Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: A kenesei soós-hegyi kilátó

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. december 12., csütörtök — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A tragikus sorsú Soós Lajos költőről elnevezett hegyen található az egyszintes kilátó, amiről belátni a Balaton teljes keleti medencéjét.

Soós-hegyi kilátó

8174 Balatonkenese, Tátorján sétány
+368859464

Pár éve egyszer végigjártuk a kenesei Tátorján-tanösvényt, ami nem olyan felkapott, mint némely badacsonyi vagy tihanyi tanösvény, ellenben sok érdekességet tartogat. Egyfelől aránylag könnyed sétát kínál egy Balatonkenese központjából induló ösvényen, másfelől ismereteket ad át mind az egyedülálló itteni növényzetről, mind a Balaton hullámzása által létrehozott löszfalról. Ennek a tetején magasodik a kilátó, amit - a hegyhez hasonlóan - Soós Lajos költőről neveztek el. A melankolikus, őt az öngyilkosságba taszító depresszió kínozta művész szerette e tájat, ezért vörös homokkőből emlékobeliszket állítottak neki a kilátótóhoz közel.

Az egyszintes fa kilátóval voltaképp egy kevésbé szép adótornyot rejtettek el, vettek körbe, így a kellemesség és hasznosság összeadódott. Aki végigjárja a tanösvényt és felmegy a 175 méter magas dombra, majd fellépcsőzik a kilátóba, egyedülálló panorámát kap, ami a Fűzfői-öböltől Tihanyon át Siófok környékéig nyúlik. Ha végignéztük az öböl panorámáját, ne felejtsünk el anélkül lemenni a hegyről, hogy elolvassuk Soós rávésett költeményét.

Hogyan jutok ide?

  • Gyalog a tanösvényt ajánljuk, ami a kenesei Kultúra Házától indul (itt parkolni is tudtok), majd a Tatárlikakat érintve kúszik fel a Soós-hegyre (kb. 2 km hosszan).
  • Autóval a Bajcsy-Zsilinszky utca-Gyurgyóka sétány-Tátorján sétány útvonalon tud feljutni, akinek nem megy a séta.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben