Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kilátóra fel! Innen nézd a Balatont: Gulács

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. augusztus 30., péntek — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nyaktörő mutatvány feljutni a majdnem 400 méteres csúcsra, de a kilátásért és a csúcshódítás élményéért is megéri. Csak aztán a lefelé vezető útra kell egy kicsit figyelni.

Gulács

8284 Nemesgulács, Gulács
+36 87 433 124

A tapolcai vidék tanúhegyei közül kevés hasonlít jobban egy vulkánra, mint a Gulács. A szemközti partról is jól látható, bár a Badacsony mellett szerény dombocskának tűnő, 393 méteres kúp kevésbé tud uralkodó magaslat lenni a többi nagy hegy között. Természeti látnivalókban gazdag: bazalt alkotja, jellegzetességei a bazaltorgonák, kőtengerek. Utóbbin könnyű eltéveszteni a turistaút irányait is. Hűs forrása is - amely mellett elvezet az út - a Sér-kút. Az említett bazalt miatt jó ideig itt is folyt bányászat, a tájsebek a mai napig látszanak a hegy északi oldalán.

Ha megmászni szeretnénk, arra számítsunk, hogy enyhe lejtővel kezdődik az út, amely a csúcshoz közel meredeken emelkedik. A tető nem egy széles "plató", mint például a Badacsonynál vagy a Szent György-hegynél. Ráadásul erdős, így csak egy-két széles "nyílást" találunk a fák között, ahonnan azonban remek panoráma tárul elénk.

Hogyan jutok ide?
1. Nemesgulács központjától kövessük a zöld sáv jelzését, majd térjünk át a kék háromszögre, az visz a csúcsra.

2.
A Badacsonytomajt és Nemesgulácsot összekötő úttól lehet az Országos Kéktúrán feljutni (a köbölkúti apró temetőtől érkezik az út, majd halad északnak).

3. Káptalantótitól a közúton halad a kéktúra, majd hirtelen bekanyarodik jobbra, a Gulács erdejébe. Mindkét kéktúrás útvonalnál fontos, hogy a kék sáv jelzés nem visz a csúcsra, ahogy az 1. számú útvonalnál. Itt is le kell térnünk a kék háromszögre.

Legyetek résen, könnyű eltévedni, főleg lefelé, ezért nem árt a túrát úgy tervezni, hogy sötétedés előtt leérjetek!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton
Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben