Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Balatonkenesei magaspart

Látnivalók & Kultúra - Látnivalók

A balatonkenesei magaspart fehér falait – amelyek tulajdonképpen a Soós-hegy részeit képezik – túlnyomó részben tengeri üledék alkotja, amely a Kárpát-medencét mintegy 10 millió évvel ezelőtt elborító Pannon-tengerből rakódott le, de mai formáját nem is annyira régen nyerte el. A teljesen meredek partszakasz eredetileg enyhén lejtett és kinyúlt a Balatonig, de tó 1861-es lecsapolása után a víz több mint 200 méternyire húzódott vissza. Emelett a meredekséghez hozzájárult a hullámverés is, amely alámosta a laza üledékekből álló partot.

A magaspart oldalába vájt rejtélyes barlangokba, amelyeket a helyiek csak „tatárlikaknak” neveznek, először a tatárok, majd a törökök elől menekültek az ittlakók. Összesen kilenc barlangot rejt a löszfal, az alsó barlangokba pedig rövid túrával bárki eljuthat. Az egész világon csak ezen a vidéken található meg a tátorján, amiről a Soós-hegyi kilátóig tartó tanösvényt elnevezték. A parti sávon emellett itt kígyózik a balatoni bringakörút egyik legszebb alternatív szakasza is, amit vétek lenne kihagyni.

Elérhetőség

8174 Balatonkenese, Soós-hegy
+36 88 594 645
Módosítanál? Küldd el!

Jártál már itt? Mondd el a véleményed!

Közeli helyek

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben