Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Most kiderül, mi van a veszprémi várkút mélyén – videó

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. október 13., péntek — We Love Balaton

Nagy meglepetés nincs: víz. Hangulatos videó készült, amelyben a barlangászok Mozart zenéjére ereszkednek a 40 méteres mélységbe.

Veszprém Várnegyed

8200 Veszprém, Vár utca
+36 88 404 548

A napokban lezajlott a veszprémi „feneketlen” várkút karbantartása, a munkát végző Bakonyi Barlangkutató Egyesületek Szövetsége tagjai pedig egy – Mozart 40. (g-moll) szimfóniájának 1. tételével aláfestett – videóval is megörökítették alászállásukat. A várkút esedékes karbantartását az önkormányzat megbízásából a napokban végezte el Császár Attila, Katona Lajos, Piri Attila és Tóth József: kicserélték a meghibásodott lámpákat és vezetékeket. Emellett évente egyszer kiszivattyúzzák a vizet és kitakarítják a kosarat, amibe az aprópénz és a kútba beledobált egyéb tárgyak hullanak.

A várkút keletkezésének pontos idejét nem ismerjük. Az első adatunk a veszprémi vár 1569-ből származó alaprajza, ahol egy kör jelzi a kutat” – idézi Bándi László helytörténészt a veol.hu. A várkút 1938-as felújítása után egy latin feliratú fedőkövet helyeztek rá: „Ez az a város, ahol hajdan a magyar nemzeti művelődés legdúsabb forrásai fakadtak.”

2002-ben kezdték el a várkút tényleges feltárását, aminek végeztével az országban azóta is egyedüliként vált kivilágítottá a több mint 40 méter mély, karsztvízforrású várkút. Érdekesség, hogy a videón is látható, 36 méter hosszan összehegesztett félliteres tejeszacskókat és a hozzájuk kapcsolódó ventillátort a mélyben esetleg feldúsuló szén-dioxid miatt vetették be a barlangászok.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben