Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: a vonyarcvashegyi Berzsenyi-kilátó

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. október 4., péntek — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A sötét fából ácsolt kilátó akár Mordorba is passzolna, pedig csak nem sokkal Vonyarcvashegy fölött járunk.

Berzsenyi-kilátó

8315 Gyenesdiás, Pető-hegy
+36 83 348 253

Igazi kilátónagyhatalom a Balaton északi partjának zalai része, hiszen Balatongyörök, Vonyarcvashegy és Gyenesdiás látszólag egymással verseng azon, melyik település tud több kilátót felmutatni a Keszthelyi-hegységben. A vonyarciak egyik kilátója a 355 méteres Pető-hegyen, az erdő mélyén megbúvó Berzsenyi, ahol gyönyörű körpanorámát kapunk a környékről. 

Észak felé a Keszthelyi-hegység erdős hegyvidéke terpeszkedik, dél felé a Balaton és a Keszthelyi-öböl a Zala torkolatával, de nyugatra és keletre is messzire el lehet látni. Rendkívül tiszta időben az Alpokalja és a Mecsek is kivehető a távolban ködösen. A kilátó egész modern, a mordori hangulatot árasztó, sötét fából ácsolt építményt 2002-ben újították fel. A geocaching rajongói ládát is találnak itt.

Hogyan jutok ide? A legcélszerűbb útvonal a vonyarci vasútállomásról indul: a piros sáv jelzést kell követni hegynek felfelé a Kossuth Lajos utcán, majd a Fő utcán és további hegyi utcákon át érünk be az erdőbe, ahonnan meg sem állunk a kilátóig. Érdekesség, hogy akár biciklivel is végigmehetünk az útvonalon (itt egy térkép hozzá). Opció még, hogy a Gyenesdiás határában lévő körforgalomtól a Kéktúra jelzését követve eljutunk a gyenesdiási Nagymezőig, ahonnan a sárga sáv jelzés visz a kilátóhoz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben