Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Mi megnéznénk egy ilyen harcsázót a Balaton partján

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. szeptember 20., szerda — We Love Balaton

Fotó: Építészfórum

Egy építészhallgató diplomamunkájában egy látványkonyhás, "csupaüveg" harcsázót tervezett a fonyódi strand mellé.

„Próbáltam egy olyan haléttermet tervezni, ami egyértelmű szálakkal kacsolódik a déli part múltjához, különösképp az 1958 utáni balatoni építkezésekhez, de szerkezeti kialakításában és működési koncepciójában korunk új igényeire reagál.” – olvasható a BME Építészmérnöki Karán végzett Mándoki Réka hitvallása az Építészfórumon diplomamunkájáról megjelent cikkben. Elmondása szerint azért esett választása a harcsázóra, mivel a harcsa az idei év hala, ami „felhívhatja a figyelmet a Balaton és hazánk valódi értékeire”.

Fotó: Építészfórum

Fonyód Városi szabadstrand

8640 Fonyód, Vitorlás utca
+36 85 560 287

Az épület egy olyan franchise-koncepciót vázol fel, amely mindig egyedi, de arculatában hasonló épületeket létrehozását tűzi ki célul a geometria és a számok kapcsolatán alapú parametrikus tervezés segítségével. Mándoki Réka bevallása szerint tudatosan helyezkedik szembe azokkal a nosztalgikus és/vagy tájidegen berögződésekkel, amelyek „megnehezítik a fejlesztései törekvéseket”. A megvalósítás javasolt helyszíne a fonyódi városi szabadstrandnak a vitorláskikötővel határos része.

Fotó: Építészfórum

A kialakításnál fontos szempont volt, hogy a vendégtér egy nyitott és vízpartra nyíló „csupaüveg” tér legyen: az elrendezés közepére kerülő látványkonyha kapcsolja össze kiszolgáló tömböt és a vendégteret. A fehér falak és a műgyanta borítású padló összhangjához fa homlokzati burkolat járul, a tető dőlése pedig a tó felé irányítja a szemet.

Fotó: Építészfórum

„A tervezési program ambiciózus: A diplomamunka egy adott étterem terve, de az alkalmazott parametrikus feldolgozási mód lehetővé teszi az arculatában, kialakításában egységes, de egymástól mégis eltérő épületcsalád kialakítását, amely például alapul szolgálhatna egy a tó körül kialakítandó franchise-hálózat megvalósításához.” – olvasható Dr. Krámer Péter építészmérnök opponensi véleményében, amelyben a tervet „matematikai pontosságúnak”, „tisztának” és „logikusnak” nevezi.

Fotó: Építészfórum

Pálóczi Tibor építész is dicsérte a tervet, amikor hozzászólásában a következőket fogalmazta meg Mándoki tervével kapcsolatban: „Polónyi Károlyék nem kisebb feladatra vállalkoztak az '50-es években, mint a Balaton térségének egységes szempontok alapján történő fejlesztésére. [...] Réka Balaton-parti harcsázójának koncepciója Polónyiék máig nagy hatású elképzeléseivel rokon tervezői szemléletet mutat, kortárs módon megfogalmazva és megoldva a harcsázó ötletét.”

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!