Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Kisfaludy Sándor több nyelven beszélő, rajzolni és hegedülni tudó világlátott katona, Beethoven barátja és korának Don Juanja volt egy személyben: született polihisztor volt, aki nem mellesleg huszonkilenc évesen berobbant az irodalomba bestsellerével, a Himfy szerelmeivel. Így nem is annyira meglepő, hogy egykori kúriáját már 1951-ben emlékházzá alakították.

Hatéves korában hagyta el otthonát, majd a napóleoni háborúk után tért vissza oda feleségével, Szegedy Rózával. Mivel leszármazottai nem voltak, így a ház először a veszprémi püspökhöz, majd annak intézőjéhez, végül pedig köztulajdonba került. Kéziratai mellett itt őrzik személyes tárgyait, például a misztikus Lavater-koponyát, amit 2018 óta egy 3D-bemutató keretében ismerhettek meg közelebbről: a legenda szerint a névadó orvos – mára már megcáfolt elméletének alátámasztása érdekében – saját kezűleg rajzolta a fel a koponyára a különböző hajlamok és érzékek helyét.

Az irodalomtörténeti tárlaton kívül a Városi Múzeum egyéb kiállításai is itt kaptak helyet: a  Sass-Brunner festőcsalád képei és a úgynevezett Lilike-emlékszoba mellett ide kerültek a várnál végzett ásatások során előkerült kerámiák, valamint a geológia, az  egyház- és várostörténet egyéb helyi emlékei, illetve a híres sümegi csengőgyűjtemény is.

Tipp: Kisfaludyhoz még a  Rózsakő köthető, ahol feleségével üldögélve megalapozta a legendát, miszerint ott örök szerelmek köttetnek.

Elérhetőség

8330 Sümeg, Kisfaludy tér 2.
+36 70 466 4036
Módosítanál? Küldd el!

Árkategória €€€€

Nyitva tartás

HétfőZárva
Kedd09:00-16:00
Szerda09:00-16:00
Csütörtök09:00-16:00
Péntek09:00-16:00
Szombat09:00-16:00
VasárnapZárva

Jártál már itt? Mondd el a véleményed!

Közeli helyek

Programok

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben