Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kincsvadászat és rompiknik a Balatonnál - 1. rész

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2013. augusztus 14., szerda — Travellina

Ha már unalmas a strand és a lángos, indulhat a kincsvadászat a Balaton környékén - a tó mindkét partján rengeteg romos vár és templom vár felfedezésre, amelyek ráadásul ingyen látogathatóak. Akár plédet és piknikkosarat is magunkkal vihetünk, hogy délben már egy ligetekkel körülvett, csendes rom tövében fogyasszuk el az ebédet. Írásunkban egy csokorra valót válogattunk az északi partról, illetve a Balaton-felvidékről. A lenti romok egy részének és még sok minden másnak a leírása részletesen is megtalálható Balatoni romok blogon, ahonnan további ötleteket meríthettek kirándulásokra. Folyt.köv

Essegvár, Bánd

Essegvár

8443 Bánd, Kossuth Lajos utca
Essegvár a facebookon
Részletek

Ha valaki szereti az olyan várromokat, ahol a madár se jár, annak pont megfelelő Bándon a XIV. századi Essegvár romja. Eredetileg fából építették, feltehetően 1270 körül, majd a XIV. században alakították át kőépületté. A faluból rövid, meredek turistaösvény vezet a várhoz.  Gyönyörű, verőfényes, kora nyári délutánon jártunk arra, de közelben-távolban nem volt más látogató.

Régi papírmalom, Sóly

8193, Sóly, Séd partján
Részletek

A zirci cisztercita apátság az 1780-as években határozta el, hogy papírmalmot alapít a birtokához tartozó Sóly faluban, kihasználva az ottani patak kiváló vízhozamát. Egy évtized múlva már meg is kezdte működését a malom, amelynek termékeit nem elsősorban könyvek készítéséhez használták, hanem közigazgatási és egyházi adminisztrációs célokra. A termelés egészen 1851-ig zajlott, amikor is már nem tudták tartani a versenyt a korszerűbb nagyipari, gépesített üzemekkel. A sólyi papírmalom romjait kalandos volt felkeresni. A Kossuth Lajos utcáról a Vasút utcára fordulva két régi kőhídon kell keresztülhajtani, aztán a második után rögtön balra fordulni. Itt a murvás út hamar eltűnik, és a gazos réten kell haladni. Amikor nekivágtunk a kis – korántsem terepjáró-viszonyokra kitalált – autóval a mezőnek, kérdéses volt, meddig bírjuk. Teljes megrökönyödésünkre a nagy semmiből előbukkant egy másik autó, így azt előzékenyen magunk elé engedve csak addig mentünk, amíg nem láttuk, hogy az elakadt a fűben. Így hát leálltunk, és gyalog folytattuk az utunkat, míg a fák lombjai közül végre előtűntek a falmaradványok.

Papsokai Szent Mihály templomrom, Balatonfüred

Szent Mihály-templomrom

8230 Balatonfüred, Balatonszőlős felé vezető úton
Részletek

Balatonfüred nemcsak a cukrászdáiról nevezetes, de számos múzeuma és egyéb nevezetessége mellett egy templomromot is találunk itt. Papsoka elnevezése egyházi birtoklásra utal, részben itt laktak a tihanyi apátság szolgái. A román templomot többször átépítették, valószínű, hogy a török időkben pusztult el. Balatonszőlős felé haladva, a Vázsonyi útról már meglátjuk a hegyen ágaskodó templom romjait, amihez mindenképp érdemes felkapaszkodni, már csak a kilátás miatt is.

Barlanglakások és templomromok, Tihany

Tihany a romvadászok egyik kedvenc terepe lehet, itt ugyanis három érdekes rom is van. A barlanglakásokban feltétlenül érdemes tenni egy túrát. Az Árpád utca végén ingyen le lehet parkolni, onnan szűk fél óra alatt a jól jelzett ösvényen elérhetőek a barlangok, amelyek a X-XI. század környékén keletkeztek. A sétaútról pompás kilátás nyílik a tavakra, az azon ringatózó vitorlásokra, az apátság tornyaira és a falura. A romantikus, nyugodt hangulatot a körülöttünk repkedő pillangók és a kabócák zümmögése is erősítette, no meg az erdő végtelen nyugalma. Tihanyban a remetelakokon kívül két Árpád-kori romtemplom is áll: az apáti templomrom és az újlaki templomrom. A XII. századi, román stílusú apáti templomromot a 71-es út sajkodi leágazása közelében találjuk, a gondozott réten jól látható a főútról. Az újlaki templomrom sajnos nem érvényesül olyan szépen, meglehetősen benőtte a növényzet. A Club Tihany Hotel főúttól legtávolabbi parkolójához, a recepció környékére kell menni, és ott, a zöld kerítésen két kapu található: az egyik, az íjászoké általában zárva van, úgyhogy a másikon kell bemenni, ahonnan pár tucat lépcső vezet fel a kis templomhoz.

Szarvaskői vár, Döbrönte

Szarvaskő vára

8597 Döbrönte, Fő utca 25.
Szarvaskő vára a facebookon
Részletek

Az Esterházy család mauzóleumáról nevezetes Gannától pár percre található Döbrönte, egy szépen rendezett kis falu, a szarvaskői vár romjaival. A falu főutcájáról remek látvány nyílik a temető felett elhelyezkedő vár két megmaradt részére: a rondellára és a belső torony egy részletére.

Folytatjuk!

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben