Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Néhány év múlva sikló vihet fel a veszprémi várnegyedbe

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2017. szeptember 29., péntek — We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Több mint tíz évnyi huzavona után felújítják a veszprémi piarista gimnázium épületét, az önkormányzat panorámaliftet is szeretne ide építtetni.

Veszprém Várnegyed

8200 Veszprém, Vár utca
+36 88 404 548

A veszprémi önkormányzat szeptemberi közgyűlésén döntés született a volt piarista gimnázium üresen álló épületéről – írja a vehir.hu. A már évekkel ezelőtt megálmodott panorámalift tervpályázatának kiírásáról döntöttek: a várhatóan a tél végéig eldőlő pályázatra 6,5 millió forintot biztosítanak, de a további források előteremtése és a közbeszerzési eljárás lefolytatása miatt a kivitelezésre valószínűleg 2019-ig várni kell.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A két húszfős lifttel elérhetővé válhat a Vár utca, amit most csak lépcsőkön vagy a domboldalon lehet megközelíteni. „A liftek elérését egy fogadóközponton keresztül biztosítanák, melyben turisztikai információs pont, vendéglátás, gyermekmosdók, akadálymentes vizesblokk és felnőtt mosdók kapnak helyet, az udvarán pedig játszóteret alakítanak ki.” A kertben lenne a lift felső vége, ami megoldaná a mozgáskorlátozottak és a babakocsival érkezők problémáját.

Fotó: Wikimedia Commons

A további tervek szerint az épület a Veszprémi Törvényszék „regionális bírósági centrummá” alakítása miatt megnövekedő igényeit is kiszolgálná, mivel a szomszédos törvényszék már szűkös volna, sőt, „az állam részéről látszik a szándék arra, hogy forrást is biztosítson az új bíróságok elhelyezésére”.

Fotó: Wikimedia Commons

Az iskola és a hozzátartozó rendház építése még 1773-ban kezdődött és egészen 1906-ig folyamatosan bővült az épületegyüttes. Az 1948-as államosítás után a Lovassy László Gimnázium még húsz évig használta, majd 2008-ig a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola otthona volt – olvasható a Magyar Katolikus Lexikonban. A szakközépiskola elköltözése óta a több mint kétszáz éves épület üresen állt és állapota folyamatosan romlott. „Tíz éve még az értékesítése volt napirenden, aztán az önkormányzat inkább saját tulajdonában szerette volna kezelni az áldatlan állapotokat – erre azonban mindeddig nem volt elérhető forrás.”

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben