Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Pilinszkyvel, Örkénnyel, Illyéssel forgatott balatoni klipet a 30Y

Látnivalók & Kultúra - Cikkek

2019. december 3., kedd — Molnár Zoltán

Fotó: 30YTV/YouTube

Nyaraló művészekkel vitorláznak, beszélgetnek és napoznak a pécsi csapat zenészei.

"Az író is csak olyan életet él, mint bárki más..." - kezdődik ezzel a Roland Barthes-idézettel a 30Y legújabb klipje, a fürdőzők a balatonnál (így, kisbetűkkel). És ezt a tételt archív képekkel illusztrálják, olyanokkal, amelyeket korábban már több cikkben mi is bemutattunk.

A klip legnagyobb csavara, hogy nem pusztán archív képeket gyűjtöttek össze, hanem a pécsi zenekar tagjai is feltűnnek a fotókon, miközben nagy íróink épp egy lugas alatt olvasgatnak, csónakáznak, esetleg strandolnak a tűző napon. Néhány részletet animáltak is a képeken, így láthatunk pingpongasztal felett repülő szépen megütött fonák nyesést, vagy épp vígan lóbált lábakat. A zenészek mozdulatait a Filming in Pécs stúdiójában vették fel Nagykozáron.

Bátori Gábor rendezte videóban a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM), a Cseh Tamás Archívum, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, a Fortepan és Kerek Vera régi, zömmel fekete-fehér fotóiból válogattak.

A klipet a Literán mutatták be, a zenekar énekese, Beck Zoli pedig annyit fűzött hozzá a videóhoz, hogy fontos ismernünk a múltat és az előző generáció irodalmi hagyatékát, mert hiába nem tűnik fel a konkrét hiányuk, a hiány érzése mégis jelen van a mindennapokban. "Nekem, nekünk mindannyiunknak dolgunk van Juhász Ferenccel, Nagy Lászlóval, Nemes Nagy Ágnessel vagy Cseh Tamással. Másként hogyan is állhatnánk szóba magunkkal?"

Irodalomért rajongó olvasóinknak nagyon jó játék lehet, hogy a képkockákon kiket ismernek fel. Szerencsére ellenőrizni is lehet, hiszen a klip végén és a YouTube-on, a videó alatti leírásban is felsorolják az írókat, ezért mi most nem is spoilereznénk el az összes nevet.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy Általános Szerződési Feltételeink 2018. május 25-től megújultak, amelyek közül kiemelnénk a GDPR szabályozáshoz kapcsolódó Személyes adatok kezelése fejezet pontjait. Rendben