Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Különleges helyszínre megálmodott nappali fesztivállal újít a MOL Nagyon Balaton

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2018. május 18., péntek — We Love Balaton

Fotó: Hegyi Júlia Lily - MOL Nagyon Balaton

Hat éve indult a MOL Nagyon Balaton legnagyobb balatoni fesztiválokat tömörítő rendezvénysorozata. Tavaly már egymilliónál is több látogató érkezett a sokoldalú programokra, ahol a jazztől a technón át a nappali fröccsözős-piknikes eseményekig mindenki találhat olyat, ami miatt megéri felfedezni a Balaton kevésbé ismert helyszíneit is. Lobenwein Norberttel és Fülöp Zoltánnal, a MOL Nagyon Balaton ötletgazdáival beszélgettünk az idei rendezvényekről, amelyekre 80-nál is több világsztár érkezik. Kiderült az is, idén milyen új helyszínnel bővül az augusztus végi programok sora.

Milyen újdonságokkal készül az idei évre a MOL Nagyon Balaton?

Lobenwein Norbert: A közönség minden évben nagyon várja azokat a fesztiválokat, amelyek a Balatonon zajlanak, de ettől még nem dőltünk hátra. Azon dolgozunk, hogy mindig legyenek új események, olyan élmények, amelyek a hidegebb hónapokra is feltöltik az embert és amelyekért turisták itthonról és külföldről a Balatont választják.

Az idei újdonságok közül elsőként egy nyár végi programot emelnék ki: augusztus 19-én a balatonboglári Gömbkilátó és környéke ad otthont az 1. Balaton Pikniknek. Ez egy napközbeni esemény, fröccsel, jógával, lazulással, este pedig a 25 éve együtt zenélő bécsi Kruder & Dorfmeister páros 4 órás szettjével - egészen naplementéig.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Az 50 éves Siófok egyik ünnepi programjaként Lovasi Andrást a Plázson látjuk vendégül egy olyan életmű-koncerttel, amelyen Kispál András, Kiss Tibi, Falusi Mariann is színpadra lép, a legnagyobb Kispál- és Kiscsillag-dalokkal, az Arénában látott látvánnyal. Nagyon szereti a közönségünk a kompkoncerteket, ezért ebből idén is hármat indítunk: most szombaton a Halott Pénzzel (ez már teltházas - a szerk.), júniusban a Margaret Island-del, szeptemberben pedig Ákossal a fedélzeten.

Örülök, hogy a Klassz a Parton képviseletében végre a komolyzene is megjelenik idén a kínálatunkban, de talán nevezhetem újdonságnak azt is, hogy a B my Lake Zamárdiból Keszthelyre költözik, várhatóan sok tízezer vendéget csábítva ezzel a nyugati régióba. Az idei nyáron 80-nál is több világsztár lép fel a MOL Nagyon Balaton különféle eseményein, számtalan műfajban, a hazai előadók számát pedig megbecsülni se tudom.

Fotó: Hegyi Júlia Lily

Mi az, ami nagyon sikeres volt az elmúlt években, és továbbviszitek?

Fülöp Zoltán: A MOL Nagyon Balaton egy olyan ernyő, amely alá meghívtuk a szerintünk legizgalmasabb balatoni programokat és mi magunk is 15-20 új eseményt indítottunk már útjára. A partnerek és a saját eseményeink között is akadnak egészen pici, pár ezer fős, de nagyon szerethető fesztiválok és olyanok is, amelyek miatt százezres közönség jár itthonról és külföldről egyaránt a Balatonra. A legnagyobb közönséget és figyelmet a Balaton Sound vonzza, de ugyancsak százezres, illetve sok tízezres közönséggel büszkélkedhetnek a Művészetek Völgye, a STRAND és a B my Lake fesztiválok, vagy akár a VeszprémFest és a Veszprémi Utcazene Fesztivál is.

A sikert nem csak számokban mérjük, a Kultkikötő például egy igazi kuriózum, koncertekkel és más kulturális programokkal. A Paloznaki Jazzpiknik kis fesztivál, de programban és hangulatban is a legerősebbek között van, a VeszprémFest pedig évek óta nagyon magas színvonalú programmal gazdagítja Veszprém és a Balaton Régió kulturális kínálatát.

Milyen szempontok alapján választjátok ki a Nagyon Balaton rendezvényeit?

L. N.: A Balaton Sound szervezőiként és belföldi turistaként is megtapasztalhattuk, ahogyan a régió nagyjából 10-15 évvel ezelőtt kezdett új életre kapni. Ez szinte kizárólag azoknak köszönhető, akik hittek a Balatonban és hajlandóak voltak munkát, pénzt, energiát áldozni a saját ügyükre, legyen az egy étterem, egy piac, egy galéria, vagy éppen egy fesztivál. A mi első nagy “ügyünk” a Balaton Sound volt, amely sikere miatt pár napra a megszokottnál nagyobb figyelmet kapott a Balaton, éreztük, láttuk, hogy a fiataloknak vonzó alternatíva lett a tó. A Sound sikere miatt a régióban működő kisebb-nagyobb rendezvények szervezői közül sokan kerestek meg minket azzal, hogy segítsük őket a kommunikációban. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a sok-sok, esetenként alig ismert balatoni produkciót közösen, egy csokorban kínáljuk a közönségnek, elsősorban arra fordítva figyelmet, hogy általuk, velük emeljük a Balaton rangját, imidzsét.

A szempontjaink szubjektívek: azokat a programokat, fesztiválokat, eseményeket szeretnénk minden évben bemutatni, amelyek nemcsak vonzzák a turistákat, de a Balaton nevét is építik. Biztosan van olyan esemény, amely kimaradt eddig a MOL Nagyon Balaton sorozatból, pedig ott lenne a helye. Ezt igyekszünk korrigálni a jövőben.

Fotó: MOL Nagyon Balaton

Melyek azok a programok, amiket a legjobban vártok?

F.Z.: A Balaton Sound főszervezőjeként természetesen elsősorban azt, de a B my Lake, vagy akár a kompkoncertek is mindig nagy élményt adnak.

L. N.: Az idei újdonságok közül balatonboglári Balaton Pikniket várom leginkább. Nagyon örülök, hogy Lovasi András igent mondott a felkérésünkre és nagyon várom az idei STRAND Fesztivált is.

Hány látogatóra számítotok az idén?

F. Z.: Amíg pár évvel ezelőtt néhány százezer, tavaly már egymilliónál is több vendég érkezett a Balaton régióba, a legtöbb esetben kifejezetten a programok miatt. Idén is egymilliónál több vendéget várunk.

Fotó: Balkányi László - We Love Balaton

Terveztek-e fesztivált a klasszikus értelemben vett szezon meghosszabbításaként?

L. N.: Pár évvel ezelőtt a STRAND Fesztivált és a B my Lake-et elsősorban azért mozdítottuk el augusztus 20-áról, mert célul tűztük ki, hogy a főszezon vége felé is élettel töltsük meg a Balatont. Félig-meddig balatoni lakosként az a tapasztalatom, hogy augusztus 20-a után még a non-stop nyitva tartó helyek közül is a legtöbben lehúzzák a redőnyt. Erre a két fesztiválra tavaly már 130 ezernél is többen érkeztek a Balatonra augusztus utolsó hétvégéjén, idén pedig két, külön helyre kerül a két esemény. A STRAND marad Zamárdiban, a B my Lake viszont Keszthellyel egy olyan régiót céloz meg, ahol ebben az időszakban kifejezetten érezhető és hasznos, ha több tízezer hazai- és külföldi fiatal utazik oda. Egyre több az olyan visszatérő vendég, aki anno fesztiválturistaként érkezett.

Mit ad a rendezvénysorozat a balatoni régió kevésbé felkapott helyszíneinek?

F. Z.: Több olyan kezdeményezés is működik a Balatonon, amely a "rejtett kincsekre" irányítja a figyelmet. Ez nekünk is célunk. Részben ezt a feladatot tölti be az idén induló Balaton Pass, amelyhez júliusban a MOL-kutakon juthatnak hozzá a vásárlók. Hatvannál is több helyet ajánlunk, amelyekre a Balaton Pass kedvezményt nyújtó kuponokat ad.


Melyik az a hely a Balatonnál, amit a MOL Nagyon Balaton fesztiválok miatt fedeztek fel?

L. N.: Azt remélem, hogy sok ilyen van. Nemcsak a sokak által ismert fesztiválok miatt, hanem azért is, mert a MOL Nagyon Balaton kifejezetten turisztikai programokat is kínál. Ilyenek a Hosszúlépés.járunk? sétái, amelyek a Tihanyi Apátság, vagy a keszthelyi Festetics-kastély ismeretlen oldalát, titkait mutatják be, de az idén már a Balaton Camino is része  programsorozatnak. Arra biztatunk mindenkit, hogy bicajjal, vagy gyalog kerüljék meg a Balatont, de már az is öröm, ha egy család sétál néhány kilométert egy általa addig nem ismert szakaszon, és készít pár fotót.

Kollégáimmal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen a Balaton 20 pontján állítjuk fel azokat a MOL Nagyon Balaton Panorámapontokat, amelyeknél egy-egy hatalmas képkeret segítségével a legszebb kilátással lehet fotózkodni.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Milyen alternatív helyszínek jöhetnek még szóba a Balatonnál koncertekre, mint pl. a kompkoncert?

F. Z.: Nehezen állunk ellen, ha találunk egy-egy különleges helyszínt. A kompkoncert egyértelműen az egyik legszebb helyen zajlik, hiszen a program közben a hajók a Balaton közepén úszkálnak fel-alá, sokszor nehéz megállapítani, éppen merre is járunk. A balatonboglári Gömbkilátó régóta az egyik vágyott helyszínünk és annak is örülök, hogy egy frekventált napon, augusztus 19-én napközbeni programmal, az első Balaton Piknikkel jelenhetünk meg ezen a csodás helyen.

Milyen lesz az idei MOL Nagyon Balaton magazin? Mikortól elérhető és hol lehet megtalálni?

L. N.: A napokban indult el az idei Balaton Magazin terjesztése, 300 ezer példányban. Hamarosan már az egész országban meg lehet már találni, MOL-kutakon, strandokon, éttermekben. A célunk ezzel ugyanaz, mint az egész MOL Nagyon Balaton sorozattal: elsősorban a potenciális hazai turisták figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy mi minden történik idén is a Balaton környékén.

Keressétek a Balcsi környékén a vadiúj, ingyenes Balaton magazint, benne rengeteg programajánlóval, gasztrotippekkel,...

Posted by Nagyon Balaton Official on Sunday, May 13, 2018

Budavári Dóri és Kiss Ádám kollégáim nagyon jó munkát végeztek. Olvasmányos, valódi magazint szerettünk volna az olvasók kezébe adni. Exkluzív interjút adott nekünk az Oscar-díjas Jared Leto, aki zenekarával a STRAND Fesztiválon lesz idén a vendégünk, és David Guetta, aki a Balaton Soundon lép majd fel. Közösen ültünk le beszélgetni az 50 éves Ákossal és Lukács Lacival, de Lovasi András, Palvin Barbi, Dzsudzsák Balázs, Mautner Zsófi vagy Fluor Tomi is megosztotta velünk a kedvenc balatoni emlékeit, vagy azokat a helyeket, ahol szerintük a legjobb enni, inni, pihenni a Balatonnál.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben