns nevű messzelátó is. A tópart egyik legrégibb kilátójáról van szó, ami a 20. század legelején épült vörös homokkőből és vörösfenyőből, cseréptetővel fedve. A nevét Óvári Ferenc ügyvédről, parlamenti képviselőjéről, almádi lokálpatriótáról kapta. A kilátót először egy 1906-os vihar, majd a második világháború döntötte romba, de mindannyiszor újjáépítették. Egy ideig Wesselényi-kilátóként működött. A rendszerváltás után többször renoválták, legutóbb 2016-ban.

Szép kilátást kap, aki felsétál ide: a Fűzfői-öblöt a maga teljes pompájában lehet szemlélni, előtte pedig Vörösberény városrész látható a román stílusú erődtemplommal együtt. Láthatjuk a szemközti kenesei magaspartot, arrébb pedig a somogyi dombok húzódnak.

Hogyan jutok ide? A városházától induló, amúgy kék háromszög jelzésű Vörös Homokkő tanösvényen egy könnyű, fél órás sétával elérhető a kilátó. Autóval is feljuthatunk a Petőfi Sándor-Baross Gábor-Kilátóhegyi utcákon, kerékpáron pedig a Veszprémet Almádival összekötő biciklis útvonalon érdemes menni (Töltés utca), majd szintén a Kilátóhegyi utcán feltekerni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben